Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

29. RiRock festival - Razgovor s ”nekim novim klincima”

29. RiRock festival - Razgovor s ”nekim novim klincima”S ovogodišnjeg RiRock festivala koji je već 29. prilika nekim novim klincima da pokažu što znaju ili ne znaju raditi (ali će naučiti), donosimo paralelan intervju sa tri divna benda koji su još maleni, što ne znači da su i zeleni u svom stvaralaštvu. Jedni su neizravna posljedica djece cvijeća, lijepih kosica i jako svijetlih aura, vrlo mladi glazbenici iznenađujuće zrele svirke; drugi su pak metalci vrlo snažnog, ali nenapadnog izričaja koji stvaraju balade vrijedne ponovnog slušanja; a treći su, nazovimo ih tako, pop rock sastav sa tekstovima na hrvatskom jeziku zvuka primamljivog široj publici.

Imate točno 10 pitanja da posložite koji je koji. Iz benda je ispitan po jedan primjerak; za Exile nam je odgovarao Ivan Pintar, za Psihodelik to je bio Davor Margan, a za Gimp Željko Drakulić. Statistički gledano, jedan nije dovoljan za valjan prikaz, zbog čega bi ostatak benda mogao skakati glasnogovorniku po glavi, no naglasimo jednoznačnost pri izboru ispitanika; sve mahom lead gitare, muškog spola i niknuli s filozofskog fakulteta. Slučajnost? Možda.

1. Exile/Psihodelik/Gimp su...? Postoji li kakva priča o vašem nastanku?

EXILE: Siniša je vokal, Leon je bas, Borna je na bubnjevima, Hrvoje je druga gitara, a ja sam prva gitara. Siniša je stavio oglas za heavy metal bend u Burzi, u rubrici Glazbala/Razno i onda smo otišli na toplu čokoladu u naj heavy birc Teutu i tako smo postali bend koji je u međuvremenu promijenio bubnjara i pronašao basistu te postojimo manje od godinu dana.
PSIHODELIK: Davor Popdankovski je na basu, a ja sam drugi Davor Margan na lead gitari. Mateo, zvan ’Pas’ je na bubnjevima i Zarin je vokal. Davor i ja se poznamo još iz osnovne škole i otada skupa sviramo. Bubnjara smo upoznali u pijanstvu, a Zarina kada je visio kao batman u vrtiću.
GIMP: Mauro je na basu, Filip je na bubnjevima, Ivica je vokal, a ja sam na lead gitari. Mauro i ja znamo se otprije, a inače smo se upoznali radeći u Novom Listu. Postojimo nekih godinu i pol.

2. Zašto ste baš odabrali glazbu koju svirate? Koji su vam uzori?

EXILE: Ne bih ušao u bend koji ne svira metal. Moj uzor su Iron Maiden, a dečki slušaju i Panteru, Megadeath, Metallicu, Wasp, Juda’s Priest... Maidene najviše sviram. Heavy metal je najzakon muzika, nema growlanja, vokal je dobar i čvrst, riffovi su odlični i solaže su brze i duge.
PSIHODELIK: Sviramo psihodelični rock ’60-ih i ’70-ih, uzori su mi Jimi Hendrix, Led Zeppelin, Doors i Cream, ali nipošto ne želimo ličiti na njih.
GIMP: Uglavnom svi slušamo stari rock, ali uzori su nam i Led Zeppelin i Rage Against the Machine pa i Franz Ferdinand. Na nas utječe raznoliki spektar glazbe.

3.Tko piše tekstove, glazbu? Koliko je danas zapravo teško stvoriti nešto novo?

EXILE: Jako teško. Surfaš li duže netom, uvijek nađeš nešto slično, ali ne opterećujemo se tim. Jednostavno napravimo ono što nam se sviđa. Tekstove piše Siniša, a Hrvoje i ja uglavnom radimo muziku, heavy je gitaristički orijentiran. U principu, nemamo neku šablonu kod stvaranja, nije to industrija da je možeš posložiti po koracima
PSIHODELIK: Teško je, pa čak i uz svu tu tehnologiju. U ’60-ima je nije bilo toliko, a stvarali su nemoguće. Pokušavamo njihov utjecaj odraditi na moderan način. Vokal piše tekstove, a glazbu piše cijeli Psihodelik. Prije glazbenika, mi smo prijatelji.
GIMP: Ako napravimo nešto što je slično nečemu, samo idemo dalje. Vokal piše tekstove. Prije smo znali uzeti nasumice neku knjigu iz Booke pa pjevati ono što u njoj piše.

4.Koje se teme uglavnom provlače u vašim tekstovima? Zašto?

