Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Video: Volker Bertelmann – Hauschka na Žednom uhu

Video: Volker Bertelmann – Hauschka na Žednom uhuNjemački pijanist, skladatelj moderne kompozicije – post klasične komorne glazbe Volker Bertelmann – Hauschka nastupit će 22.05. u dvorani &TD Studentskog centra u Zagrebu u sklopu 15. Žedno uho festivala.

Ovogodišnje izdanje festivala Žedno uho već je ukazalo prethodnom objavom legendarnog čikaškog avangardnog jazz sastava DKV trio da dijelom programa pomiče fokus na nešto ozbiljniju glazbu, ponajviše na modern/avant jazz i modernu kompoziciju. Ovim potezom umjetničkog direktora festivala Mate Škugora želi se podsjetiti publika na vrijednosti koje je Žedno uho promoviralo putem deset izdanja NO JAZZ festivala.

Pored jasne glazbene kvalitete, kreativnosti i inovativnosti još jedan od razloga zbog kojeg je Hauschka pozvan na 15. Žedno uho festival objašnjava činjenica da je Hauschkin album iz 2011. godine - Salon des amateurs u posljednje dvije godine jedan od najslušanijih albuma Žednouhih. Koncertom u Zagrebu Hauschka će ujedno predstaviti i svoj posljednji album Abandoned City koji će se na Europskom tržištu pojaviti 17.03. za izdavačku kuću City Slang.

Volker Bertelmann - Hauschka izvodi prekrasne post-klasične komorne radove inspirirane minimalizmom te prožete duhom i nestašlucima u maniri Erica Satiea. Njegova glazba može biti mikroskopski detaljna i potiho očaravajuća, ili pak širokog i dramatičnog opsega. Riječ je o pjesmama koje vas mogu povesti na putovanje u duboku unutrašnjost klavira i upoznati vas sa svim onim osjećajima koje ovaj čarobni instrument može pobuditi u slušatelju.

Prizivajući duh Johna Cagea, Hauschka otvara svoj instrument i izvodi intervencije na njegovoj unutrašnjosti, koristeći žice za gitaru, izolir-trake, ping pong loptice, mini vibratore, lančiće i ostale komade škarta u potrazi za novim bojama i teksturama. Melodičke i harmoničke osobine ovog instrumenta, koje toliko često dominiraju u izvedbama za klavir, suprostavljaju se škljocanju, struganju i klepetanju iz kućne radinosti koje proizlazi kada se sviraju određene tipke.Hauschka je do sada izdao 10 albuma i jedan EP putem indie izdavačke kuće iz Brightona - Fat Cat, a njegova izdanja sežu od solo izvedbi za klavir do bogato aranžiranim suitama za orkestar. Ovaj svestran i iznimno zanimljiv umjetnik je nastupao u koncertnim dvoranama, na festivalima, avangardnim događanjima i rock koncertima širem svijeta, uključujući The Barbican, Volksbühne u Berlinu i Sonar Festival u Barceloni.

Pored samostalnih radova Hauschka je surađivao sa nizom glazbenika od kijih treba istaknuti: PJ Harvey, Hilary Hahn, Adam Butler (Vert), John Convertino (Calexico), Samuli Kosminen (múm) i Stefan Schneider (Mapstation, To Rococo Rot).

Hauschka vrlo često surađuje i sa filmskim i kazališnim režiserima komponirajući glazbu za film i kazalište. Neke od bitnijih suradnji koje treba istaknuti su komponiranje soundtracka za kratki film Akira Kurosawa Bloksky, zatim zajendo sa kolegom Torsten G. Maussom komponirao je soundtrack za visoko nagrađeni film Lars Henning Junga Höhere Gewalt.

Informacije o cijeni ulaznica za koncert Hauschke 22.05. u dvorani &TD Studentskog centra u Zagrebu kao i datumu početka pretprodaje i mjestima na kojima će se iste prodavati, Žedno uho će uskoro objaviti u medijima i socijalnim mrežama.

Objavljeno 25.01.2014.

Vremeplov

Nakon tišine, ono što najbolje izražava neizrecivo je - glazba.
Aldous Huxley