Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Ultimate Collection - Zanimljiv diskografski retro rock serijal

Ultimate Collection - Zanimljiv diskografski retro rock serijalPočetkom godine diskografska kuća Croatia records je pokrenula izdavanje, vrlo brzo se pokazalo prilično uspješne, ”Ultimate Collection” serije koja obuhvaća kompilirane glazbene radove nekih njihovih najznačajnijih izvođača pop i rock izričaja. Za vas smo izdvojili najzanimljivija imena ovog ”ultimativnog” CD serijala.

Azra

Zacijelo najatraktivnije izdanje ove kolekcije je dvostruki CD zagrebačkog rock sastava Azra, sa 46 snimaka. Kult Branimira Đonija Štulića i nakon godina izolacije nije nestao, štoviše pustio je još dublje korijene, a kompilacija predstavlja presjek svih osam studijskih albuma i dva live albuma Azre, uz dodatak izbora s kompilacije “Singl ploče 1979. – 1982.”.

Haustor

Zagrebački novovalni glazbeni sastav Haustor osnovan je 1979. godine, a prestao je postojati 1990. Korijeni grupe sežu u sastav Komuna, koju su radi neformalnih sviraka 1977 g. osnovali Darko Rundek i Srđan Sacher. Sam je Haustor stvoren dvije godine kasnije. Upravo uoći 30-te obljetnice osnutka grupe objavljena je njihova kompilacija koja donosi 25 pjesama iz glazbenog opusa Rundeka i Sachera. Riječ je o sastavu za koji mnogi oduvijek tvrde da je bio drugačiji u odnosu na druge, jer nikoga nisu oponašali, a dečki iz benda jednostavno su smatrali da se drugi trebaju mjeriti prema njima, a ne obrnuto. Zato su oduvijek bili na neki način postrani na glazbenoj sceni, iako su svi jahali na istom valu. Njihov prvi singl “Moja prva ljubav” bila je udarna pjesma gotovo svih radijskih postaja. Uslijedile su skladbe “Radio”, “Crni žbir”, “Zima”, “Radnička klasa odlazi u raj”, “Treći svijet”, “Skriven iza lažnih imena”. Uz spomenute hitove, kompilacija donosi pjesme “Bolero”, “Ena”, “Šal od svile”, “Tajni grad”.

Daleka obala

Ultimate kolekcija splitskog sastava Daleka obala donosi 46 pjesama koje su ostavile neizbrisiv trag na domaćoj glazbenoj sceni. Jedna od najzanimljivijih grupa svoju je veliku popularnost gradila na originalnim tekstovima i performansu frontmena Marijana Bana, koji je cijeloj priči dao posabn ton i naboj, po čemu se Obala oduvijek razlikovala od drugih bendova. Grupa je osnovana 1998. godine, a djelovala je do 2002. i u tom je periodu u svoj glazbeni opus ugradila pet albuma, koji su nosili hit do hita. Zasigurno svi pamte njihove početke s pjesmama “Roza” i “Tonka”, a potom i nezaobilaznih uspješnica koje su lako i brzo ulazile u uho: “Četrnaest palmi”, “Daleka obala”, “U autobusu”, “Od mora do mora”, “Noć je prekrasna”, “Ona zbori”, “Di si ti”, “Marica”, “Valovi”, “Mrlje”, “Sušac blues”, “Morska vila”, “Ruzinavi brod”, “80e”. Sve te pjesme pronašle su svoje mjesto na kompilaciji koja će zasigurno biti odličan poklon svim ljubiteljima glazbe koju je izvodila Daleka obala. Da se grupa nije sporazumno razišla, ove bi godine proslavili dvadesetu obljetnicu postojanja, no dečki su odlučili krenuti drugačijim putevima, pa su Zoran Ukić i Boris Hrepić osnovali sastav “The obala” koji je u međuvremenu objavio dva albuma, dok je Marijan Ban nastavio karijeru sa novim pratećim bendom pod nazivom “Marijan Ban i ostali”.

Psihomodo pop

Psihomodo pop proveo je dobar dio 80-tih na zagrebačkoj postnovovalnoj sceni sa statusom demo benda, a iduće će godine proslaviti dva desetljeća od izlaska prvog albuma “Godina zmaja”. Kroz tih dvadeset godina provokativni Davor Gobac i prijatelji nadoknadili su dugi put do afirmacije sa sedam albuma snimljenih u studiju, koji čine temelj njihove kolekcije, uz dodatak snimaka s “live” CD-a, “Unpljugd”.

