Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Video: Jesi free za Spinfex?

Video: Jesi free za Spinfex?Novi Močvarin program Jesi free? koji otvara vrata slobodnoj improviziranoj glazbi dovodi Spinifex 20.09. u Hrvatsku...

Nizozemska, obećana zemlja mnogih generacija naših subkultura, osim multižanrovskog glazbenog izričaja, domovina je bendova poput The Ex, Plan Krutntoone, De Kift i tolikih drugih noise-ozemaca koji su kalili naše uši i liječili nam rane na duši, dobru je dekadu služila kao zavjetrina Draganu Pajiću-Paji i njegovim kolegama.

Pajo je konkretno dao i svoj dizajnerski obol prostorima koncertnih pozornica OCII i Entrepot Dok na kojima se kalila današnja generacija glazbenika iz Amsterdama... i velika je sreća da te i takve možemo dovesti na Jesi Free? - novi program u Močvari koji otvara vrata slobodnoj improviziranoj glazbi.

Članovi kvinteta Spinifex osnovanog prije deset godina u Amsterdamu, u sklopu svoje jesenske turneje Srednjom i Jugoistočnom Europom posjetit će i Močvaru, a u goste su pozvali i američkog tenor-saksofonista Johna Dikemana. Mali, a prošireni klupski sastav s dvije električne gitare koji po potrebi uvodi shematske role big banda i ansambla, predstavlja se jedinstvenom žanrovskom inačicom koju zovu – Bollycore.

Osnivači grupe su Tobias Klein (alto saksofon, klarinet) i Gijs Levelt (truba), a uz njih su tu i Jasper Stadhouders (gitara),Gonçalo Almeida (kontrabas) i Philipp Moser (bubnjevi). Izvode smjesu jazzcorea i math-metala, garniranu NoWaveom, kao i turskim i karnatičkim cikličnim flowom i nepravilnim mjerama.

Prošle su godine predstavili i svoje proširenje Spinifex Maximus u kojem svira 12 glazbenika, među kojima i poljski trubač Piotr Damasiewicz, američki trombonist Jeb Bishop, kao i mladi nizozemski bubnjar Onno Govaert. U malom sastavu često ugošćuju i razne predstavnike indijske karnatičke glazbe. S dva posljednja albuma, ”Hispters Gone Ballistic” i ”Veiled” dobivaju uglavnom oduševljene kritike, a čak i u konkurenciji s rukopisom Naked City, kritika se uglavnom slaže kako njihova furiozna kolažnost ipak ima vlastiti identitet.

Članovi benda, među najtraženijim su glazbenicima na međunarodnoj sceni, tako je gitarist Jasper Stadhouders član i Made to Break i Ingebrigt Håker Flaten Chicago Sextet. A što se pak njihove izrazite uigranosti i ”stajtanosti” tiče, vrijedi spomenuti da dotično mogu zahvaliti i ljetnoj turneji u sklopu projektaMuzenegro od prošle godine, kad su održali prvo pet koncerata po moskovskoj regiji, a zatim i dvadesetak koncerata na putu od Irkutska do Vladivostoka.Trojka Bruno Vidović Vorberger (bubnjevi), Damir Kafka Capri (synth, tenor sax) i Franjo Glušac Franz (el. git.), nekadašnji članovi grupa Haustor i Peach Pit posljednjih godina surađuju u bendu Franz Kafka Ensemble, kao i Cul-de-Sac, a formativno su sazrijevali na liniji Zagreb-Amsterdam, doduše, u različitim vremenskim razdobljima.

Objavljeno 19.09.2016.

Vremeplov

Sve što mogu je biti ja, tko god to bio...
Bob Dylan