Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Viva La Pola opravdala očekivanja publike!

Viva La Pola opravdala očekivanja publike!Kao i proteklih šest godina drugi vikend u kolovozu bio je rezerviran za jedan od popularnijih festivala alternativne glazbe u Hrvatskoj, festval Viva La Pola. Tako je Pula, odnosno kultni klub Uljanik, protekli vikend ugostio petnaest bendova iz pet Europskih država, a tri benda su imala premijerne nastupe u Hrvatskoj. Radi se o bendovima Vice Squad iz Velike Britanije, Exilia iz Italije i Ritam Nereda iz Srbije.

Sedmo izdanje festivala započelo je u petak nastupima domaćih bendova Radio Aktiv, The Rock Flock i Udav, a prvi strani bend koji je svirao te večeri bio je Repetitior iz Srbije. Iako su izašli na pozornicu izravno iz automobila nisu razočarali, tada malobrojnu, publiku i sa svega pet pjesama su ostavili vrlo dobar dojam.

Nakon njih nastupio je bend Deafness By Noise, a njihov nastup možda najbolje opisuje samo ime benda.

Uslijedile su dvije premijerne svirke, prva je bila nu-metal benda Exila, a druga legendarnih punkera Vice Squad, predvođenih Rebeccom Bondage.

Exilia se Puli predstavila glazbom koja na trenutke podsjeća na kombinaciju bendova Guano Apes i Skunk Anansie, ali naravno na jednoj puno nižoj razini. Iako su se dosta trudili i dali sve od sebe nisu pretjerano oduševili pulsku publiku, za koju se može reći da je u najmanju ruku zahtjevna kao i riječka.

Za razliku od njih, prekaljeni Vice Squad je od samog početka ostvario vrlo dobar kontakt s publikom, a svirka je bila još i bolja, energična i bez puno prekida. Iako je prošlo više od trideset godina od osnutka benda i stvaranja većine pjesama one i danas zvuče vrlo aktualno. Vice Squad je bio prvi bend te večeri koji je okupio publiku i zadržao ju zadovljnu ispred pozornice.

Nakon njih ostalo je još vremena samo za Let 3 koji je u Istri jednako popularan kao i u Rijeci. Letovci su nastavili tamo gdje je stao Vice Squad i svojim dobro poznatim setom pjesama, koji bi možda mogli i dopuniti nekom novom stvari, održao lekciju novijim bendovima. Pjesme kao što su ’’Drama’’, ’’Vjeran pas’’, ’’Izgubljeni’’, ’’Kontinetio’’, ali i novije poput ’’Riječke pičke’’ i ’’Ero s onoga svijeta’’ raspjevale su sve okupljene.

Drugi dan otvorio je bend Arthrone iz Pule, a zatim su nastupile žestoke metalke iz Slovenije Hellcats. U vrlo dobrom izdanjnju čuli smo i Pase, a zanimljivo je bilo vidjeti i čuti nastup ponovno formiranog benda Devastation koji je nakon dvadeset godina ponovno zasvirao u gradu u kojem se osamdesetih razvio u predvodnike trash- metal scene na ovim prostorima.
Nakon njih na pozornicu su izašli ljubimci publike i jedan od najpopularnijih istarskih bendova Popeye. Alternativni metalci su odsvirali svojevrsni best of materijal.

Odličan uvod prije nastupa headlinera druge večeri festivala napravili su dečki iz benda Gužva u 16-ercu. Gosti iz Osijeka su u pola sata odsvirali i zajedno s publikom odpjevali sve najvažnije pjesme iz dosadašnje diskografije, a stigli su predstaviti i jednu novu pjesmu s nadolazećeg albuma.

Iako su Let 3, Gužva u 16-ercu i KUD Idijoti imali odlične nastupe zasigurno najbolji i najupečaljiviji nastup bio je koncert grupe Ritam Nereda iz Novog Sada. Osim što su odlično svirali ovo im je bio prvi nastup u Hrvatskoj i samim time su bili u prednosti pred navedenim bendovima. A pjesme kao što su ’’Ne’’, ’’Put beznađa’’, ’’Nikad više’’, itd., izazvale su oduševljenje u konačno popupunjem vanjskom prostoru kluba Uljanik.

Iako je Ritam Nereda postavio letvicu kvalitete vrlo visoko KUD Idijotima nije bilo teško nastaviti pogotovo pred domaćom publikom, koncert su započeli novim pjesmama koje bi se trebale naći na dugo najavljivanom novom albumu. Nastavili su sa svima vrlo dobro poznatim pjesmama, a nestrpljivi Sale je bend stalno požurivao kako bi, u vrlo strogo određenoj satnici, stigli odsvirati sve što je zamislio. Koncert je završio legendarnim pozdravom ’’Thank you people, hvala ljudi’’.

Viva La Pola je i ove godine opravdala očekivanja publike i unatoč recesiji uspjela zadržati visoku kvalitetu, a glavna odlika i zaključak festivala je da glazbeni veterani i dalje drže primat na sceni i da se noviji bendovi koji dolaze moraju zabrinuti i zapitati zašto je to tako i kako to da mladi ljudi bolje znaju pjesme koje su nastale prije njihovog rođenja.

Miran Milić

Objavljeno 17.08.2010.

Vremeplov

Dvije osobe gledaju nekog tipa u baru... jedan vidi odrpanca drugi zvijezdu.
Beck Hansen