Grupa 220 i Drago Mlinarec

Grupa 220 i Drago Mlinarec s razlogom dijele izdanje Ultimate collection jer bez njegovih autorskih doprinosa ne bi bilo ni prepoznatljivog repertoara grupe sa singl ploča (“Osmjeh”, “Uvijek kad ostanem sam”, “Grad”, “Prolazi jesen”), niti prvog albuma hrvatske rock glazbe “Naši dani” iz 1968. godine. Te dvije cjeline zastupljene su na CD-u namijenjenom Grupi 220 sve do zadnje postave s Mlinarcem koji 1971. godine započinje solističku karijeru čiji rezime sadrži CD 2 na kojem je izbor pjesama s njegovih samostalnih izdanja.

Bijelo dugme

Bijelo dugme je svojom pojavom na glazbenoj sceni silovito i temeljno preokrenulo percepciju rock glazbe na razini masovnog fenomena i tržišnih odnosa unutar diskografske industrije. Najveći dio ovog izdanja odnosi se na opus grupe iz perioda 1974.-1983. kao svojevrsni mix singl ploča i velikih rock balada, a životopis Bijelog dugmeta nakon odlaska Željka Bebeka upotpunjen je dvama snimakama na kraju svakog diska “Lipe cvatu” i “Hajdemo u planine”, odnosno “Ružica si bila” i “Nakon svih ovih godina” sa zadnja tri studijska albuma.

Aerodrom

Zagrebački rock sastav Aerodrom nedavno je promovirao svoj posljednji glazbeni uradak, novi studijski album “Rock @ roll” koji su u izdanju izdavačke kuće Croatia Records objavili u prosincu prošle godine, a ovu slavljeničku godinu u kojoj grupa slavi 30 godina karijere, obilježili su i izlaskom dvostruke kompilacije pod nazivom Ultimativna kolekcija. Kompilacija koja je pred nama donosi najveće hitove grupe Aerodrom iz 80-tih godina prošlog stoljeća kada je grupa zabilježila svoje najveće uspjehe. Njihov opus seže i u 1979. godinu pa su i iz tog perioda na kompilaciju uvrštene tri pjesme, a kompilaciju su upotpunili i hitovi koje je frontmen grupe Jurica Pađen otpjevao i tijekom devedesetih, kada je osnovao grupu “Pađen bend”, među kojima su pjesme “Što si u kavu stavila”, “Divljakuša”, “Otkazani let”, “Hamburger city”, te nekoliko skladbi s njegovog solističkog albuma “Žicanje”. Na kompilaciji se ukupno nalazi 39 pjesama, a među najpoznatijim hitovima grupe svakako su pjesme “24 sata”, “Obična ljubavna pjesma”, “Fratello”, “Kad misli mi vrludaju”, “Tvoje lice”, “Stavi pravu stvar”, “A do Splita 5” i druge.

Crveni koralji

Zagrebački rock sastav Crveni koralji svoje je zvijezdane trenutke doživio tijekom šezdesetih godina prošlog stoljeća, kada su sve njihove ploče prodane su u srebrnim i zlatnim nakladama. Prvu ploču objavili su 1963. godine, a pjesma “Rekla si: volimo se” postala je udarni hit, te je prodana u 100 tisuća primjeraka. Dečki su palili i žarili po plesnjacima diljem Zagreba, a obožavateljice su im slale preko 10 tisuća pisama svakog mjeseca. Upravo su u tom desetljeću velike slave Koralji proglašeni najomiljenijom grupom u državi. Tako publika i danas pamti velike hitove poput “Napuljska gitara”, “Mirjana”, “Ne pitajte za nju”, “Kad bi bio drvosječa”, “Mnogo značiš za moj život draga” i druge koje su okupljene na ovoj kompilaciji koja donosi 42 pjesme popularne grupe i njezinog frontmena Borisa Babarovića.

Link: www.crorec.hr

Azra - A šta da radim (Live)Ana Varljen / N/A

Objavljeno 25.04.2008.

Vremeplov

Odlučili smo se ne udaljavati više od milje od svoje kuće, a sada smo prošli ne znam koliko tisuća milja.
Craig Finn (The Hold Steady)