Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

U2 - How to Activate an Music Bomb

U2 - How to Activate an Music BombNakon nedavnog trijumfa na dodjeli Ireland Music Awards u Dublinu, U2 su postali i veliki pobjednici 48. godišnje dodjele američkih glazbenih nagrada Grammy 2006., održane nedavno u Los Angelesu. Najugledniju Grammyjevu nagradu su osvojili za album godine ”How to Dismantle an Atomic Bomb”. U2 je osvojio Grammy za najbolji album, najbolju pjesmu i najbolju rock izvedbu dueta ili skupine s vokalom - ”Sometimes You Can’t Make It On Your Own”, te najbolju rock pjesmu za ”City of Blinding Lights”. U2 su danas jedan od najvećih svjetskih bendova, znate li kako je sve počelo? Fanovski site U2croatia.com je priredio iscrpno online biografiju ove popularne četvorke, mada materijala o njima ima za barem jednu deblju knjigu...


Story Of Boys

U2 je osnovan daleke 1976. godine u Dublinu. Točnije, onoga dana kada su se na poziv za osnivanje benda na oglasnoj ploči Mount Temple Comprehensive School bubnjara Larry Mullen Jr.-a, javila četvorica zanesenjaka. Krenimo redom - jedan nije znao uopće svirati, naravno, bio je to Paul Hewson (danas poznatiji kao Bono), o čemu dovoljno govori njegova izjava: ”I desperately wanted to play guitar... and I do play guitar, desperately”. Ostala trojica bili su Dik Evans (The Edgeov brat - kasnije odustao), Dave Evans (The Edge - gitara ) i basist Adam Clayton - ”velika faca” u početku, no kasnije se ispostavilo da ni on baš nije bio na ”ti” sa sviranjem.

Grupa je najprije nosila ime Feedback da bi bilo promijenjeno u The Hype”, te na kraju u U2, usprkos Claytonu koji je inzistirao na imenu XTC.

Prve pare (500 funti) dečki su zaradili 1978. na nekom lokalnom natjecanju u Limericku, nakon čega su uspostavili suradnju sa Paulom McGuinessom (menadžer im je i dan danas - do tada je to bio Clayton). U rujnu 1979. izdaju prvi maxi-singl ”U2:3” sa 3 pjesme ”Stories For Boys, Out Of Control i Boy/Girl”.

1980. godine U2 potpisuju ugovor sa diskografskom kućom Island Records, nakon čega slijedi izdavanje prvog albuma ”BOY”, nedugo zatim (1981.) izdaju drugi album ”OCTOBER” - nešto lakši i ozbiljniji album gdje se prvi put jasnije naziru neki stavovi koje grupa kasnije zastupa (socijalna pravda i mir).

”WAR” je album koji je izašao 1983. godine i izbacio U2 kao velike zvijezde. Tematika albuma je dakako rat (sukob u Sj. Irskoj, hladni rat). Nakon izdavanja, slijedi turneja po Europi i Americi tokom koje je snimljen live album ”UNDER A BLOOD RED SKY”.

Sljedeći album bio je ”UNFORGETTABLE FIRE”, na kojem su pjesme malo kompleksnije i ne baš pogodne za live izvođenje. No, kao pravi profesionalci U2 su pjesme vrlo dobro prilagodili izvođenju na stageu te su čak 1985. izdali mini album sa 2 live pjesme i 2 nove pjesme - ”WIDE AWAKE IN AMERICA”.

1987. godina donosi možda i najbolji U2 album - ”THE JOSHUA TREE” koji postaje najuspješniji album grupe do tada - postao je No1. u 22 zemlje diljem svijeta. Uspješnom albumu je slijedila i uspješna turneja tokom koje je redatelj Phil Joanou snimao film koji se sastojao od sekvenci koncerata i razgovora s članovima benda, njihovim dojmovima o Americi. Film je nazvan kao i album nastao tijekom turneje ”RATTLE AND HUM”.

Krajem 1989. grupa je održala seriju koncerata u Dublinu, nakon kojih su mnogi predviđali raspad grupe, Bono je izjavio ”vrijeme je da se ode i sve ponovno odsanja”.

No, 1991. godine U2 u Berlinu (Hansa Studios) dovršavaju legendarni album ”ACHTUNG BABY” koji je po mnogima značio veliki preokret zbog vrlo izraženog miksanja pjesama i brojnih studijskih efekata. Nakon albuma slijedi do tada stvarno neviđeni spektakl, ”ZOOTV Tour”! Korišteni su brojni efekti - ogromni video zidovi, pozornica je bila dotad neviđenih dimenzija a iznad nje su se sudarala i raspadala dva Trabanta (simboli tada propadajućeg istočnog bloka). U svojim govorima kao Mr. McPhisto, Bono se cinično i kritički osvrnuo na tadašnje svjetske probleme.

