Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Vrelo zvuka x ZEZ: Lenhart Tapes u Močvari

Vrelo zvuka x ZEZ: Lenhart Tapes u MočvariNakon što su u svibnju Vrelo zvuka i ZEZ ostvarili prvu suradnju s koncertima grupa Meridian Brothers i PoiL Ueda, sada se ova sestrinsko-bratska kombinacija koncertnih programa vraća s koncertom srpske ethno-noise senzacije, Lenhart Tapes. Zvučnu diverziju u izvedbi masterminda Vladimira Lenharta na vokalima će pratiti jedna od najpoznatijih pjevačica srpske tradicijske glazbe, Svetlana Spajić te Zoja Borovčanin iz grupe Lira Vega.

Njihovu muziku je teško objasniti. Tu sintagmu ćete pročitati u najavama nastupa izvođača koji spajaju različite, često teoretski nespojive glazbene pravce, upotrebljavaju čudne instrumente ili sviraju glazbu različitu od svega što ste do sada čuli. Često se u tim riječima zna pretjerivati, ali kod Lenhart Tapes to nije slučaj, a ova grupa ne da zadovoljava jedan od ovih opisa, nego sva tri.

Lenhart Tapes definitivno spaja različite glazbene pravce jer oni spajaju (ne samo) jugoslavenske folk melodije s industrijskim, noise ritmovima. Ne upotrebljava čudne instrumente, ali sve semplove pri kreiranju muzike, ali i na live-nastupima koristi s kazeta što ćete u ovo doba rijetko vidjeti, a koliko je njihova muzika različita od svega što ste do sada čuli najbolje opisuje činjenica da je Glitterbeat Records, njihova izdavačka kuća, skovala termin ‘ethno-noise’, ali i koristila sljedeće rečenice za opis Lenhart Tapesa: “Hypnotic Walkman jams meet industrial rhythm loops and trad-folk songs. A magical, beauty-and-the-beast encounter of dirty noise and righteous folk.”

Polovica Lenhart Tapes je Vladimir Lenhart, glazbenik koji je ljubav prema folk glazbi nasljedio od djeda Jána koji je interpretirao slovačke folk pjesme 50-ih godina u Jugoslaviji. No, Vladimirova vizija folk glazbe je povezana s pomalo punkerskim pristupom i suludim intervencijama koje radi preko semplova s kazeta koje cijelu tradiciju pretvaraju u moderni zvuk. Drugi dio ovog benda su pjevačice, glavnom Tijana Stanković, muzikologinja, violinistica i pjevačica koja je donijela ovom projektu dodatnu dimenziju. Ona je otpjevala većinu pjesama na novom albumu “Dens”, a uz nju tu su sudjelovale i Svetlana Spajić (Pevačka družina, Gordan) te Zoja Borovčanin (Lira Vega).

Lenhart Tapes na albumima zvuče sjajno, a uživo su nevjerojatni. Nedavno su na festivalu Balkan:Most u Veszpremu imali jedan od najzapaženijih nastupa, a njihovu vrijednost je prepoznala i ugledna izdavačka kuća Glitrebeat Records koja će objaviti novi album “Dens” 10. studenog, a samo tri dana kasnije ćemo sve imati priliku gledati uživo u Močvari. Uz Vladimira, na ovom koncertu će vokalne dionice pjevati Svetlana Spajić i Zoja Borovčanin.

Objavljeno 12.11.2023.

Vremeplov

Da bi promijenili svijet prvo morate sabrati svoje misli.
Jimi Hendrix