Top singlovi

 1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
 2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
 3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
 4. Radiohead - Lift
 5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
 6. Prophets Of Rage – Living On The 110
 7. Nine Inch Nails – Less Than
 8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
 9. U2 - You’re The Best Thing About Me
 10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Intervju: Franciska Fis – samozatajna diva čarobnog glasa

Intervju: Franciska Fis – samozatajna diva čarobnog glasaFrancisku pratim dugi niz godina i iskreno se divim njenom načinu kako osjeća glazbu i prenosi čitav spektar emocija svojoj publici. Njen glas se ne sluša, on se doživljava čitavim tijelom. I to je ono što ju izdvaja među mnogim glazbenicama. Unatoč zaista posebnom pjevačkom talentu, ona je samozatajna i s obje noge je čvrsto na zemlji. Osim kad pjeva. Povodom njenog skorog nastupa u Zagrebačkoj kavani Palainovka koji će se održati 15.11.2014. zamolili smo je za kratki interview.

RiRock.com: Kako i kada si odlučila krenuti stopama pjevačice, kakav je tvoj glazbeni put?

Franciska: Mislim da sam glas dobila kao rođendanski poklon i vrlo rano sam svima govorila da ću, kad odrastem, biti pjevačica. Glazba me magično privlačila. Aktivno sam počela pjevati sa oko 14 godina. Nakon pjevanja u jednom rock bendu iz kvarta i par autorskih snimaka, s 19 godina sam krenula slušati Dinah i Bilie i Herbie i Miles, i znala sam da ću napredovati kao pjevačica i kao osoba jedino ako budem pjevala jazz. U to vrijeme je došla i suradnja sa grupom Boa s kojima sam radila novi album a poslije i puno koncerata – to su sve bila važna iskustva za mene. Slušala sam i izvodila različitu glazbu: funk i soul, rock, blues i jazz. Različiti utjecaji se čuju i u mojem pjevanju. Dosta sam radila u studiu, najviše sa Dusom. Međutim oko 2000-te krenula sam raditi isključivo s jazz glazbenicima. Htjela sam naučiti stati na stage i držati publiku cijeli koncert, jer do tada nisam imala takva iskustva. Počela sam s jazz standardima iz tridesetih i pedesetih, a kasnije se moj repertoire širio, glazbenici mijenjali, snimila sam poneku autorsku stvar na kompilacijama raznim i nastupila na nekim jazz festivalima. Kad danas poslušam svoju svirku i sjetim se tih dana, znam da sam napravila dobar potez.


RiRock.com: Čija te glazba nadahnjuje, iz čega crpiš inspiraciju za svoj rad, interpretaciju? Imaš li glazbenih uzora?

Franciska: Uvijek me inspiriraju glazbenici koji imaju totalnu slobodu u izražavanju i prirodni smisao za humor.


RiRock.com: Radila si na različitim projektima, s različitim glazbenicima. S kime ti je bilo najljepše raditi i zašto?

Franciska: Surađivala sam s mnogo glazbenika i producenata. Izdvojila bih gitaristu i kompozitora Ivana Kapeca, s kojim sam surađivala na par autorskih stvari, puno koncerata i svirki po klubovima, i na jazz festivalima. Osim svirki uvijek sam voljela rad u studiu, i najljepše mi je raditi sa Zvonimirom Dusperom. Stvorili smo puno dobrih soundova. Kvalitetno smo radili i dobro se zezali.


RiRock.com: Dugo si vremena radila kao prateći vokal. Imaš li kakvu zanimljivu ili smiješnu anegdotu iz tog perioda?

Franciska: Jednom, samo jednom sam pozvana da Parnom valjku pjevam backove, jer im se razboljela jedna od dviju pratećih vokala ili tako nešto. Tina Kresnik me pozvala, jer je vjerovala da ja to mogu savladati u roku od dva dana, kada je bio koncert. Mislim, naravno da znam neke stvari od Valjka, ali ne sve, i morala sam ih savladati u premalo vremena. Imali smo jednu probu, i nekako sam se snašla uz papire s tekstovima. Ali na samom koncertu pjevala sam grozno. Užas! Aki me cijelo vrijeme strijeljao očima na stageu, mislila sam da će me udavit. Nikad me više nisu zvali ... (smijeh)


RiRock.com: U nastupima uživo voliš komunicirati s publikom, povezati se. Ljudi to itekako osjete. Gdje ti je do sad bilo najljepše nastupati?

