Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Zaz osvojila beogradsku Arenu

Zaz osvojila beogradsku ArenuKoncert Zaz ili ”Francuska večer” u Areni Beograd otvorila je grupa Nouvelle Vague, drugi put u Beogradu za mjesec dana. Beogradska publika očigledno sene može zasiti francuskih bossa nova obrada pjesama kao što su ”Master and servant” i ”Just can’t get enough” Depeche Mode, ”Too drunk to fuck” Dead Kennedys, ”This is not a love song” Public Image Ltd, ali ni božanstvenih glasova pjevačica.

Dvije pjevačice animirale su publiku, plesale su međusobno kupajući se u vatreno crvenim svjetlima reflektora, pozivajući sve da plešu sa njima. Nije izostalo ni pucketanje prstima. Čak i simpatično opravdan pad pjevačice tokom izvođenja pjesme „Putain, Putain“ izmamio je aplauz publike.

U pratnji peteročlanog benda (dvije gitare, kontrabas, klavijature i bubnjevi) energična mlada zvijezda Zaz potrudila se da u Beoograd donese atmosferu francuskih trgova i ulica koje se sreće na videozapisima sa Youtube-a kada je on u pitanju.

Zaz je s bendom na binu izašla oko 22.30, razuzdano vrisnula i zaplovila u ”Les passants”. U crnoj haljinici i mrežastim čarapama od početka je gađala koketnim osmjesima, a prepoznatljive šiškice brzo su joj se zalijepile za čelo od znoja.

Čitava Arena je pjevala na francuskom, a Zaz pričala na srpskom, i to ne samo ”hvala” ili ”dobro veče”, već je držala čitave monologe, od kojih je najslađi bio jedan posvećen ljubavi.

”Da biste mogli da volite drrrruge, morrrate prrrvo da volite sebe”, rekla je ona. Ili u drugom monologu:
„Nedavno sam shvatila nešto jako važno. Da biste voljeli druge, morate da volite sebe. A to je najveći poklon koji možete dobiti“, pročitala je Zaz na srpskom, potom pjevajući pjesmu „La Long De La Route“, nešto poznatiju publici.

Opča histerija nastala je uz njen najveći hit ”Je veux”, kao i ”I’m so excited” od The Pointer Sisters, a onda je Zaz izvela djevojku iz publike na binu da nam prevede njenu priču o ulici u kojoj nemaju svi dovoljno za jest, u kojoj miriše svjež kruh, ali i kanalizacija, ali je dovoljno što ”znamo da smo zajedno, i da smo kod kuće”… ”Dans ma rue” privela je kraju ovaj zaista fantastičan koncert. Publika je otišla zadovoljna, Zaz pretpostavimo na isti način.

Kada se sve sabere jako uspješan koncert koji je progutao veliki prostor poput Arene. Iako je dosta posjetioca bilo na koncertu Zaz je, mora se dodati (ako je gledate po drugi put), precijenjena. Iako je iza nje samo jedan studijski album sve je, osim obrade pjesme Pointer Sisters preslikano sa prošlogodišnjeg koncerta u Novom Sadu.

Uostalom vrijeme je takvo da, budimo realni, nove ’mlade’ zvijezde i postoje da bi trajale godinu dana: Mika, Edwin Collins...

Ako bi se izrekla neka kritika o bendu Nouvelle Vogue zvučali su kao terasa bend u ljetnjoj sezoni u Makarskoj 1978-79, nikako sezona 82-83.

Ivica Stanković

Objavljeno 04.06.2012.

Vremeplov

To je laž da se ratovi vode u ime boga. Možda tako izgleda, ali uvijek iza toga stoje interesi otđjeni od ljudi. Politika velikih sila ili nešto slicno.


John Mclaughlin