Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Intervju: Edin Karamazov – U trenutku sviranja dolazi napokon opuštanje!

Intervju: Edin Karamazov – U trenutku sviranja dolazi napokon opuštanje!Iskoristili smo priliku nakon koncerta Edina Karamazova u Beogradu i postavili mu nekoliko pitanja kako bi saznali što je za njega muzika, odmor, dom...

RiRock.com: Koncert je prošao veoma uspješno, za svaku pohvalu. Poznati ste na ovim prostorima preko, recimo, suradnje sa Stingom koja je ostavila traga i na Guitar Art Festivalu. No ostavimo to po strani i kažite mi kako se odmarate, uz koju muziku, što slušate u slobodno vrijeme?

Edin: Odmaram se kad sviram. Muzika je moj hobi. Ovaj koncert u Beogradu: to je moj hobi, moja ljubav, jedino odmaranje jer ja stalno putujem. Evo ja sam po zanimanju muzičar a po zvanju sam putnik, izgleda. Stalno su putovanja ali onaj trenutak na pozornici, od onog prvog tona, kad se svjetla stišaju, kad se čovjek osjeća “kući” što sam večeras i rekao na koncertu: pozornica je jedina prava kuća – to je onda odmor. Čovjek osjeti kako muzika teče kroz njega i kako ga ispunjava. To je moje odmaranje. Sve što sviram sve volim. Sve što sviram godinama unaprijed smišljam, znači ništa slučajno, nažalost. Koliko god ljudi mislili “jao što on to sve lijepo svira, spontano, krasno” – eto ovaj projekt s Kaliopi sam smišljao 7 godina. Tražio sam koje su pjesme najbolje za Kaliopi. I eto, sve unaprijed i onda u trenutku sviranja dolazi napokon opuštanje, jedino i pravo – na bini.


RiRock.com: Da li je, eventualno, moguće vidjeti Vas s električnom gitarom?

Edin: Kako da ne. Pa na BEMUSu (Beogardske Muzičke Svečanosti – prim.) sam svirao na električnoj gitari prije par godina. Na električnoj gitari biti će koncert na Kolarcu u veljači, malo će biti akustike malo električne gitare. Električnu gitaru sviram naravno jer volim taj zvuk. Za mene nema razlike između svih tih zvukova… naravno volim sve instrumente evo i dajem sve od sebe što mogu. Veliki rad, naravno.


RiRock.com: U medijima se sve više prognozira kolaps, da ne kažemo propast muzičke industrije. Recite nešto na tu temu.

Edin: Ja to jako osjećam jer imam ekskluzivni ugovor za vodeću svjetsku kuću DECCA records iz Londona koja je dio Univerzala. Raspad sistema postoji i ja to volim jer su zaslužili to. Cd-ovi su preskupi, to više nitko ne kupuje a očigledno je vrijeme za nekakvu promjenu. Evo, meni to ne treba jer ja ću i dalje snimat naravno iz ljubavi jer mi je lijepo imati te “nekakve fotografije”, da tako kažem – te nekakve cd-ove, te nekakve albume. Kao muzika koja je urezana u plastiku. Cd-ovi se danas slabo prodaju, ali u mom primjeru posla ima, radi se, putuje se. Čovjek samo treba vjerovati i biti iskren tako da mene to ne dira. Meni je čak drago da je to lagano na izdisaju.


RiRock.com: Lijepo je čuti takvo mišljenje. U Beogradu se može primijetiti da je gitara postala pristupna, barem po cijenama. Kineska produkcija je učinila svoje i putem instrumenata. Da li mislite da će to eventualno utjecati na mlade naraštaje da krenu stranputicom – da ne vježbaju teorijski, kako bi trebalo?

Edin: Gitara je uvijek bila pristupačan instrument. Gitara je uvijek visila na zidovima, po kućama, u domovima. U Beogradu je prisutan Guitar Art Festival koji je veliki, veliki događaj… Ali da odgovorim: Što je stranputica? Stranputica je što mladi gitaristi žele biti najbolji. Mislim da je to greška. U muzici se ne može biti najbolji. Svi recimo trče na nekakvim takmičenjima, žele nekakve nagrade itd. Mislim da je to stranputica. Muzika je nešto drugo. Muzika je učenje. Muzika je daleko od 100 bodova ili već koliko…
Evo ja bih želeo da se mladi gitaristi malo više posvete pravom učenju nego nekakvoj, da tako kažem, prividnoj slavi.


RiRock.com: Nedavno ste bili u Pančevu…

Edin: Jao, da u Pančevu s mojim bendom. To je odlična grupa. Inače s tom grupom isključivo sviramo u Dubrovniku na ulici i bilo nam je prelijepo u Pančevu. Pamtim onaj divni snijeg i svirku u maloj galeriji. Mislim, ja živim od toga: sviram svugdje – od najvećih dvorana u svijetu do Dubrovačkog Straduna ili već ne znam koje ulice. A u Pančevu u toj maloj galeriji – bilo je nešto nezaboravno.


RiRock.com: Neka turneja s Kaliopi?

Edin: Pa turneja je. Već smo svirali po svim većim gradovima i idemo dalje. Ponovo 2 koncerta u Zagrebu imamo iako smo već svirali, onda Ljubljana, dolazi Novi Sad 19. ovog mjeseca, što ima još… Teško mi je sjetiti se jer imam još 5 projekata istovremeno.


RiRock.com: U svakom slučaju jedno veliko hvala na razgovoru. Svako dobro.

Edin: Također.

Ivica Stanković

Objavljeno 19.06.2010.

Vremeplov

Ponesi glazbu daleko od mjesta gdje si je našao... bar tako kažu stari blueseri.
Miroslav Evačić