U odmoru između koncerata ZOO TV tuneje nastao je album ”ZOOROPA” (1993.) - po mnogima najlošiji U2 album, no na kojemu se ipak mogu naći odlične pjesme poput ”Stay”, sa čime se pak slažu i najžešći kritičari.

Četiri godine kasnije izlazi dugoočekivani album ”POP” koji je slijedio tadašnje trendove, no koji je ipak zadržao poznati U2 zvuk. Opet je, naravno, uslijedila turneja (POPMART Tour), s koje se posebno pamti koncert u Sarajevu, gdje je U2 došao unatoč velikom gubitku novca, jer je Bono Sarajlijama obećao koncert u njihovom gradu još 1993. godine.

Sljedećim albumom U2 se vraća svojim korijenima. Krajem listopada 2000. izlazi album ”ALL THAT YOU CAN’T LEAVE BEHIND” te zauzima prva mjesta na brojnim ljestvicama, a pjesma ”Beautiful Day” ubire brojna priznanja i nagrade. Nakon izdanog albuma, slijedi turneja - ”Elevation Tour”, koja je počela u Americi te zatim prešla u Europu. U2 je trebao u drugom dijelu europske turneje nastupati u Zagrebu, ali su najprije svi brinuli za travu kluba koji nije prošao ni pretkola kupa UEFE, da bi na kraju čitav taj drugi dio turneje bio otkazan (što se tiče trave, ne bi smetalo da je treba ugaziti na nekom ruralnom partyu - Severininom ili Thompsonovom koncertu... ili još bolje... koncertu ”Bijelog ’ko nas bre zavadi’ Dugmeta). Ukratko, šanse da U2 dođe u Hrvatsku bile su ravne onima da Bono prestane nosit sunčane cvike usred noći ili da Clayton popuši manje od 2 kutije cigareta dnevno).

U studenom 2004. izlazi poslednji album ”HOW TO DISMANTLE AN ATOMIC BOMB”. Iako najavljivan kao ”žestok” gitarski album, on je izbacio samo dvije uistinu žestoke pjesme - singlove ”Vertigo” i ”All Because Of You”. Iako u četrdesetima, U2 ni ovaj puta nisu podbacili nego su napravili još jedan odličan album. Kao i uvijek kod U2, uslijedila je kolosalna turneja ”Vertigo Tour” koja obilazi cijeli svijet ali će još jedanput zaobići Hrvatsku.

Bono
Paul Hewson je rođen kao drugo dijete (stariji brat Norman - možete ga vidjeti kao kuhara u spotu ”The Sweetest Thing”) u obitelji Hewson 10.5.1960. u Dublinu. Kao dječak Paul je bio fasciniran šahom i umjetnošću. Sa 15.godina pogađa ga strašna tragedija: na djedovu sprovodu umire mu majka... mnogi kažu da je taj događaj uvelike utjecao na njega te ga učinio suosjećajnim s ljudima koji pate. 1976. Paul se javio na oglas Larry Mullen Jr.-a koji je tražio članove za osnivanje benda i sa njim i Daveom, Adamom i Dikom osnovao bend. Otprilike u isto vrijeme Paul dobiva nadimak ”Bono Vox” po dućanu sa slušnim aparatima u ulici O’Connell u Dublinu (nadimak mu je dao prijatelj Guggi - danas poznati slikar). S vremenom Bono je izrastao u velikog pjevača i tekstopisca, no za razliku od većine rock zvijezda, Bono vrijeme i novac odlučuje trošiti na humanitarne pothvate te svoju slavu iskoristiti u prave svrhe (Live Aid, Conspiracy Of Hope - Amnesty International Tour, Free Burma, Jubillee 2000, NetAid, Children of Chernobil i druge). Mnogima Bonove humanitarne aktivnosti smetaju (kažu da zapušta glazbenu karijeru) ali on i dalje gura humanitarne projekte.

