Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Unikatni Sigur Rós na Mars festivalu!

Unikatni Sigur Rós na Mars festivalu!Mars festival je prije tri godine počeo svoju priču. 2009. godine je na njegovoj pozornici stajala grupa domaćih glazbenika i umjetnika s područja Balkana, već godinu kasnije na na njoj su nastupili Skunk Anansie, a 2011. Moby, te 30 Seconds to Mars u Zagrebu.

Proteklih godina su tako na Mars festivalu u Sloveniji nastupili poznati svjetski izvođači, ali i najpoznatiji regionalni glazbenici (TBF, Dan D, ELvis Jackson, Ler 3, Urban & 4...), te mnoge mlade grupe iz regije (Eskobars, I.C.E., Arhibald Arhibaldovich...). Mars festival ove godine iz Ljubljane seli u Maribor, gdje će se održati u srijedu, 5. rujna na Trgu Leona Štuklja u sklopu Maribor 2012 - Europske prijestolnice kulture.

Na četvrtom izdanju Mars festivala u Mariboru će nastupiti islandski glazbeni unikati Sigur Rós, koji dolaze po prvi puta na ove prostore. Osim njih na Mars festivalu nastupit će i slovenski Melodrom, a uskoro će ovogodišnjem line upu biti dodano još jedno zanimljivo inozemno ime.

Sigur Rós su nastali 1994. godine, na dan rođenja Jónsijeve sestre Sigurrós – od kuda i ime skupine. Kreativni Islanđani su u svojoj bogatoj i zanimljivoj glazbenoj karijeri do danas objavili šest studijskih albuma (’Von’, ’Ágætis Byrjun’, ’( )’, ’Takk...’, ’Með suð í eyrum við spilum endalaust’, ’Valtari’), album remikseva (’Von Brigði’), dva koncertna albuma (’Hvarf/Heim’, ’Inni’) i sudjelovali su na mnoštvu (glazbenih) projekata: uglazbili su dokumentarni film ’Hlemmur’, prearanžirali dvije tradicionalne islandske skladbe za film ’Englar Alheimsins’, surađivali sa skupinom Radiohead na plesnom projektu Split Sides (autor: Merce Cunningham), koji je kasnije objavljen u obliku EP-ja ’Ba Ba Ti Ki Di Do’ (dio, koji je napisao Radiohead, nije bio objavljen), te na projektu ’Rímur’ Steindóra Andersena.

Sigur Rós su poznati i po svojim jedinstvenim koncertima. Sama glazba, koju stvaraju i izvode, može svakoga odvesti u nove sfere, ali njihovi koncerti su užitak i za druga osjetila.

Sigur Rós nisu posebni samo u svom glazbenom izričaju već i u ’jezičnom’ smislu; mnoge svoje skladbe, naime, izvode u posebnom, izmišljenom jeziku, koji su nazvali Vonlenska.

Vonlenska je ’jezik’, sastavljen iz ’besmislica’ - vokalnih umetaka, slogova, koji se slažu s glazbenom podlogom i imajo više funkciju instrumenta nego li vokala. Naravno, ne radi se o jeziku u pravom smislu riječi – radi se prvenstveno o upotrebi glasa kao instrumenta. Sigur Rós su vonlensku ’koristili’ na albumu ’( )’, ali je njihova cjelokupna diskografija puna skladbi koje (dijelom ili u cijelosti) izvode na tom izmišljenom ’jeziku’. Sigur Rós su vonlensku nazvali po prvoj skladbi, koja je nastala na tom ’jeziku’ – skladbi ’Von’ (nada). Prva i do danas jedina skladba, koju su Sigur Rós napisali na engleskom jeziku, je skladba ’All Alright’, koja se nalazi na albumu ’Með suð í eyrum við spilum endalaust’.

Sigur Rós su Jón Þor (Jónsi) Birgisson (vokal, gitara), Kjartan Sveinsson (klavijature), Orri Páll Dýrason (bubnjevi) i Georg Holm (bas).

Objavljeno 30.08.2012.

Vremeplov

Poezija je samo dokaz o životu onoga tko je piše. Ako se vaš život rasplamsao poput vatre poezija je pepeo.
Leonard Cohen