Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Vidim što vidim - Gretta

Vidim što vidim - GrettaZreliji i zaokruženiji, suvremen, energičan u svojoj kritici društvenih prilika, izvedbeno i tematski mračniji od svog prethodnika - takav je ’’Vidim što vidim’’ drugi album zagrebačkog rock sastava Gretta koji je izašao, krajem prošlog mjeseca.

Najavljen krajem prošle godine reprezentativnim singlom ’’Istine su laži’’, album Vidim što vidim nosi teret nezadovoljstva postojećim, izraženim u još deset drugih pjesama. Gretta tako svojim slušateljima od pritiskanja tipke play daje samo deset sekundi eventualnog zavaravanja stanjem stvari, nakon kojih će saznati što je to što oni vide: ’’Gledaj lica – to smo mi u gomili. Šutimo dok gluposti nam govore...’’ – pjeva Tomislav Čubek u prvom songu Gubim sjaj. Stihovi se kroz cijeli album nastavljaju slagati u Grettino ogledalo u kojem je lako prepoznati sebe i svoju okolinu.

’’Prolaze vlade, političari grabe, lovci u mutnom, razne barabe...’’, sunčano i bezbrižno samo je u snovima – a u takvom okruženju i lju bavi su tužne, teške, nedosanjane ili jednostavno klopke iz kojih se želimo izvući. ’’Kriva mjesta, krivo vrijeme...’’, ali ako ipak imamo nekoga s kime možemo podijeliti priče o slobodi, možemo plesati (to je bar besplatno); a plesom možda prizovemo i promjene. Mirnije i emotivnije pjesme, poput Biti sam (aktualnog singla), melankolične Mi smo najbolje i Čudan san grupirane su u središnjem dijelu albuma, a njima je vješto dodana sarkastična Svaka čast čime je zadržan dojam osobito dinamične cjeline. Kao bedž na reveru koji upotpunjuje imidž ovog albuma zataknut je fragmenat čuvenog govora Martina Luthera Kinga Jr. na pjesmu Sami protiv svih. Nju slijedi naslovna Vidim što vidim, a album furiozno završava publici već dobro poznati song Istine su laži koji je svoju priliku da otvori jedan CD već iskoristio na kompilaciji Velika rock eksplozija.

Ponosni producent albuma je Marko Kalčić, basist sastava Svadbas i Ruiz, koji je već više nego uspješno producirao dva projekta Grettinih mentalnih rock istomišljenika: hvaljeni prvijenac sastava Dosh Lee te još hvaljeniji drugi album eksplozivnog dvojca Gatuzo.

Žestoku i melodičnu zagrebačku indie art rock četvorku Gretta čine: Tomislav Čubek (vokal, gitara), Hrvoje Medanić (gitara, vokal), Toma Vlčev (bas, vokal) i Robert Modlic (bubanj). Kao bend djeluju od 2004., pobjednici su ili finalisti nekoliko demo festivala, a mogu se pohvaliti činjenicom da su baš oni začetnici serije koncerata pod nazivom Rock eksplozija koja je kasnije prerasla u Veliku rock eksploziju. Energičnim i ekstenzivnim nastupima uživo zarana su zaradili titulu jednog od najperspektivnijih novih hrvatskih rock bendova, koju neumorno nastavljaju potvrđivati. Do sada su izdali maksi-singl Stepenice (Spona, 2006), album Fanatik (Spona/Dancing Bear, 2008), dok je novi Vidim što vidim izdan u koprodukciji Aquarius Recordsa i Spone.

Album ’’Vidim što vidim’’ njegove središnje promocije u klubu Purgeraj, 16.03.2010. možete u svim zagrebačkim trgovinama Aquariusa, Dallasa i Dancing Beara kupiti po promotivnoj cijeni od samo 49,00 KN.

Popis pjesama:
1. Gubim sjaj
2. Kako sada da ti kažem
3. Unatrag
4. Pogrešno za tebe
5. Biti sam
6. Mi smo najbolje
7. Svaka čast
8. Čudan san
9. Sami protiv svih
10. Vidim što vidim
11. Istine su laži

Promocijski nastupi ”Vidim što vidim”:

13.03.2010. GRETTA - Prostor - Čakovec
16.03.2010. GRETTA - Purgeraj - Zagreb
03.04.2010. GRETTA - Teta Roža - Rijeka
09.04.2010. GRETTA - Baraka - Kutina
16.04.2010. GRETTA - A3 - Knin
17.04.2010. GRETTA - Bunari - Šibenik

Objavljeno 08.03.2010.

Vremeplov

Stvarno je mnogo pojava u glazbi i u prošlosti i danas kojima se divimo.
Nenad Borgudan (Detour)