Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Zlatko Gall - ”Rock enciklopedija”, prošireno izdanje

Zlatko Gall - ”Rock enciklopedija”, prošireno izdanjePedeset godina nakon prvog rock snimka, ”Rock enciklopedija” Zlatka Galla, kao prvi poduhvat takve vrste u Hrvatskoj, u svom opširnom i luksuznom izdanju donosi temeljiti popis izvođača rock glazbe iz svih razdoblja i svih žanrova. Uz Slobodnu Dalmaciju ovih dana imate priliku nabaviti istu u tri nastavka i proširenog izdanja po cijeni od 29 kuna.

Prihvaćajući definiciju rocka u najširem mogućem smislu, što ovdje podrazumijeva i soul, electronicu, dance, pop, hip hop, Rock enciklopedija Zlatka Galla uključuje biografije izvođača u 808 enciklopedijskih jedinica u kojima su detaljno opisani kreativni trijumfi, razočarenja i veličanstveni povratci na rock scenu selektivnu, kritički probranu rock diskografiju, potpuni uvid u fenomen rock and rolla, illustriran s više od 620 fotografija. U enciklopedijskim jedinicima o rock autorima i izvođačima provučene su i informacije o najznačajnijim rock stilovima, žanrovima, koncertima, producentima, studijima i izdavačima.

S pokojim nedostajućim izvođačima (Guano Apes, NOFX), što se da oprostiti obzirom na opširnu građu, ova knjiga je trenutno ”best buy” na svim kioscima diljem Hrvatske. Stoga je riječ, kako to u svojoj kritici piše Darko Glavan o ”stožernom doprinosu rock publicistici” kojim je ”Zlatko Gall definitivno zacementirao svoje ionako nezaobilazno mjesto u povijesti hrvatske rock kritike” odnosno o enciklopediji koja se ”može ravnopravno nositi i s dobrim dijelom svjetske konkurencije”.

Zlatko Gall je rođen 1.12.1954. u Splitu, a povijest umjetnosti i arheologiju diplomirao je 1978. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Tijekom studija teme s područja likovnosti, stripa i rocka objavljuje u omladinskom tisku (Polet, Omladinska iskra...) i časpisima (Vidik...), a od 1979. profesionalni je novinar u Slobodnoj Dalmaciji. Do odlaska iz Slobodne Dalmacije 1995. bio je urednik kulture, kolumnist i komentator Slobodne i Nedjeljne Dalmacije, objavljujući teme iz područja likovnih umjetnosti, glazbe, društvenih fenomena i političke komentare u brojnim listovima (Start, Svijet, Studio, Vjesnik, Naši dani, Polet, Džuboks, Rock, VEN, Intervju, Naš strip, YU-strip...). Tijekom devedesetih bio je politički kolumnista Vjesnika i Vijenca a stalni je kolumnist mjesečnika More.

Od 1995. do 2001. godine kada se vraća u Slobodnu Dalmaciju gdje je danas komentator – novinar je Tjednika a potom Feral Tribuna. Bio je glavni urednik glazbenog mjesečnika Feral Music (za koji je dobio godišnju rock nagradu Crni mačak). Kao stručni suradnik definirao je pojmove iz područja rocka i popularne glazbe u Velikom rječniku stranih riječi (Novi Liber, Zagreb, 1999.). Pisao je brojne prikaze o diskografiji i glazbi u časopisima i stručnim izdanjima poput Cantusa te oglede i predgovore u katalozima likovnih izložbi. Član je Hrvatskog društva skladatelja–sekcije muzikologa, Hrvatskog P.E.N.-a te AICA-e, međunarodnog udruženja likovnih kritičara. Dobitnik je Zlatnog pera HND-a 1991., potpisnik brojnih monografskih tekstova i bilježaka za diskografska izdanja te autor niza diskografskih projekata združenih nazivnikom Dalmatia world music i Prst u more. Autor je Enciklopedijskog CD vodiča (Mozaik knjiga, 2000.), Pojmovnika popularne glazbe (Šareni dućan, 2001.), Glazbenog leksikona (Marjan tisak, 2004.) i Rock enciklopedije (VBZ, 2004/SLD 2005).

N/A

Objavljeno 03.01.2006.

Vremeplov

Cijelokupni smisao i ideja poezije tjeraju me u smijeh.
Frank Zappa