Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Video: Tortoise dolaze u Močvaru

Video: Tortoise dolaze u MočvaruJohn Herndon, Douglas McCombs, Dan Bitney, John McEntire i Jeff Parker su Tortoise...

Istinski glazbeni revolucionari i post rock prvaci iz Chicaga, nakon desetak godina vraćaju se u Močvaru u četvrtak, 18. veljače 2016. godine promovirati svoj novi album ”The Catastrophist”, čiji je izlazak najavljen za 22. siječanj 2016. godine kod njihovog dugogodišnjeg izdavača Thrill Jockey Records.

U trenutcima kada je američka nezavisna scena i ono što će kasnije evoluirati u današnji indie rock doživljavala svoje prve vrhunce i proboje na teren major labela, Doug McCombs i John Herndon odlučili su krenuti potpuno drugačijim putem.

Glasne gitare zamjenili su ekperimentalnim instrumentalnim zvukom u kome su ukrstili utjecaje kraut rocka, duba, jazza i eksperimentalne elektronske glazbe a u nestandardni instrumentarij, po kompletiranju petočlane postave uključili su i dva seta bubnjeva, dvije bas gitare, vibrafon, analogne sintisajzere i ostalo, tretirane kroz različite studijske i producentske tehnike.

Tortoise na svom drugačijem putu nisu bili jednini. Uz još nekolicinu čikaških i američkih istomišljenika (Labradford, Gastr del Sol, Ui…) kao i kolega iz Britanije (Stereolab, Laika…) te kanađana okupljenih oko izdavačke kuće Constellation Records, drugačijim su pristupom postali rodonačelnici glazbe koju su kritičari nazvali post rock.

Tako su zajedno, tiho i bez prethodne namjere, promjenili tok današnje glazbe stvarajući jedan od posljednjih “velikih” glazbenih žanrova. Na tom konceptu dugih instrumentalnih kompozicija različitih dinamičkih varijacija kasnije će se proslaviti i bendovi poput Mogwai, Sigur Rós, Mono, Explosions in the Sky i drugih.Ukoliko je debitantski i istoimeni album “Tortoise” bio tek genijalni nagovještaj, drugi album ”Millions Now Living Will Never Die” bio je triumf njihove eksperimentalne estetike. Sve veći interes za njihovom glazbom kao i širenje vlastitih glazbenih perspektiva Tortoise uz brojne turneje su dokumentirali na narednim albumima “TNT” i “Standards” da bi potom diskografski prorijedili svoju aktivnost.

Dvijetisućite, najvećeg neprijatelja bendova iz devedesetih, Tortoise su proveli objavivši tek dva studijska albuma - “It’s All Around You” i hvaljeni “Beacons of Ancestorship” ali uz nesmanjenu koncertnu aktivnost.

Paralelno sa Tortoise, članovi benda svirali su i još uvijek sviraju u The Sea And Cake, Eleventh Dream Day, Brokeback, Isotope 217 i Chicago Odense Ensemble a surađivali su i s Bright Eyes, Beckom i Bonnie ’Prince’ Billyjem (zajednički album “The Brave and the Bold”) pokazujući kako njihov talenat i glazbena svastranost nije kratkog daha.

Još krajem 2013. godine počele su se pojavljivati glasine o novom albumu na kome Tortoise rade, a definitivna potvrda bila je i ponuda za koncert benda u veljači a povodom promocije novog albuma i sretni smo da ih možemo ponovo ugostiti u Močvari. Nepovratno promjeniti razvoj glazbe nije jednostavno, a Tortoise su u tome uspjeli.

Objavljeno 13.10.2015.

Vremeplov

Smatram da čovjek ne mora potrošiti puno novaca da bi izgledao onako kako želi ili kako se osjeća.
Magdalena Lupi, riječka dramaturginja