Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Žedno Uho organizira turneju Terranea po Zagrebu!

Žedno Uho organizira turneju Terranea po Zagrebu!U sklopu promotivnih aktivnosti za nadolazeće premijerno izdanje šibenskog glazbeno-ekološkog festivala Terraneo ovaj će festival kroz nešto manje od mjesec dana, uz asistenciju bratskog mu Žednog uha, odraditi promotivnu turneju kroz pet zagrebačkih dvorana u kojima ćemo imati priliku gledati i slušati neka od najznačajnijih glazbenih imena današnjice.

Izniman niz koncerata u Kinu SC, kojeg su u proteklih godinu dana činili Tindersticks, Lambchop i The Tiger Lillies, Žedno uho nastavlja drugim zagrebačkim nastupom kultnih američkih indie rockera Mercury Rev.

Od izrazito eksperimentalnih i psihodeličnih početaka krajem osamdesetih, ova je grupa s vremenom u svoj izraz ubacivala sve više elemenata popa pametno ukomponiranog u već prepoznatljivi im zvuk, što je u konačnici rezultiralo i njihovim ultimativnim izdanjem – albumom „Deserter’s Songs“ kojim su osim kreativnog ostvarili i značajan komercijalni uspjeh. To se prije svega odnosi na Veliku Britaniju gdje su se čak 3 singla skinuta s albuma našla na UK Top 40, dok im je najveći otočki magazin NME dodjelio naslov najboljeg albuma te 1998. godine.

Ne čudi stoga da su se na sve većem valu izvođača koji rade specijalizirane turneje na kojima u cijelosti sviraju ključna izdanja svoje karijere, Mercury Rev odlučili za „Deserter’s Songs“ čije nas luksuzno reizdanje očekuje 16.05.2011.

Cijena ulaznica u pretprodaji je 140kn, a na ulazu 170kn.


Premda ih mediji najčešće opisuju kao post-rock supergrupu, britanski Crippled Black Phoenix odlučno odbacuju takvu, ali i bilo koju drugu klasifikaciju. Nastali kroz suradnju članova Iron Monkey, Electric Wizard, Mogwai, Gonga te mnogih drugih više ili manje poznatih grupa, Crippled Black Phoenix su godinama funkcionirali više kao otvoreni kolektiv nego kao prava grupa.

Možda upravo u tome i leži tajna njihovog uspjeha jer su bez zatvaranja u strogo ograničene okvire i formu ovi glazbenici sebi omogućili kreativnu slobodu koja je u konačnici iznjedrila niz odličnih albuma, među kojima se ipak izdvaja sjajan lanjski „I, Vigilante“ na kojem njihov spoj prog rocka, folka i dooma funkcionira toliko dobro da ga bez ustezanja možemo smatrati
jednim od najboljih lanjskih proizvoda onoga što je danas znano kao post rock.

Cijena ulaznica u pretprodaji je 65kn, a na ulazu 80kn.


Ako se uz neko ime s punim pravom može upotrijebiti riječ kultni, onda su to zasigurno Swans. Nastali 1982. pod utjecajem britanskog post punka i njujorškog no wavea a predvođeni neuništivim Michaelom Girom, Swans su sredinom osamdesetih postali jednim od predvodnika u to vrijeme bujajućeg noise-rocka te ujedno, kako će se kasnije pokazati, i jednim od najutjecajnjih američkih bendova osamdesetih.

Rana izdanja obilježena mračnom atmosferom, ritmičkom monotonijom i gitarističkom brutalnošću priskrbila su im kultno sljedbeništvo koje se ubrzo prelilo i s druge strane Atlantika. I premda su kasnijim melodičnijim i ambijentalnijim albumima kudikamo proširili svoj auditorij, upravo ta rana izdanja okosnica su oko koje se vrte novi Swans koje je prije godinu i pol dana okupio Gira nakon što je tijekom zadnje turneje s Angels of Light osjetio potrebu da se izrazi na sličan način na koji je to gotovo petnaest godina činio kroz grupu Swans. Rezultat te odluke je iznimno hvaljeni novi Swans album „My Father Will Guide Me Up a Rope to the Sky“ te gotovo neprekinut niz koncerata za koje svjedoci kažu da su jedno od najintenzivniji audio-vizualnih iskustava koje su ikada doživjeli. Osjetljivijim osobama i onima koji ne podnose ekstrembe glasnoće preporučamo da ovaj koncert zaobiđu, a svima ostalima garantiramo neponovljiv doživljaj.

Cijena ulaznica u pretprodaji je 120kn, a na ulazu 150kn.

U trenutku kad smo već polako počeli gubiti nadu da ćemo ih ikada više imati priliku gledati uživo, čemu su dobrano doprinjele aktivnosti njihovih članova u drugim projektima, The Jon Spencer Blues Explosion su nas obradovali najavom svoje nove europske turneje te željom da u sklopu nje zasviraju u Zagrebu.

Kad je početkom devedesetih Jon Spencer, nekadašnji gitarist i pjevač grupe Pussy Galore, zajedno s još jednim gitaristom Judahom Bauerom te bubnjarem Russellom Siminsom pokrenuo ovaj garage-blues-punk trojac, teško da je netko mogao i naslutiti koliko će bitnu ulogu odigrati u rock’n’rollu devedesetih kad su se nametnuli, ne samo kao jedan od vodećih nezavisnih bendova s kraja prošlog, već i kao bend koji je utabao stazu za niz novih imena koja su isplivala u novom tisućljeću, među kojima su zasigurno najpoznatiji The White Stripes i The Black Keys. Uz sve navedeno ne treba smetnuti s uma da se tijekom devedesetih uz Blues Explosion redovito ljepila etiketa „najboljeg živog benda na svijetu“, što su uvjerljivo demonstrirali na svom jedinom zagrebačkom koncertu prije 6 godina, a pogotovo na legendarnom ljubljanskom koncertu 1997. kojeg su pohodile stotine ljudi iz Zagreba pa je
već tada bilo jasno koliko je ovaj bend velik u ovom gradu.

Cijena ulaznica u pretprodaji je 140kn, a na ulazu 170kn.

Ulaznice se mogu kupiti u pretprodaji u Rockmarku i Dirty Old Shopu.

Objavljeno 09.05.2011.

Povezani članci

Vremeplov

Što god manje znaš - više vjeruješ.
Bono (U2)