Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Vatra - Rock anđeli s greškom

Vatra - Rock anđeli s greškomVatra je 2006. godine objavila do sada njihov najbolje prihvaćen album ˝Aritmija˝. Taj album, koji će mnogi nazvati svojevrsnom prekretnicom u karijeri grupe, donio je bendu status rock performera koji donosi iskustvo, trud, talent. Oni stoje uz bok mnogo starijim izvođačima kojima je put do uspjeha bio ponešto lakši samo zbog drugog vremena i drugačije atmosfere u glazbi. Ne ostavši obeshrabreni stanjem na hrvatskoj glazbenoj sceni i odlučni da prežive radili su na sebi i svojoj glazbi te su upravo time i stekli određeni glazbeni image u Hrvatskoj.

Ova rock skupina izdala je 1999. godine svoj prvi nosač zvuka ˝Između nas˝ za izdavačku kuću „Jabukaton“. S albuma su skinuti singlovi: ’Vrati se’,’ Bilo je dobro dok je trajalo’, ’L.A.’, ’Tvoja ljubav’. Na novinarskoj rock nagradi Crni mačak 2000. godine prvijencem su zaslužili nominaciju u kategoriji za nadu godine. Na promotivnoj turneji koja je uslijedila Vatra je odsvirala približno stotinu koncerata po Hrvatskoj, ali i BiH te se tako već na samom početku profirlirala kao band koji se najbolje dokazuje na pozornici.

Krajem 2000. godine Vatra ulazi u studio i snima drugi po redu album ˝Anđeo s greškom˝, koji na samom kraju, točnije dan prije odlaska na miksanje i mastering u ljubljanski studio Tivoli fatalnom pogreškom kompjutera biva u potpunosti izbrisan. Bend tu situaciju proživljava kao veliku kušnju, te skuplja snagu da isti proces (višemjesečno snimanje) ponovi još jednom. Trud se na kraju ipak isplatio. Vatra 2002. godine potpisuje ugovor s izdavačkom kućom Dallas Records - te godine Vatra objavljuje album. Producent albuma Denyken osvaja nagradu Crni mačak za produkciju albuma ˝Anđeo s greškom˝.

Vatra s drugim albumom dopire do šireg kruga publike i ponovno odrađuje veliku promotivnu turneju. Kao točka na ”i” bandu dolazi poziv da nastupi kao specijalni gost na koncertu grupe Simple Minds u Zagrebu. S albuma ˝Anđeo s greškom˝ skinuti su singlovi ’Putujem’, ’Sunce’, ’Srce’, ’Želim biti ti’, ’Dno od suza’.

2004. godine Vatra snima album ˝Prekid programa˝ za Dallas Records. Pjesmama ’Anđeo s greškom’, ’Gorim’, ’Privremeno nedostupan’, ’Unutra - van’, ’Alkohol’, band zasjeda na viša mjesta nacionalnih TV i radijskih top ljestvica, dok se spot za pjesmu ’Privremeno nedostupan’ (režija Radislav Jovanov Gonzo) pojavljuje i na britanskom MTV-u. Tiraža albuma štampa se dva puta, a spot za pjesmu ’Gorim’ u režiji Gonza nominiran je za nagradu „Porin“. Turneja poprima široke razmjere pa Vatra odrađuje mnoge koncerte.

˝Aritmija˝ (Dallas 2006.) kroz svojih 10 pjesama donosi još zreliji zvuk blizak aktualnim Coldplay i U2, bez prevelikog očijukanja s EKV nasljeđem, s minimalnim studijskim intervencijama, bliži Vatrinom live izričaju, a tekstovi osim uobičajenih ljubavnih tema obrađuju i neke socijalne momente koje je mladi čovjek koji živi danas i ovdje prisiljen percipirati i probaviti. Većinski autor Ivan Dečak rado će reći da neminovno upija sve što se oko njega dešava, bilo to lijepo ili ružno, a svaki izvanjski utjecaj na njemu ostavlja trag. Tako, su, eto, neki događaji u njegovu životu doveli do ’aritmije’, a najbolji način da se nosi s njom bio je, dakako, da stvara glazbu. U nekoliko pjesama u stvaranju pridružio mu se gitarist benda Robert Kelemen te time dao svoj doprinos konačnom dojmu.

Samim time što su odustali od svoje tradicije nazivanja prvih singlova s novog albuma imenima prethodnih albuma ukazuju nam na okretanje nečem novom i konkretnijem. Vatra je ’radnički’ bend koji prati trendove bez nekih većih podilaženja mass ukusu, slušaju i asimiliraju aktualne zvukove, radi na sebi i onome što želi predstaviti svojoj publici.

Link: www.vatra.hr

Marko Belić

Objavljeno 18.09.2006.

Vremeplov

Nikad u svom životu nisam svirao neki hit.
Joe Zawinul