Top singlovi

 1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
 2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
 3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
 4. Radiohead - Lift
 5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
 6. Prophets Of Rage – Living On The 110
 7. Nine Inch Nails – Less Than
 8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
 9. U2 - You’re The Best Thing About Me
 10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Završen Terraneo 2012. - Zadovoljni i gosti i organizatori

Završen Terraneo 2012. - Zadovoljni i gosti i organizatoriTrećeg dana Terranea 2012 u Šibeniku je nastupilo oko trideset novih međunarodnih i domaćih izvođača...

Na sedam glazbenih pozornica nastupali su jedni od najzanimljivijih američkih rock veterana, mladi predstavnici britanske i austrijske elektroničke scene, domaće hip-hop snage, te brojni međunarodni DJ-i, uz izniman odaziv publike i pozitivnu atmosferu na festivalskoj lokaciji.

Mladi britanski art-rock trio Wild Beasts zadovoljili su i one najzahtjevnijeg ukusa osebujnim i originalnim spojem nježnih vokala i gipkog plesnog ritma. Nakon njih, također na glavnoj pozornici Terra, nastupili su trenutno jedni od najpopularnijih Britanaca, inovativni elektronički trio The xx i brojnu oduševili spojem minimalističkog synth popa i sanjive elektronike.

Nešto ranije na pozornici Aqua The Jon Spencer Blues Explosion, perjanice buma alternativnog rocka 90-ih u Americi, priredili su gromoglasan i žestok nastup i najavili novi album „Meat and Bone“ koji izlazi ove jeseni. Jedan on upečatljivijih koncerata bio je svakako onaj kultni njujorškog sastava kojeg predvodi Michael Gira. Swans, poznati po divljim nastupima i sporom, teškom zvuku, opravdali su sva očekivanja još jednim nastupom za pamćenje.

Hrvatske snage predstavili su Elemental, dobitnici nekoliko Porina i već nekoliko godina jedni od najpopularnijih hrvatskih bendova na čelu s dinamičnom pjevačicom Remi i stihovima koji progovaraju u ljudima i pojavama koje nas okružuju. Nakon njih, ekscentrični američki pjevač Davey Pierce predstavio je svoj novi projekt Yip Deceiver i osvojio publiku na pozornici Aqua duhovitošću i spontanošću.

Glavna plesna atrakcija na pozornici Terra bio je bez sumnje Parov Stelar Band, odnosno Marcus Füreder i prateći bend glazbenika koji je uključivao saksofonske i trubačke dionice i živu mješavinu swinga, funka i elektroničke glazbe.

Osim spomenutih, nastupili su još: Erotic Biljan & His Heretics, The Toronto Drug Bust, Future of the Left, Golem, Däm Funk (live i DJ set), Aeroplane, Surka Beat Box, Juice, Chatko, Rahmanee, Danny Bwoy, Filip Motovunski, Maja Milich, Nightwave, Cid Rim, MTVile ekipa (Alex, Tamara i Dina) te na pozornici Akustika Choco Jazz i Embassy 516.

U ekološkom programu festivala, Eko Smart, ponovno se održavalo nekoliko radionica kao što je ona o izradi nakita i igračaka od otpadnog materijal, te radionica sakupljanja samoniklog bilja u prirodi na kojoj je prikupljeno nekoliko autohtonih začinskih biljaka, predavanje o najdubljoj špilji u Hrvatskoj, predavanje o kakvoći hrane i vode u Hrvatskoj i mnoge druge aktivnosti.

Polaznici radionice izrade letećih zmajeva priredili su nam sinoć posebnu poslasticu! Tijekom tri dana trajanja radionice izradili su brojne šarene zmajeve od odbačenih plastičnih vrećica i isprobali ih u letu na glavnoj festivalskoj šetnici.

U četiri dana trajanja festivala na sedam pozornica izmjenjivalo se 120 vrhunskih svjetskih i domaćih glazbenih imena. The Roots, Thievery Corporation, The xx, Parov Stelar band, The Ting Tings, The Horrors, Anna Calvi, The Vaccines, Future Islands, Friendly Fires, Wild Beasts, The Jon Spencer Blues Explosion, Swans samo su dio izvođača koji su prodefilirali kroz prostor vojarne Bribirskih knezova u posljednja četiri dana.