EXILE: Sram me jer ne znam riječi ni od jedne pjesme. Inače u glazbi slušam melodije, akorde, harmonije...
PSIHODELIK: Najprije kao i u svim pjesmama i filmovima, ljubav; zatim sociološki problemi. Najvažnije nam je stvoriti nekakav osjećaj prema publici i onda smo zadovoljni.
GIMP: Ma, ljubavne tipa ’ona je otišla, a ja sam ostao’. Nisu još dovoljno razrađene.

5.Gdje vježbate i gdje ste naučili svirati?

EXILE: Imamo prostor na Vežici koji se iznajmljuje 25 kuna po satu. Znam da su Siniša i Borna imali nekakvog učitelja, ali smo uglavnom samouki. Internet je najbolji učitelj.
PSIHODELIK: Sviramo u iznajmljenoj garaži. Uglavnom smo samouki. Iz nekakvih osnova dalje smo se razvijali prema uzorima. Za mene je gitara način izričaja osjećaja, ispušni ventil...
GIMP: Imamo svoju prostoriju koju dijelimo sa više bendova. Što se svirke tiče, Filip je učio bubnjeve u Yamahi, Mauro i ja smo samouki, iako je on sada krenuo kod Radanovića na gitaru.

6. Koliko se dobro slažete u bendu i dijelite li zajedničku viziju?

EXILE: Na probi odsviramo tri stvari koje imamo i onda nam to dosadi. Da, stavi to. Našli smo se samo radi muzike, ali smo postali ekipa. Ne bi mogli funkcionirati, naravno, da nemamo zajedničke interese.
PSIHODELIK: Psihodelik nije jedan, nego zajednica. Najvažnija nam je ta kemija i povezanost. U bendu nemamo potpuno iste ukuse, zato stvaramo spoj svega i dobijemo nešto novo, a ne kopije. Težimo jednostavnosti, ali savršenosti. Tehnika ne čini savršenost.
GIMP: Slažemo se, jednostavno.

7. Uz glazbu studirate ili..?

EXILE: Ja da, na filozofskom. Hrvoje i Borna još idu u školu. Siniša je na faksu, i Leon.
PSIHODELIK: Ja i Davor smo na filozofskom, vokal još ide u školu, a bubnjar je odustao od faksa i sad ubija žohare.
GIMP: Svi smo na faksu, Filip ga je već završio u Trstu i sada radi.

8. Jeste li sudjelovali već na nekim festivalima, postigli uspjehe?

EXILE: Ništa prije RiRocka. Ovo nam je bio prvi zajednički nastup. Stavljeni smo kao drugi bend i nije bilo puno ljudi. Nije bilo loše, ali moglo je biti bolje.
PSIHODELIK: Prvi nastup smo imali u Domu Mladih, tada još jako zeleni, ali smo pobijedili. Svirali smo i koncert na filofaksu, a dva puta smo završili u finalu Nova Rijeka Rooka. Svirali smo i na prošlom RiRocku i na gitarijadi. Za ovaj RiRock imamo pritužbu jer nam nisu pustili dim na vrhuncu pjesama i ugasili svjetla kako smo tražili.
GIMP: Svirali smo na prošlogodišnjem RiRocku i na gitarijadi.

9. Jeste li snimili ili imate u planu kakav demo?

EXILE: Planiramo ga snimiti, ali je to skupo pa kombiniramo kako to snimiti u vlastitoj prostoriji.
PSIHODELIK: Nakon RiRocka odmah planiramo snimati u studiju, makar samo jednu, dvije stvari.
GIMP: Demo se snima, kada se završi biti će ukupno sedam stvari. Planiramo ga staviti na MySpace da pokažemo ljudima što radimo, a ne da sviramo samo za sebe. Inače, snimali smo u GIS-u i jako smo zadovoljni suradnjom.

10. Posljednje pitanje za razbijanje rutine; da se bore Legolas i Robocop, tko bi pobijedio? Zašto, naravno?

EXILE: Robocop, naravno, jer je Legolas plavokosi gay vilenjak koji ima luk i strijelu da ne bi slučajno došao blizu borbe. Opet, ovisi bore li se u šumi ili, recimo, u ulicama New Yorka.
PSIHODELIK: Robocop, njega više cijenim. Njega sam gledao kad sam imao 10 godina. Robocop ima bolju tehnologiju, dok Legolas sa svojim lukom i strijelom može ubiti samo tri slona.
GIMP: Robocop jer je tehnološki napredniji.

Cheshire Kath

Objavljeno 10.12.2007.

Vremeplov

Opraštanje je igla koja zna kako popraviti.
Jewel