Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Video: Meritas - ’’Umjesto isprike’’

Video: Meritas - ’’Umjesto isprike’’Mjesec dana nakon izlaska singla i uspješne ’plovidbe’ radijskim eterima, pjesma ”Umjesto isprike” zaživjela i kroz video spot.

Jednog sunčanog i burovitog dana u Zadru, Prvilaci i Sabunici koji je trebao biti oblačan i spokojan; njih tri, dva balona i jedan bicikl stvorili su još jedan u nizu video uradaka za pjesmu ”Umjesto isprike”.

Mare Milin, snimateljica i režiserka spota te Anita i Meri i članice grupe Meritas, nakon takvog dana nisu mogle biti ništa drugo osim ponosne.

Trenuci u kojima se poklope emocije, pogledi, iskustva i vizije postaju djelo na koje se ne ostaje ravnodušan. Možda je upravo to način kojim bi opisali suradnju ove tri žene umjetnice koje beskompromisno stvaraju glazbu i sliku koja ih usrećuje, boli i, na kraju - ostvaruje.

Još prije samog snimanja, u svojoj viziji spota, Mare Milin je opisala bit ove pjesme: ”Video će se sastojati od niza lijepih, fluidnih slika, na mjestima i snenim. Tehnika će biti crno-bijela jer drugačije pjesmu jednostavno ne vidim; plahe crne siluete Anite i Meri uklopljene u pomalo nestvarne pejzaže. U videu će se naći simbolični motivi koji podcrtavaju tu vječnu cikličnost: kotači bicikla, i sam bicikl, baloni kontrastnih tonova, mali vergl koji vječito svira jedan te isti glazbeni motiv, a ruke ga okreću. Sve to sagradilo je sliku kakvu ćemo vidjeti u ovom spotu.”

Inače samozatajna i uvijek iskrena, Mare Milin nam je nakon snimanja video spota otkrila: ”Po prvi put u životu ne želim biti skromna. Oprostite. Jako sam sretna, ovo je moj najemotivniji i najljepši video do sada.”

Kako izgleda rad u kojem se isprepliću tolike emocije pogledajte i sami:Anita i Meri su bile dovoljno uporne i strpljive u namjeri da njihov video za ovu pjesmu osmisli i realizira upravo Mare Milin: ”Obožavamo način na koji Mare vizualizira našu glazbu, spot nas je ostavio bez riječi.”

A pjesmu koja poput mantre nagovara svakoga od nas da uplovimo u vrtlog svog života, Meritasice jednostavno opisuju: ”Umjesto isprike je pjesma koja, kada te dirne, onda te doista DODIRNULA.”

I dok plovite ovim glazbenim vrtlogom, za kraj vas ostavljamo s mislima Mare Milin:
”Cinično ponavljanje te jedne melodije kojom pjesma počinje i završava, simbolika kruga. Pred prekidom odnosa, ali koji se ipak ne okončava, nego traje i tinja, ma koliko mučan i monoton bio, iz navike, inercije i ostalih stvari zbog kojih se ne dešavaju promjene.”

Montaža video spota: Maida Srabović

Objavljeno 10.04.2013.

Vremeplov

Grci uopšte ne priznaju da postojimo, Bugari kažu da smo Bugari, Srbi ne priznaju crkvu... Čuvanje tradicionalne glazbe je čuvanje našeg makedonskog identiteta. Na primer, najpopularniji Makedonac zadnjih 50 godina je Toše Proeski, opet muzičar.
Gorazd Čapovski (Mizar)