’Iznimno smo zadovoljni odrađenim – festival Terraneo u svojem drugom izdanju protekao je u sjajnoj atmosferi. Na tisuće posjetitelja koji su u posljednja četiri dana pristizali na festival vjeran su dokaz da festival razvijamo u pravom smjeru. U realizaciji Terranea sudjelovalo je više od tri stotine članova tima, a radovi na lokaciji održavali su se nekoliko mjeseci prije samog termina održavanja festivala. Potrebni su veliki napori da se postavi ovako zahtjevan projekt, no mi smo zadovoljni učinjenim. Pažljiv odabir izvođača, idealna lokacija na vrhuncu sezone, sve popraćeno sjajnom podrškom grada Šibenika bez koje ovo sve ne bi bilo moguće, pokazalo se kao dobitna kombinacija. Konačni rezultat očituje se u porastu posjećenosti od 30 posto u odnosu na prošlu godine, točnije o 45 tisuća posjetitelja koje su našu lokaciju kroz četiri dana učinile pravim malim glazbenim gradom na moru’, izjavio je Luka Pavić, direktor Terranea.

’Glavna smjernica pri sastavljanju programa bila je raznovrsnost, najširi spektar muzičkih žanrova i vjerujem da smo u tome uspjeli. Ako je netko došao na festival s namjerom da posluša omiljene bendove, a vratio se doma s otkrićem još ponekog dodatnog glazbenog imena, to znači da smo postigli priželjkivani rezultat. Čim zaključimo ovogodišnje izdanje, razmišljamo o novim imenima za sljedeću godinu’, izjavio je direktor glazbenog programa Mate Škugor.

Glazbeni program trajao je od 18.30 sati do 8 sati, a odvijao se na tri glavne festivalske pozornice Terri, Aqui i Aeru, u dva hangara – pozornici Red Bull Music Academy (MTV hangar) i Muzika.HangaRu, bonbon baru i pozornici Akustika u kampu.

Festival je ove godine uključio prošireni kamp koji je zaprimao četiri tisuće posjetitelja. Pored glazbenog programa festival je ponudio i program Eko Smart – riječ je o segmentu bogatog ekološkog programa festivala, čiji je cilj poticanje na promišljanje ekologije u svakodnevnom životu, a uključio niz radionica, predavanja i filmskih projekcija. Eko Smart je bio namijenjen


isključivo za posjetitelje kampa, a održao se u špilji Terry, bonbon kupoli i ostalim lokacijama u kampu.

U sklopu programa društvene odgovornosti prije nekoliko mjeseci pokrenuta je suradnja s nekoliko udruga iz Šibenika koje redom za cilj imaju uključivanje osoba s intelektualnim teškoćama u društvenu sredinu. Na samom festivalu zaposlila su četiri korisnika iz udruga Kamenčići (udruga za pomoć osobama sa mentalnom retardacijom šibensko-kninske županije) i Udruge za promicanje inkluzije (podružnica Šibenik), kao i sedam osoba s invaliditetom, liječenih ovisnika i pripadnika nacionalnih manjina.

Projekt ’Nacrtaj Terraneo’ iz spomenutog programa bio je također prezentiran na festivalu. Naime, korisnici spomenutih udruga oslikali su 400 festivalskih zastavica s motivima Terranea, a potom su iste postavljene po staroj gradskoj jezgri Šibenika. Nakon toga, postavljene su na samoj festivalskoj lokaciji na uvid svim posjetiteljima.

’Zahvaljujemo se svim sponzorima i medijskim pokroviteljima te svima onima koji su omogućili realizaciju festivala. Prije svega to su naši generalni pokrovitelji grad Šibenik, bonbon, Zagrebačka pivovara, a od ove godine i Ministarstvo turizma; potom Turistička zajednica grada Šibenika, tiskara Kerschoffset, Solaris Beach Resort, Nike, Croatia Airlines, Presscut, Medianet, iNovine, Red Bull Music Academy, Jana, Levi’s, InCider. Medijski su nas ove godine sjajno pratili RTL televizija, Jutarnji list, Soundset, MTV, Tportal, Europlakat te Muzika.hr. Konačno, zahvaljujemo publici što je prepoznala vrijednost ovog projekta. To nam samo daje dodatni motiv i poticaj da u budućnosti sustavno i ustrajno radimo na realizaciji još boljih izdanja festivala Terraneo’, zaključio je Luka Pavić.


Objavljeno 13.08.2012.

Vremeplov

Odlučili smo se ne udaljavati više od milje od svoje kuće, a sada smo prošli ne znam koliko tisuća milja.
Craig Finn (The Hold Steady)