The Edge
The Edge je rođen kao Dave Howell Evans u Barkingu (Essex) 8.8.1961. Sa godinu dana seli se u Dublin s obitelji. Kao dječak htio je studirati medicinu, ali je 1976. sa bratom i Adamom odgovorio na Larryjev poziv za osnivanje benda što se pokazalo ključnim za njegov životni poziv. Važno je reći da je zapravo jedino Dave doista znao svirati i kao takav je zapravo bio ključni čovjek za razvoj benda u ranim godinama. Nadimak The Edge Dave dobiva zbog svojih oštrih kontura lica, oštrih misli... (nadimak mu je dao Bono). Edge je često bio kritiziran jer nije volio solo dionice poput svojih suvremenika, ali na napade nije odgovarao nego je marljivo razvijao svoj stil bez kojeg je danas U2 nezamisliv. Osim što odlično svira, The Edge i odlično pjeva, pa je tako otpjevao ”Van Diemens Land”, ”Numb” i prateće vokale na mnogim pjesmama.

Adam
Adam Clayton rođen je u Oxfordshireu 13.3.1960. Išao je u privatnu školu iz koje je premješten u Mount Temple chool gdje upoznaje članove buduće grupe U2. Uskoro biva izbačen iz škole te se posvećuje grupi (u početku i kao menadžer). 1982.g. postaje Bonov vjenčani kum i otprilike tada počinju Adamovi problemi s alkoholom i drogama koji su kulminirali 1989. kada je Adam uhapšen zbog posjedovanja droge. Taman kada je bend prebrodio krizu (mislili su mnogi, pa i Adam...), na ZooTv turneji u Sydneyu Adam zbog mamurluka propušta koncert (zamijenio ga je bas tehničar Stuart Morgan). Nakon tog incidenta Adam polako počinje sređivati svoj život. 1995. i 1996. godinu Adam provodi usavršavajući tehniku sviranja basa (na Larryjev nagovor). Sa Larryjem snima i ”Theme From Mission Impossible” koja postaje veliki hit, u to vrijeme i prvi put pjeva back vokale (Your blue Room). Za razliku od ostalih članova benda Adam je oduvijek volio svoju ulogu (Bono je htio svirati gitaru, Edge bubnjeve, a Larry pjevati).

Larry
Larry (Lawrence) Mullen Jr. rođen je 31.10.1961. u Dublinu. Bubnjeve je počeo svirati još 1971. godine kao učenik Joea Bonniea. Kada mu je sestra Cecilia kupila bubnjeve, Larry poželi osnovati bend - stavlja oglas na ploču na koji se javljaju dobro nam znani Adam, Bono, Edge i njegov brat (Larry i danas tvrdi da je pravo ime benda ustvari The Larry Mullen Band). Larry je oduvijek htio biti pjevač poput Elvisa ( koji mu je veliki uzor). Velika strast, uz naravno Elvisovu glazbu, su mu i motori Harley Davidson (tijekom ZOO TV turneje proputovao je motorom 16.000 km vozeći se od nastupa do nastupa). Danas Larry živi na relaciji Dublin - New york.

Albumi:
1980 Boy
1981 October
1983 War
1983 Under a Blood Red Sky
1984 The Unforgettable Fire
1985 Wide Awake in America [EP]
1987 The Joshua Tree
1988 Rattle and Hum
1991 Achtung Baby
1993 Zooropa
1995 Melon [Fan Club Only Release]
1995 Original Soundtracks No. 1 [Passengers]
1997 Pop
1998 The Best of 1980 - 1990 & B-Sides
1998 The Best of 1980 - 1990
2000 Hasta La Vista Baby! [Fan Club Only Release]
2000 All That You Can’t Leave Behind
2002 The Best of 1990 - 2000 & B Sides
2002 The Best of 1990 - 2000
2004 How to Dismantle an Atomic Bomb
2005 U2.Communication [Fan Club Only Release]

DVD i video:
1984 Under a Blood Red Sky
1985 The Unforgettable Fire Collection
1989 Rattle and Hum
1992 Achtung Baby
1994 Zoo TV Live from Sydney
1998 PopMart Live from Mexico City
1999 The Best of 1980 - 1990
2001 Elevation 2001: Live in Boston
2002 The Best of 1990 - 2000
2003 U2 Go Home: Live from Slane Castle
2005 Vertigo 2005: Live in Chicago

Posjetite odličan hrvatski U2 fan-site na www.u2croatia.com.

Anton Cvijić

Objavljeno 24.02.2006.

Vremeplov

Kada se budu osvrtali na mene, želim da me se sjećaju ne po svim mojim ženama, iako samih imao nekoliko, i svakako ne po jednoj od mojih velikih kuća ili novcu koji sam zaradio i potrošio. Želim da me jednostavno pamte po mojoj glazbi.
Jerry Lee Lewis