Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Zaz - Vanserijska kvaliteta

Zaz - Vanserijska kvalitetaZaz tj. Isabelle je održala koncert u Novom Sadu u okviru Cantat Festivala. Bio je to jedan od onih koncerata gdje očekujete mnogo a dobijete još više. Vitalnost pjevačice Isabelle je u nastojanju da dosegne krajnje granice muzike koju pjeva ali i odlučnost u kanaliziranju muzike da se stvori maksimalan dojam.(Foto:I.Stanković)

Publika je ostajala otvorenih ustiju i tijela premorenog od aktivnog plesa. Bogat opus raspoloženja (od prenošenja emocija do brutalnog poziva na ples) omogućili su da Zaz ostavi Novom Sadu koncert kakav će se pamtiti i prepričavati.

Ozbiljnost benda Zaz, koji se nalazi u punom zamahu, treba predstaviti kao nevjerovatno bogatu tvornicu novog modernog muzičkog opredjeljenje i zvuka na temeljima starog. Predstavili su publici nove pjesme koje u izvođenju ne podliježu raspoloženju albuma koji se trenutno konzumira već donose val jazza kroz rock atmosferu.

Oni svojim harmonijskim rješenjima i načinom kojim se predstavljaju odgovaraju kvalitetama i karakteristikama oba pravca (jazza i rocka). Takva sinteza može lako pronači put kako do mladih tako i starijih fanova. Opet, kombinacija: akustična gitara, kontrabas, klavir i bubanj donose osvježenje na urbanom sivilu muzičkog svijeta: brzo i frenetično zamjenjeno za lagano i opušteno.

Počeli su koncert pjesmom „Les Passants“, nakon koje je Zaz tj. Isabelle pozdravila publiku na srpskom... „Dobro veče dame i gospodo! Kako ste?“ Pomalo nespretno, ali dobro, uz podršku publike koja je podržala aplauzom, rekla je okupljenima i da je lijepo voljeti druge jer tako jedino volite i sebe.... Opet, na srpskom...

Nastavili su sa „J’aime A Nouveau“, „Port Coton“ i lagano nizali pjesme s njenog prošlogodišnjeg, prvog albuma „Zaz“, i dodavali i neke nove koje publika nije imala priliku čuti. Uz, naravno, nezaobilazni, najveći hit ”Je veux”.

Jezičnu barijeru pokušala je prebroditi tako što je pozvala nekog iz publike da prevodi ono što je željela kazati. Tako je dječak Igor „zaradio“ lijepo sjećanje, za čitav život, jer je bio hrabar da se popne na binu i prevede, pomalo stidljivo i nespretno, neke lijepe najave i dobije poljubac od Isabelle.

U 100 minuta muzike na trećem bisu bend se predstavio ponovo s pjesmom „Les Passants“, da bi ponovo nakon nje uslijedila “Je veux”.

Sigurno će i Zaz pamtiti publiku koja im je pomagala pjevački. Kada bi se Isabelle obratili za pomoć da publika prevede “La mour” ili neke druge riječi koje je tražila dobivala bi odgovor koji bi decibelima odgovarao nogometnoj publici koja slavi gol svog omiljenog kluba.

Jedino ostaje crna mrlja jer je najavljeni koncert umjesto u 20:00 počeo u 22:20 zbog čega su pojedini posjetioci, što zbog svoje male djece što zbog radnih obaveza napuštali koncert oko 23:00.

Iako najavljeno na novinarskoj konferenciji da je 20:00 vrijeme početka koncerta i da prije toga slijede 3 predgrupe, predgrupa je bilo 5 što je pomalo revoltiralo okupljene (nagađa se da je bilo oko 15 000 posjetilaca).

A onda je Isabelle dala sve od sebe da prijeđe granice i barijere nje koja je na bini i da dođe do srca svih koji su te večeri došli kako bi je čuli. I uspjela je u tome. Zaz je vrijednost izvan tokova muzike…

Ivica Stanković

Objavljeno 27.08.2011.

Vremeplov

Volim čestitati samome sebi i zahvaliti samome sebi i potapšati samoga sebe po leđima.
Dee Dee Ramone