Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Zlatko Gall - ”Rock enciklopedija”, prošireno izdanje

Zlatko Gall - ”Rock enciklopedija”, prošireno izdanjePedeset godina nakon prvog rock snimka, ”Rock enciklopedija” Zlatka Galla, kao prvi poduhvat takve vrste u Hrvatskoj, u svom opširnom i luksuznom izdanju donosi temeljiti popis izvođača rock glazbe iz svih razdoblja i svih žanrova. Uz Slobodnu Dalmaciju ovih dana imate priliku nabaviti istu u tri nastavka i proširenog izdanja po cijeni od 29 kuna.

Prihvaćajući definiciju rocka u najširem mogućem smislu, što ovdje podrazumijeva i soul, electronicu, dance, pop, hip hop, Rock enciklopedija Zlatka Galla uključuje biografije izvođača u 808 enciklopedijskih jedinica u kojima su detaljno opisani kreativni trijumfi, razočarenja i veličanstveni povratci na rock scenu selektivnu, kritički probranu rock diskografiju, potpuni uvid u fenomen rock and rolla, illustriran s više od 620 fotografija. U enciklopedijskim jedinicima o rock autorima i izvođačima provučene su i informacije o najznačajnijim rock stilovima, žanrovima, koncertima, producentima, studijima i izdavačima.

S pokojim nedostajućim izvođačima (Guano Apes, NOFX), što se da oprostiti obzirom na opširnu građu, ova knjiga je trenutno ”best buy” na svim kioscima diljem Hrvatske. Stoga je riječ, kako to u svojoj kritici piše Darko Glavan o ”stožernom doprinosu rock publicistici” kojim je ”Zlatko Gall definitivno zacementirao svoje ionako nezaobilazno mjesto u povijesti hrvatske rock kritike” odnosno o enciklopediji koja se ”može ravnopravno nositi i s dobrim dijelom svjetske konkurencije”.

Zlatko Gall je rođen 1.12.1954. u Splitu, a povijest umjetnosti i arheologiju diplomirao je 1978. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Tijekom studija teme s područja likovnosti, stripa i rocka objavljuje u omladinskom tisku (Polet, Omladinska iskra...) i časpisima (Vidik...), a od 1979. profesionalni je novinar u Slobodnoj Dalmaciji. Do odlaska iz Slobodne Dalmacije 1995. bio je urednik kulture, kolumnist i komentator Slobodne i Nedjeljne Dalmacije, objavljujući teme iz područja likovnih umjetnosti, glazbe, društvenih fenomena i političke komentare u brojnim listovima (Start, Svijet, Studio, Vjesnik, Naši dani, Polet, Džuboks, Rock, VEN, Intervju, Naš strip, YU-strip...). Tijekom devedesetih bio je politički kolumnista Vjesnika i Vijenca a stalni je kolumnist mjesečnika More.

Od 1995. do 2001. godine kada se vraća u Slobodnu Dalmaciju gdje je danas komentator – novinar je Tjednika a potom Feral Tribuna. Bio je glavni urednik glazbenog mjesečnika Feral Music (za koji je dobio godišnju rock nagradu Crni mačak). Kao stručni suradnik definirao je pojmove iz područja rocka i popularne glazbe u Velikom rječniku stranih riječi (Novi Liber, Zagreb, 1999.). Pisao je brojne prikaze o diskografiji i glazbi u časopisima i stručnim izdanjima poput Cantusa te oglede i predgovore u katalozima likovnih izložbi. Član je Hrvatskog društva skladatelja–sekcije muzikologa, Hrvatskog P.E.N.-a te AICA-e, međunarodnog udruženja likovnih kritičara. Dobitnik je Zlatnog pera HND-a 1991., potpisnik brojnih monografskih tekstova i bilježaka za diskografska izdanja te autor niza diskografskih projekata združenih nazivnikom Dalmatia world music i Prst u more. Autor je Enciklopedijskog CD vodiča (Mozaik knjiga, 2000.), Pojmovnika popularne glazbe (Šareni dućan, 2001.), Glazbenog leksikona (Marjan tisak, 2004.) i Rock enciklopedije (VBZ, 2004/SLD 2005).

N/A

Objavljeno 03.01.2006.

Vremeplov

Vrlo sam sretan, zadovoljan sam životom zato što me iskustvo dovelo do toga da radim ono što želim raditi. Ne žalim za ničim. Sam sam sebe obrazovao. Škola mi je bila dosadna.
Van Morrison