Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Intervju: Djevara - Čuvari svježe, originalne, iskrene i strastvene glazbe

Intervju: Djevara - Čuvari svježe, originalne, iskrene i strastvene glazbeNa koncertu Epic problem 1 koji će se održati ovaj petak 15.04.2011., u organizaciji Distune promotion i Repeta bookinga nastupiti će britanski underground bend Djevara. Više o njima, njihovoj glazbi i očekivanjima vezanim za sutrašnji koncert pročitajte u intervjuu....

RiRock.com: Pretpostavljam da će ovaj koncert zakazan za petak biti vaš prvi koncert u Hrvatskoj i u Rijeci, kako biste se opisali u par rečenica. Možete li vašu glazbu svrstati u određeni žanr?

Djevara: Da, ovo će biti naš prvi nastup u Hrvatskoj, vrlo se veselimo tome jer smo čuli da je Hrvatska prekrasna zemlja u nevjerovatnom djelu svijeta. Ne vjerujem zapravo u sažimanje benda u par rečenica no mogu reći da sviramo neobičnu varijantu hardcore alternativnog rocka. Mislim da nije korisno svrstavati nas u bilo koji žanr.


RiRock.com: Negdje sam pročitao da ste osnovali bend zbog nezadovoljstva postojećom britanskom indie scenom. Možete li nam to bolje objasniti? I možete li imenovati neke glazbenike koje volite?

Djevara: Pa jedna od stvari vezanih za britansku indie scenu je činjenica da ona i nije neovisna. Naša je zemlja centar za industrijaliziranu muzičku produkciju, privlači sve vrste pijavica, stiščući umjetnika na najmanji zajednički nazivnik. Ovaj zauzvrat ima cinizam na izdisaju i pomanjkanje poštovanja za umjetnike kao i samo po sebi vidljivo slabiju i slabiju kvalitetu glazbe. Govorimo o nekoliko muzičara/djela koji su visoko na našoj ljestvici, no vi vjerovatno niste čuli za njih zbog ranije navedenih razloga: Thumpermonkey Lives!, Elephant vs Leopard, Pigshackle, Claypigeon, She Makes War, Ex-Libras, Silent Front, Orders Of The British Empire, Three Colours i mnogi drugi.


RiRock.com: Vaša je glazba politički i socijalno angažirana. Što mislite o političkoj situaciji u Evropi i pobunama u Sjevernoj Africi?

Djevara: Mislim da bi bilo budalasto od mene da pokušam imalo smisleno rezimirati događaje širom Evrope i Sjeverne Afrike u kratkom intervjuu, ali kazati ću da je još jednom očigledna velika razjedinjenost između guvernera i vladanja, i kada se pokaže da je svrstavanje interesa iluzija, mislim da nije iznenađenje da dobijemo ove izraze nezadovoljstva. Uvijek smo solidarni s onima koji se zalažu za svoja prava za ljudsko dostojanstvo, ljudska prava i pravdu, gdje god se nalazili u svijetu i u bilo kakvim okolnostima.


RiRock.com: Objavili ste dva albuma za svoju izdavačku kuću. Kako ste došli na ideju da osnujete svoju kuću?


Djevara: Zapravo, objavili smo četiri albuma (tri albuma, zadnji podijeljen na dva albuma). Bili smo vrlo inspirirani Fugazi’s Dischord labelom i DIY hardcore scenom iz 1980.-ih čija je neovisnost dokumentirala njihovu glazbu. Također smo bili zasićeni glupostima standardne glazbene industrije, tako da je to bio sretan brak praktičnosti i ideologije.


RiRock.com: Vi ste underground band. Možete li nam reći nešto o trenutnoj underground glazbenoj sceni u Velikoj Britaniji? Što mislite o mainstream sceni?

Djevara: Ne mogu komentirati mainstream scenu jer s njom nemamo gotovo nikakavih kontakata. Underground scena je titrava i uzbudljiva, veliki je broj djela, pokreta, promotora, umjetnika i događaja koji pumpaju krv scene okolo.


RiRock.com: Jesteli trenutno na turneji? Kamo idete nakon Rijeke?

Djevara: Da ovo je naša ”Hear No Evil” proljetna europska turneja. Nakon Rijeke imamo koncerte u Sloveniji, Srbiji, drugi u Hrvatskoj (Zagreb), Češkoj, Njemačkoj ...


RiRock.com: Znate li išta o hrvatskoj glazbenoj sceni? Jesu li vam poznati bendovi s kojima ćete nastupiti u petak?

Djevara: Nemamo, apsolutno, nikakva saznanja o hrvatskoj glazebnoj sceni, no veselimo se da ćemo biti podučeni!


RiRock.com: Za kraj , molim vas recite našim čitateljima zašto bi trebali doći na vaš koncert.

Djevara: Ovo će biti naš prvi posjet Hrvatskoj i zujati ćemo.. Što će nam reakcije biti jače i jače to ćemo putovati dalje na istok, pa se unaprijed veselimo nastavku obrasca u Hrvatskoj. Svatko tko je zainteresiran za svježu, originalanu, iskrenu i strastvenu glazbu i ne boji se izazvati svoje predrasude te svi ljubitelji hardcore/punk/metal/rock/ alternative/progressive/štogod trebaju nam se pridružiti u predstavljanju Hrvatskoj.

RiRock.com: Hvala puno i vidimo se u Stereu.

Djevara: Hvala vama. Veselimo se tome...


Miran Milić

Objavljeno 14.04.2011.

Vremeplov

Naše ideje i atmosfera s albuma potječu iz dvije osnovne premise - jedno je široki spektar glazbe koju slušamo, a drugi je početno ograničeno glazbeno umijeće koje smo vremenom tesali i pretvarali u svoju prednost.
Mauricio Ferlin (The Chweger)