Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Yoko Ono i EXIT - „Prvi svjetski mir“

 Yoko Ono i EXIT - „Prvi svjetski mir“ Povodom obilježavanja velikog jubileja i sto godina od okončanja Prvog svjetskog rata, EXIT fondacija će, u suradnji s legendarnom multimedijalnom umjetnicom i mirovnom aktivisticom Yoko Ono, krajem studenog na Petrovaradinskoj tvrđavi otvoriti konceptualnu instalaciju pod imenom “One day…”, koja će promovirati Novi Sad na međunarodnoj sceni i biti nova kulturno-turistička atrakcija grada!

Ovaj umjetnički rad predstavit će Petrovaradinsku tvrđavu širom svijeta kao ’Tvrđavu mira’.

Nova kulturno-turistička atrakcija Novog Sada i Srbije, originalno je umjetničko djelo koje potpisuje Yoko Ono, a napravljena je na osnovu modela tradicionalnog srpskog broda tzv. ’šajke’, koji su koristili vojnici-graničari iz vremena Vojne krajine. Yoko Ono, svjetski priznata japanska umjetnica i aktivistica, poznata je po svom doprinosu promociji mira kroz brojne umjetničke oblike i instalacije. Njezini avangardni radovi široj javnosti postali su poznati još šezdesetih godina prošlog stoljeća. Nakon što se rodila ljubav između nje i čuvenog Beatlesa, glazbenika i aktivista Johna Lennona, ona je svoju karijeru posvetila upravo djelima koja simboliziraju ideale mira, ljubavi i bratstva među ljudima, u koje je najpoznatiji par u povijesti glazbe i umjetnosti duboko vjerovao.

Predstavnici EXIT fondacije su se, nakon višemjesečnih pregovora, u New Yorku susreli sa Yoko Ono, koja je prije toga već bila upućena u društveni aktivizam i više desetljaća dugu povijest EXIT festivala. Petrovaradinska tvrđava odabrana je za mjesto njezinog novog umjetničkog djela, budući da je riječ o najvećem defanzivnom vojnom utvrđenju u Europi, koje od izgradnje u 18. stoljeću, pa sve do danas nikad nije bilo dio neke bitke ili ratne operacije. Nije zanemarljiva ni regionalna dimenzija i simbolika ovog utvrđenja, s obzirom na činjenicu da su upravo EXIT festival i Petrovaradinska tvrđava bili prvo mjesto masovnog okupljanja mladih iz cijele regije poslije sukoba iz devedesetih godina prošlog stoljeća.

Inicijativa EXIT fondacije ’Prvi svjetski mir’ (#FirstWorldPeace) ima za cilj da na efektan i globalno relevantan način obilježi sto godina od uspostavljanja mira u Prvom svjetskom ratu. Projekt će biti realiziran uz podršku Fondacije ’Novi Sad 2021’, Grada Novog Sada i kompanije NIS kroz program ’Zajednici zajedno’.

EXIT festival je dio deklaracije ’Take a Stand’, koju je inicirala europska festivalska asocijacija Yourope, čiji je EXIT član. Projekt ’Prvi svjetski mir’ bit će dio ovog programa, koji je usmjeren k povezivanju ljudi i stvaranju zajednice mladih, mirnim i pozitivnim putem, kroz glazbu i kulturu.

Objavljeno 18.11.2018.

Vremeplov

Uživao sam u svom životu dok nisam imao ništa… sviđa mi se ideja da budem sretan sa sobom.
Joey Ramone