Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Willie Nelson - 100 najboljih prerijskih pjesama

Willie Nelson - 100 najboljih prerijskih pjesamaLegenda country i americana glazbe Willie Nelson 30. travnja slavi 75 rođendan. Tim povodom SonyBMG objavljuje nekoliko prigodnih reizdanja među kojima se ističu slijedeća tri naslova - ‘One Hell Of A Ride – 4 CD ’, ‘Very Best Of Willie Nelson – 1 CD’ i ‘Original Album Classics – 5 CD’.

Willie Nelson, podrijetlom Teksašanin i autor legendarnih pjesama kao što su ”On the Road Again” i ”City of New Orleans”, je glazbenu karijeru započeo u 60-tima pišući pjesme koje su postale hitovi u izvedbama glazbenika kao što su Ray Price, Patsy Cline, Faron Young i Billy Walker. Prepoznatljiva pop i rock glazbena zvijezda postao je polovicom 70-tih zahvaljujući uspjehu pjesama ’The Red Headed Stranger’ i ’Blue Eyes Crying In The Rain’, dok ga mnogi pamte kao velikog prijatelja i povremenog suradnika Johnnyja Casha i Krisa Kristoffersona u super-grupi Highwaymen. Uz Grama Parsonsa, Willie Nelson se otrgnuo od nešvilske country-industrije da bi se udružio s ”hipicima iz Austina” koji su 70-ih godina svojim pretapanjima countryja i rocka postavili temelje za americanu 90-ih. Dobar dio svoga života, osim na pjevanje, utrošio i na zagovaranje biodizela kao ekološki prihvatljivijeg goriva te na spašavanja životinja namjenjenih klanju za preradu u industriji mesa.

Iako je Willie Nelson najveći broj albuma snimio za RCA u 60-ima i Columbiju (od 1975. do 1993.), najčešče se (uz ”Red Headed Stranger” iz 1975., ”Spirit” iz 1996. i ”Teatro” iz 1998.), za najbolje njegove albume uzimaju ”Shotgun Willie” (1973.) i ”Phases And Stages” (1974.) što ih je Willie snimio za vrijeme kratke, ali iznimno značajne suradnje s Atlantic Records.

Od najnovijih izdanja ponajviše pažnje zasigurno će ipak pobuditi kompilacija ‘One Hell Of A Ride – 4 CD’ (kod nas objavljeno 21. travnja) koja donosi 100 najboljih pjesama koje je Willie Nelson objavio u dosadašnjoj karijeri, uključujući njegove ranije radove poput pjesama ‘When I’ve Sang My Last Hillbilly Song’ (snimljena 1954. u Texasu), ‘No Place For Me’ (1957., Portland, Oregon), ‘Night Life’, ‘Funny How Time Slips Away’ i ‘Crazy’ (iz sredine šezdesetih godina prošlog stoljeća), te uistinu povijesne suradnje s jednako uglednim umjetnicima kao što su: Chet Atkins, Waylon Jennings, Roger Miller, Ray Price, Merle Haggard, Johnny Cash, a pridružio se ovom zanimljivom društvu i Julio Iglesias.

Također, u sklopu Willievih obrada koje su uvrštene na ovo izdanje treba spomenuti obradu klasika ‘Blue Eyes Crying In The Rain’ (Fred Rose) koja u njegovoj izvedbi poprima nove artističke dimenzije, zatim još nekoliko standarda country glazbe poput ‘Everybody’s Talkin’ (Fred Neil), ’Pancho & Lefty’ (V. Zandt), ‘Stardust’ (H. Carmichael), da bi niz obrada završio svevremenskom ‘Georgia On My Mind’ (H. Carmichael & S. Gorrell).

Kolika je moć glazbe kao takve, koja nas sve u tolikoj mjeri zaokuplja, ovdje se čuje u svoj svojoj punoći - jer nas upravo komparacija i svojevrsna imaginarna duhovna interakcija Nelsonove ‘Country-Blues’ verzije (protkane fantastično pristalom pratnjom i ‘komentarima’ usne harmonike, uz čitav niz zanimljivih popratnih zvukovlja) i one Charlesove (s ‘for all time’ dionicom prateće flaute) – vodi u samu bît glazbe.

Premda ima rijetkih kritičara, bolje rečeno ‘kritizera’, koji Nelsonu zamjeraju ’preveliku raznorodnost’ glazbenih utjacaja, nasuprot tome smatramo to jednom od njegovih pozitivnijih karakteristika. Nelson na taj način uspjeva prezentirati čitavu ljestvicu osjećaja, veselje, sjetu, zanos, melankoliju, plemenitost, a izbjegaviši pritom opasnost profaniranja ili primitivizma. Willie je uvijek izražavao svoje osjećaje bez kalkuliranja i duboko se posvećivao temama od kojih su mnogi uporno zazirali. ‘Elastični stilski hibrid’ satkan od utjecaja Country, Swing, Jazz, Rock, Folk, Folk-Pop i Blues glazbenih stilova, jedan je od najvažnijih faktora koji su ga učinili toliko dugovječnim izvođačem svjetske glazbene scene.

Tijekom travnja ove godine, u knjižare će stići Nelsonova opsežna biografija pod nazivom ‘Willie Nelson – An Epic Life’, autor Nick Patoski. Willie Nelson također je pisao mnoge pjesme za izvođače kao što su Faron Young, Ray Price, Patsy Cline i Billy Walker. Koncertni nastupi, za koje vlada velki interes, slijede tijekom ljeta.

Posljednji singl ”Moment Of Forever”, obrada je pjesme Davea Mattews Banda skinut je s još jednog aktualnog albuma hiperaktivnog javno deklariranog ljubitelja marihuane, vegetarijanstva, američke prerije i pustinje.

Link: www.willienelson.com

ZZ Top & Willie Nelson - LiveTibor Šehtl / N/A

Objavljeno 25.04.2008.

Vremeplov

Ako ti tvoja okolina ne dozvoljava da sanjaš, preseli se u onu u kojoj to možeš.
Billy Idol