Franciska: Volim nastupati u jazz klubovima i na jazz festivalima. Publika zna zbog čega je tu, ona je razlog zbog kojeg sam ja tu i suradnja je neizbježna. U malim jazz klubovima, gdje je stage improviziran u kutu prostorije, tik uz prvi stol s gostima. To je intiman trenutak, valovi energije i glazbe se šire po publici i tako smo oni i mi zajedno. Oni mrdaju glavama i tijelima, mi našim instrumentima i glasom. Ako sam na mjestu gdje vidim da je publika ukočena i da im nikakvo piće ne pomaže haha... tada znam da nisam baš odaslala kvalitetan, zanosni val. U Zagrebu, najintimnije sam se osjećala pjevajući u klubu Bacchus. Tamo točno znaš na čemu si, publika je vrlo blizu i potpuno iskrena.


RiRock.com: U Hrvatskoj postoji veći broj izuzetno talentiranih i kvalitetnih glazbenika, festivala no problem koji se pojavljuje je nedostatak kvalitetnije i šire klupske scene. Može li se u Hrvatskoj živjeti od glazbe i koliko nedostatak kvalitetnih klubova utječe na tvoj rad?

Franciska: U Hrvatskoj svakako fali dobrih klubova u kojima se svira. Problemi su razni: od papirologije, preko susjeda kojima smeta buka, do odabira dobre lokacije koja iziskuje velike troškove. U Zagrebu se ipak stvorila mala grupica malih klubova/barova gdje se redovito svira jazz ili rock. Za glazbenike, kao ni za publiku to nije dovoljno. Mi živimo od svirki, ne od prodaje ploča niti od pojavljivanja na radio ili tv emisijama. Voljela bih da ovdje postoji veći interes za kvalitetu i različitost, koji će dozvoliti da najzanimljiviji isplivaju sa isključivo svojom glazbom i rade svjetske karijere. Sviđa mi se kako to rade Tamara Obrovac ili Matija Dedić.


RiRock.com: Osjećaš li da je naša zemlja skučena za umjetnike i jesi li razmišljala napustiti je kako bi došla do šire publike koja cijeni glazbu koju stvaraš?

Franciska: To mi izgleda kao najbolja kombinacija – živjeti i stvarati ovdje, a zarađivati vani.


RiRock.com: Kako je nastupati u Rijeci?

Franciska:Nisam baš puno nastupala u Rijeci, meni jako dragom gradu. U sjećanju mi je jedna izvrsna večer na Trsatu. I jedan ludi cjelonoćni provod.


RiRock.com: Koji su ti daljnji planovi?

Franciska: Trenutno ne trčim toliko za svirkama, više bi se zabila u studio i radila na novim snimkama. Imam ideju kako hoću da mi koncerti zvuče od slijedećeg proljeća i da bih to postigla trebam snimiti ovu novu glazbu što mi bruji u glavi. Jako sam uzbuđena zbog svih ideja što mi dolaze i osjećam još jedan preokret u svojoj karijeri.


RiRock.com: Gdje uskoro možemo uživati u tvom nastupu?

Franciska: Ovaj mjesec, u Zagrebu me možete poslušati u kavani Palainovka 15.11, a u prosincu dođite na svirku u Jazz Club Bacchus 12.12. Sa mnom sviraju Joe Kaplowitz i Borko Rupena.


RiRock.com: Puno ti hvala na ovom divnom druženju. A Vas čitatelje RiRock.com-a najsrdačnije pozivamo na jednu od gore navedenih svirki. Vjerujte, zaista nećete požaliti.

Elizabeta Milanović Glavica

Objavljeno 13.11.2014.

Vremeplov

Kada pričamo o tome tko je najviše utjecao na moj glazbeni ukus moram ti reći da su to... pa, moji roditelji. Oni su razgovarali pjevajući. Stvarno. Stalno su pjevali... ujutro, navečer, stalno. Pogotovo moj otac. On je Irac, znaš? Nakon par pinti piva samo bi pjevao na sav glas. U takvoj atmosferi sam odrasla do 14-te godine mada se tada uopće nisam planirala baviti pjevanjem...
Roisin Murphy, intervju za RiRock.com