Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Video: KUD Fichfirichi - ”Prokleta je Nedilja”

Video: KUD Fichfirichi - ”Prokleta je Nedilja”KUD Fichfirichi, nova glazbena suradnja u sastavu: Saša Antić (TBF), Branko Dragičević (Valentino Bošković), Marco Grabber, Ivan Arnold, Frane Delić i Vladimir Garić (4 Tenora), objavljuju fantastičan singl ”Prokleta je Nedilja”.

”Prokleta je Nedilja” glazbeni je vapaj za ”starim normalnim” jer je već svima puna kapa ”novog normalnog”.


KUD Fichfirichi novi je glazbeni kolektiv koji je stopio kremu dalmatinske i istarske scene. Kulturno umjetničko društvo novog kova, koje čine Saša Antić (TBF), Branko Dragičević (Valentino Bošković), Marco Grabber, Ivan Arnold, Frane Delić i Vladimir Garić (4 Tenora), izbacuju svoj premijerni singl ”Prokleta je Nedilja” pod okriljem Dancing Beara.

Iako je mnogima nedjelja nemila jer iza nje slijedi najomraženiji dan u tjednu, ipak to nije razlog zašto su KUD Fichfirichi posvetili pjesmu sedmom danu u tjednu. Ako se pitate što je momcima nedužna nedjelja skrivila, slijedi obrazloženje Naime, u ovo pandemijsko doba dojma smo kako je svaki dan pomalo proklet na neki način, osobito ”nedilja” koja je u našem društvu simbol druženja s najbližima. Nažalost, zbog korone je nedjelja izgubila svoj stari sjaj, a upravo su taj gubitak sjaja i svakodnevica puna straha glavna nit vodilja singla ”Prokleta je Nedilja”.

Osim što pjesma dočarava otuđenost i tjeskobu koja se nakupila u nama tijekom svih ovih mjeseci, pjesma dočarava i vapaj za ”starim normalnim” jer nam je svima više puna kapa ”novog normalnog”. ”Pjesma reflektira vremena u kojima živimo, odnosno našu viziju tih vremena, kao da je svaki dan proklet, a najprokletija je nedjelja jer nam fali druženje s najbližim osobama i dragim ljudima”, izjavio je o pjesmi Marco Grabber.

Atmosfera singla dočarana je i u genijalnom spotu prepunom zanimljivih i pitkih metafora. Poput pjesme, spot dočarava otuđenost od svijeta i život unutar svoje ”čibe” (kaveza). U spotu papiga predstavlja običnog malog čovjeka koji mašta o izlasku van ”čibe” te povratku u normalan život. S druge strane, orao prikazuje vlast i dominaciju institucija nad našim životima, dok voditelj i publika predstavljaju imaginaciju papige o boljem svijetu izvan zatvora.Tekst potpisuju Saša Antić i Branko Dragičević, a glazbu Marco Grabber i Ivan Arnold. U pjesmi gostuju tenor Vladimir Garić (4 Tenora), splitski meštar i glazbenik Frane Delić Cipa, gitarist Fog Frog Dog te slovenski gitarist Robert Pikl (Manouche). Krešimir Tomec (Cubismo) stoji iza mixa i masteringa, a producent pjesme je Marco Grabber. Pjesma je snimana po raznim splitskim studijima u siječnju ove godine.

Redatelj, scenarist i montažer spota za singl je Marco Grabber, dok je direktor fotografije Davor Ergo, a snimatelj Darko Ergo. Izvršni producent spota je Marin Babarović. Spot će TV premijeru imati u ponedjeljak 29.3. u sklopu emisije PopRock.hr.

Objavljeno 28.03.2021.

Vremeplov

Rock nije karijera, posao ili hobi... to je životna energija.
The Edge (U2)