Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Video: Sting i poglavica Raoni zajedno protiv projekta Belo Monte

Video: Sting i poglavica Raoni zajedno protiv projekta Belo MonteRock zvijezda Sting iskoristio je svoj posljednji posjet Brazilu kako bi ponukao vladu da uvaži zabrinutosti starosjedioca radi projekata nove hidro-električne brane na Amazoni.

Obratio se novinarima na press konferenciji u Sao Paulu gdje se je ponovo susreo s plemenskim vođom Raonijem Metykireom, koji mu se pridružio u sličnoj kampanji prije 20-tak godina koja je zaokupila pažnju cijeloga svijeta.

Starosjedilačka plemena iz Amazone smatraju da Belo Monte projekt, koji bi bio izgradio treću po veličini hidro-električnu branu na svijetu, predstavlja prijetnju njihovom načinu života.
Sting je kazao kako je Brazil u prvom redu u borbi protiv klimatskih promjena i još je važnije da se čuje glas onih koji tu žive, sada, nego što je bilo prije 20 godina.

U ranijoj kampanji, Sting i Poglavica Raoni proputovali su svijet kako bi ukazali na suprostavljanje plemena izgradnji hidroelektrane na rijeci Xingu u Amazoniji.

”Odgovorni za ovaj projekt nikada nisu sazvali sastanak kako bise konzultirali s nama u vezi projekta Belo Monte”.- rekao je Poglavca Raoni.

Dokazano je da je kombinacija rock zvijezde koja stoji uz bok markantne figure starosjedilačkog poglavice čija je donja usna proširena nekoliko centimetara, tradicionalnim drvenim tanjurom, kao plemenskim obilježjem, idealan recept za privući pažnju cijeloga svijeta.

Zbog ponovnog zanimanja javnosti, prvotni projekt brane je napušten, te brazilska vlada nudi novi plan za koji kažu da je obzirniji za okoliš.

Kritičari i dalje inzistiraju da će brana Belo Monte, koja će poplaviti velike površine prašume, imati ogroman utjecaj na količine ribe, te utjecati na život tisuće starosjedilaca.
Obračajući se na BBC-ju, Sting je kazao kako, iako je odluka u rukama jedino Brazilaca, ishod će imati utjecaj na puno ćire podrucje i izvan granica najveće južnoameričke države.

“Ovo je srce Amazone i što se dogodi ovdje utjecati će na cijeli svijet” rekao je.
“Bio je to moj predosjećaj, no sada i znanost dokazuje isto, želim reći, znatni broj istraživanja dokazuje da je to istina.”

“Moramo očuvati šume. Ovo najviše pridonosi stvaranju stakleničkih plinova- sjeća šuma. Čak i više od industrijskog zagađenja, više od sagorijevanja fosilnog goriva za potrebe transporta ili grijanja.

Sting dalje kaže: ”Nadamo se da će Brazil pokrenuti sve”. Upozorio je na to kako se je nosilo sa nedavnom financijskom krizom, te predložio isto pristup problemu očuvanja okoliša.
”Pre važno je to i preveliko da dozvolimo da propadne, jer bez okoliša nema ni ekonomije” rekao je.

”Brazil bi trebao reći:, OK, ovako ćemo riješiti taj problem- na ovaj način ćemo nastaviti razvijati, a ne uništavati svoja bogatstva. Ovo je previše važno.”Smatramo da bi Brazil trebao ponuditi vodstvo u rješavanju ovih problema.”

Također, Sting smatra, kako je od iznimne važnosti potpuno se savjetovati o projektu Belo Monte.

”Ne mogu se praviti da sam stručnjak za hidroelektrane- to bi bilo smiješno. Međutim, smatram da bi svi argumenti za i protiv trebali biti izloženi. To je jedino što me brine, a zatim je sve na stanovnicima Brazila.”

Starosjedilački vođe ogorčeni su jer smatraju da savjetovanja koja su se održala do sada nisu bila dovoljna i njihov glas se nije čuo.

Vlasti kažu da je površina, koja bi trebala biti poplavljena, puno manja od ranije planirane, i da je moguće učinii neke korake kako bi se zaštitilo područje koje koriste starosjediačka plemena.
Međutim kada je upitan o ovim tvrdnjama poglavica Raoni je rekao kako tako nešto nije objašnjeno njegovom narodu.
”Vlasti nikada nisu sazvale sastanak s nama, našim poglavicama, kako bi objasnili neke stvari, kako bi razjasnili projekt Belo Monte.” kazao je. ”Da su to učinili, neke bismo stvari lakše shvatili. Mislim da je ovo loše.”

Andrea Leme da Silva, koordinator za pitanja Međunarodnog programa očuvanja Starosjedilačkog i tradicionalnog naroda, kaže da su razgovori bili nedostatni.

”Autohtono stanovništvo- starosjedioci i oni nastanjeni uz riječno korito nisu svjesni stvarnog utjecaja, tek su informirani o utjecaju brane” izjavila je i dodala ”Smatram da ćemo platiti vrlo visoku cijenu očuvanja okoliša i društva.”

Bazen Xingu je mjesto velike bioraznolikosti i , prema tvrdnjama stručnjaka,jednake bioraznolikosti kao područje cijele Europe.

”S društvene strane, Xingu je autohtona rijeka” dodala je gđa.da Silva. ” postoje 24 različite etničke skupine koje žive na ovom području. Ove grupe imaju svoje pretke i povijest, a vlada o tome ne vodi računa.”

Odluka o dozvoli gradnje brane Belo Monte biti će donesena uskoro, no debata oko tog prijedloga se čini sporna kao što je bila prije dva desetljeća.

Projekt Belo Monte
Protest u AltamiriObjavljeno 04.01.2010.

Vremeplov

Da sam kojim slučajem bio jedan od The Beatlesa volio bih biti George Harrison.
Noel Gallagher (Oasis)