Top singlovi

 1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
 2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
 3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
 4. Radiohead - Lift
 5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
 6. Prophets Of Rage – Living On The 110
 7. Nine Inch Nails – Less Than
 8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
 9. U2 - You’re The Best Thing About Me
 10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Whitesnake u Beogradu - Više od očekivanog

Whitesnake u Beogradu - Više od očekivanog Godine 1975. mjesečnik Džuboks je u svom 5. broja izvještavao svoje čitatelje o gostovanju grupe Deep Purple u Beogradu i Zagrebu. Tadašnja postava spomenutih legendi imala je za pjevača David Coverdalea.

40 godina kasnije spomenuti pjevač je u istoj dvorani Pionir (kao i te 75.) nastupio pred beogradskom publikom. Jesu li emocije u pitanju ili je ovaj čovjek rođen da bi pjevao pjesme, (pa je uslijed toga od svog života napravio pjesmu - da parafrziramo Goethea), ili je to neko čudo iskrene vjere u te unutrašnje osjećaje kada shvatite da radite nešto što volite i to radite i za druge - kako god, Whitesnake na čelu s David Coverdaleom ostavili su nezaboravan koncert (ako ima svjedoka iz 1975. neka se prisjete je li tako bilo i na koncertu Deep Purple tada).

Svakako da je novi album Whitesnake na kome se nalaze obrade Deep Purple pjesama (koje je ispjevao Coverdale) povod za turneju, ali te kompozije odsvirane u Hali Pionir 22. 11. zvučale su nadmoćnije od hitova Whitesnakea. Razlog više je, pretpostavimo, što te pjesme sam bend Deep Purple ne izvodi - kao da su čekale trenutak da ponovo žive pred publikom.
Koncert je otvoren pjesmom ‘’Burn’’ (iz repertoara Deep Purple). Od samog pojavljivanja benda na bini erupcija emocija, povika, zvižduka, zborskog pjevanja, do neke neviđene pozitivne energije nije prestajala do kraja showa.

Coverdale se kao frontmen pokazao dosljednim svom pozivu pa je tako komunicirao s publikom i pozdravljao prisutne (uglavnom mlade) ljude ispred bine dok je ostatak dvorane dobivao pozdrave mahanjem i sličnim gestikulacijama koje su primjerene rock koncertu.
Uslijedila je ‘’Bad Love’’, nakon toga pjesma koju su rijetko odsvirali i sami Deep Purple – ‘’The Gypsy’’. Predivno izvedena! Emocije koje su prouzročene nostalgijom za taj period grupe Deep Purple donijele su i imena Jon Lorda i Tommy Bolina koje je Coverdale spomenuo a publika nije štedjela sebe da gromkim aplauzom predstavi veličinu ove dvojice preminulih članova Deep Purple.

Svog kolegu iz tih vremena Glenn Hughesa predstavio je kao svog brata i krenula je ‘’You Keep on Moving’’ (posljednji hit grupe Deep Purple iz razdoblja sedamdesetih godina prošlog stoljeća).

Zahvalnost publici poslije gromkog aplauza na kraju te pjesme bila je:’’ It ’s great to be Back, Thank You!’’ Sljedeća pjesma ‘’ Ain’t No Love In The Heart Of The City’’ otpjevana je zborski s publikom.

Coverdale i pored toga što publika pjeva ne prepušta mikrofon publici već neštedimice pjeva svoje dionice. Nakon ove pjesme uslijedio je solo Reb Beacha i odmah za njim i solo dio novog gitariste Joel Hoekstrae.

Publika je imala priliku vidjeti klavirsko sviranje gitare Joel- koje je, da podsjetimo, promovirao Stanley Jordan. Joel je u heavy maniru spojio ‘’Amazing Grace’’ i ‘’Bouree ‘’( J. S. Bach). Sve to nije dugo trajalo, za svaku pohvalu.

Dotični gitaristi nakon svog predstavljanja prešli su u numeru ‘’Mistreated’’ (iz razdoblja Deep Purple) na opće oduševljenje publike. Iako je David Coverdale u godinama, iako pjeva ”u basu” tj. u donjem registru, snaga njegovog vokala i dalje djeluje impresivno. Tako je i ova numera ostavila sve prisutne bez daha što se čulo po dugom aplauzu. Naravno publika je i ovu pjesmu otpjevala s Coverdaleom.

Michael Devin, basist, na usnoj harmonici uvodi publiku i bend u You Fool No One (iz razdoblja Deep Purple). Više glasno pjevanje, koje zahtijeva ova numera, ostavlja sve prisutne bez daha. Pjesma donosi i solo na bubnjevima Tommy Aldrigea koji kao i na ranijim nastupima u jednom momentu bez palica, u stilu John Bonhama završava solo. Naravno publika nije bila ravnodušna i sve to je nagradila zvižducima, povicima, dovikivanjem ...
Uslijedilo je predstavljanje članova i Joel i David ostaju sami na pozornici. Joel klasičnom gitarom započinje ‘’Soldier of Fortune’’ (iz razdoblja Deep Purple) i sve biva upotpunjeno činjenicom da Purple magija postoji - i pozitivnost, i energija (obostrana), i zborno pjevanje sa Coverdaleom.

Je li nekome potekla neka suza ostat ćemo uskraćeni za tu informaciju ali takvo emotivno izvođenje ove fantastične balade treba doživjeti. Jako dug aplauz donio je predah članovima na bini koji su nastavili s numerom ‘’Is This Love’’, ušli bez prekida u ‘’Fool For Your Loving’’ (najavljena od Coverdalea s: ‘’Here Is, This Is the Song For You!’’). Pionir odjekuje pljeskom ali Whitesnake odmah kreću s ‘’Here I Go Again’’. Orilo se prepunim Pionirom gdje je publika i prijetila da nadjača bend.

Kraj koncerta ali, publika ne daje da sve se na tome završi i poslije 2 minute čekanja započinje spektakularno odsvirana ‘’Still Of The Night’’ gdje je publika bila 7 član - David bi otpjevao jedan dio teksta, a mikrofon prepuštao fanovima - sredina pjesma koja donosi mirniji ton dozvolio je publici da vrištanjem nadjača i zagluši prostor Hale Pionir, ali rifovi su učinili svoje, distorzija je obavila publiku a jako dug aplauz ispratio je nakon toga heroje večeri – Whitesnake.

U oko 110 minuta glazbe nadamo se, svi će pamtiti koncert u Hali Pionir. Whitesnake su proizveli maestralno dobar ugođaj- neočekivano – svakako ne, jer ipak se radi o velikom bendu koji, iako nastupa aktivno, ima status legenda - zašto bi bilo drugačije.
Umjesto ps-a: sve pohvale idu Avalon produkciji na organizaciji koncerta - od osiguranja do zvuka u Hali Pionir.

Ivica Stanković

Objavljeno 25.11.2015.

Vremeplov

Sve se počelo linkati u jedan junk space. Tako danas funkcioniraju i mediji. To je čisti impresionizam. Toliko te informacija buba, a ni u šta nemaš vremena ući dublje. I onda ti se sve u istom sloju linka – rat u Iraku, Britney Spears, eto ti Ive Sanadera, Justina Timberlakea, Miše Kovača, sve je to jedan kupus koji se hiperlinka.
Vlado Bulić, književnik i kolumnist