Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Video: Održana je kinopremijera novog spota grupe Chui ’’Symphony Of A Metropolis Act I’’

Video: Održana je kinopremijera novog spota grupe Chui ’’Symphony Of A Metropolis Act I’’U zagrebačkom kinu Tuškanac održana je filmska premijera novog spota grupe Chui za pjesmu ’’Symphony Of A Metropolis Act I’’ s njihovog albuma ’’Zagreb- Berlin’’ koji je prije desetak dana doživio i svoje dvostruko vinilno izdanje. (Foto: I. Buvinić)

Spot je prikazan kao iznenađenje posjetiteljima aktualnog ciklusa filmova Tima Burtona, a Tuškanac je izabran kao mjesto na kojem je grupa Chui prije tri godine svirkom uživo pratila projekciju nijemog filma ’’Berlin – Simfonija velegrada’’ Waltera Ruttmana iz 1927. godine, a skladbe iz tog seta našle su se i na albumu ’’Zagreb-Berlin’’.

Kino-premijera spota u režiji Arsena Oremovića upriličena je zbog filmofilskog sadržaja spota koji nema samo poveznice s montažnom estetikom Ruttmanova filma, nego i sadrži izravne citate iz njemačkog ekspresionističkog filma ’’Metropolis’’ Fritza Langa iz 1927. godine.

”Arsen nas je sa svojim spotom na neki način odveo u Berlin 2022., a premijerom spota u Kino Tuškancu cijela priča dobiva točku na „i“. Moram priznati da sam jednako sretan kako zbog odličnog spota tako i zbog Arsenovog oduševljenja našom glazbom koje nesebično širi na svoju okolinu” – kaže član grupe Chui Toni Starešinić, dok autor skladbe, basist Konrad Lovrenčić dodaje:

”Prvi čin prati buđenje velegrada od prvih sunčevih zraka do frenetičnog paljenja svih strojeva koji pokreću grad. Drago mi je da se Arsenu toliko svidio prvi čin da je odlučio napraviti spot, koji je hommage samom filmu „Berlin - Simfonija velegrada“ i čini se kao da je modernizirao originalni film u kratkoj formi.”

Redatelj i scenarist spota Arsen Oremović kaže da je u ovoj glazbi čuo puno više od soundtracka za ’’Simfoniju velegrada’’.

”Ne znam da se netko toliko kvalitetno približio instrumentalnim skladbama Bowiejeve „berlinske trilogije“ kao Chui ovim „soundtrackom“ i tako me vratio omiljenom Berlinu, Langovom Metropolisu i cijeloj berlinskoj „distopijskoj“ stilistici: filmskoj, likovnoj, glazbenoj… Tako da za mene ovaj spot nije mogao izgledati nikako drukčije nego poput varijacije „Metropolisa“ stotinu godina kasnije, pri čemu bih posebno istaknuo postprodukcijske zahvate direktora fotografije Raula Brzića i da su neki kadrovi originalno snimani u Berlinu kao suvremena preslika Langovih vizija. Jako sam ponosan da je ovaj spot imao svoju premijeru baš u kinu Tuškanac u kojem je Chui krenuo s tim fenomenalnim i po meni nedovoljno eksponiranim projektom” – kazao je Oremović.Spot vrijedan prikazivanja na velikom platnu i pred pravom kino publikom pozdravljen je velikim pljeskom, a za nadati je da će biti primijećen i kod ocjenjivanja spotova na Danima hrvatskog filma i kod nagrade Porin, s obzirom na činjenicu da se spotovi za instrumentalne skladbe zbog izazova umjetničke interpretacije posebno ističu među video radovima svojom kvalitetom i produkcijskim vrijednostima.

Objavljeno 22.12.2022.

Vremeplov

U principu... bend profukcionira na onoj najbitnijoj stvari, a to su svirke.
Stanislav Grdaković (Morso)