Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Zdenka Kovačiček predstavila novu pjesmu

Zdenka Kovačiček predstavila novu pjesmu Žena moćnog glasa i stasa Zdenka Kovačiček ima novi singl i video ’’Jutarnja frka’’... (Foto: Lupino)

S ’Jutarnjom frkom’ Zdenka će nastupiti na 66. Zagrebačkom festivalu ’’Frku’’ znate, to je pjesma koja govori o stvarima koje se ne čine posebno ugodnima za razgovor pa stoga često i sama zabavna glazba zazire od njih.

Međutim, ne i Zdenka Kovačiček, žena velike karijere i moćnog glasa, zaštitni znak naše glazbene scene, ona koja se provjereno ne boji budućnosti ni provokativnog sadržaja. Od prve Frke snimane 1981. godine pa do verzije koju su u novim aranžmanima oživjeli Nipplepeople i sve do ’’Jutarnje Frke’’ prošlo je puno toga, ali avangardni i pomaknut gard i zvuk stoje i dalje.

Zanimljiva je činjenica da je Zdenka s ’’Frkom’’ nastupila na Zagrebačkom festivalu te da se tekst pjesme koji je za to doba bio provokativan i kontroverzan morao prilagođavati mainstream publici jer Zdenka je uvijek bila dva koraka ispred svog vremena.

Između tog nastupa i ponovnog nastupanja na ZF-u prošlo je punih 19 godina, a na svom sljedećem nastupu u sklopu festivala Zdenka se predstavila pjesmom ’’Vrati se u moje dane’’ koja je obilježila uspješnu njenu suradnju s tekstopiscem i autorom Markom Tomasovićem. Njihova kombinacija bila je dobitna pa je prema glasovima publike ’Vrati se u moje dane’ nagrađena Grand Prix nagradom.

Od pobjede do novog nastupa na Zagrebačkom festivalu proći će još jednom 19 godina!!! Marko i Zdenka ponovno su tim te zajedno u siječnju 2019. - Marko kao autor, a Zdenka kako glas - s novom pjesmom ’’Jutarnja frka’’ idu na 66. po redu festival koji će se održati u 25. siječnja 2019. , a koji je još sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća krenuo ispunjavati program Televizije Zagreb.

Drugim riječima, kada je Zdenka bila djevojčica i kada je sanjala o tome kako će postati pjevačica gledala je na televiziji snimku raskošnih prezentacija zabavnih festivalskih pjesama koje su snimane u tadašnjoj dvorani Istra, na mjestu današnjeg kazališta ZKM.

”Nakon što smo snimili pjesmu ’’Jutarnja Frka’’ odlučili smo da idemo raditi novi album. Shvatila sam da više nema smisla donositi odluke o tome kako prestajem pjevati - to sam već rekla nekoliko puta, ali čim mi se ponudi neki novi, zanimljivi projekt oduševim se i prihvatim”, rekla je Zdenka.

A, razloga za ne odustajanje ima dosta i svi su vezani za lijepe događaje iz 2017. i 2018. godine koji su dodatno začinili Zdenkinu i ovako vrlo plodnu karijeru.

Ne samo da je njen prvi album ’’Zdenka Kovačiček’’ iz ’78. godine postao jedan od najtraženijih na svjetskom tržištu vinyla tako je ove godine u primila nagradu ’’Večernjakova ruža’’ za glazbenicu godine, potom nagradu ’’Fender’’ za životno djelo, nominaciju Hrvatskog glumišta za ulogu Elle Fitzgerald u predstavi ’’Ella i Marilyn’’.

U studenom 2017. godine Zdenki je uručena nagrada ELLE STYLE AWARDS za životno djelo, a uz sve to posebno joj, kao što bi to bilo i svakoj ženi koja voli lijepe stvari, zadovoljstvo predstavlja činjenica da je pjesma ’’Elektra’’ u veličanstvenom Grand Palaisu u Parizu zatvorila reviju velikog Karla Lagerfelda za Chanel.

Uz sve to, u kazalištu Komedija obilježila je 50. rođendan pjevačke karijere predstavom „Priča o Janis“, a potom je tom zlatnom jubileju pridružila još jedno desetljeće kvalitetne zabavne glazbe. Prošle je godine u ovo vrijeme u društvu eminentnih kolega svih generacija plesala ’’dijamantni pir’’ u Lisinskom.

Zdenka Kovačiček definitivno je jedna od najznačajnijih osoba u svijetu glazbenih priča na ovim područjima, a s vremenom je stekla epitet „žene za sva vremena“ po pjesmi koja joj je obilježila karijeru. No možda je prerano za zaključke da je upravo riječ o toj pjesmi. Možda je to ipak „Frka“, a „Jutarnja frka“ to uvjerljivo sugerira.

’’Jutarnja frka’’ dobila je i video kojeg potpisuje Irena Ščurić. Glazbu i tekst potpisuje Marko Tomasović. Za aranžmane pobrinuo se Hrvoje Grčević. A, sve zajedno odvija se pod okriljem Dancing Bear. 

Objavljeno 11.12.2018.

Vremeplov

Naše ideje i atmosfera s albuma potječu iz dvije osnovne premise - jedno je široki spektar glazbe koju slušamo, a drugi je početno ograničeno glazbeno umijeće koje smo vremenom tesali i pretvarali u svoju prednost.
Mauricio Ferlin (The Chweger)