Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Intervju: Jurica Pađen - Azra je oduvijek bila posebna

Intervju: Jurica Pađen - Azra je oduvijek bila posebnaAzra je bio bend novog vala koji je svoju popularnost ostvario tijekom 80-tih godina, a mnogi ga smatraju i najvažnijim jugoslavenskim bendom svih vremena. Azra je svojim tekstovima, istovremeno prožetim ljubavnom poezijom i dubokim socijalnim angažmanom, te svojom oštrom i prljavom muzikom, vjerovatno učinila za Jugoslaviju ono što su The Clash učinili za ostatak svijeta. Branimir Johnny Štulić će ostati zapamćen kao Homer balkanske rock poezije, sa ogromnim opusom izuzetne umjetničke kvalitete.

Ultimativna kolekcija zagrebačkog rock sastava donosi 46 pjesama koje će zasigurno ponovno pronaći put do srca publike koja je odrasla uz pjesme Branimira Štulića. Među mnogobrojnim hitovima su pjesme: “Balkan”, “A, šta da radim”, “Lijepe žene prolaze kroz grad”, “Sunčana strana ulice”, “Kad fazani lete”, “Klinček stoji pod oblokom”, “Užas je moja furka”, “Krvava Meri”, “Obrati pažnju na posljednju stvar” i druge.

Frontmen grupe Branimir Johnny Štulić već godinama živi u nizozemskom Utrechtu i na neki način je nedostupan hrvatskim medijima, pa smo iz tog razloga odlučili popričati sa jednim od bivših članova kultnog rock sastava na ovim našim prostorima. Jurica Pađen, glazbenik, jedan je od direktnih sudionika u stvaranju novog vala. Svirao je u „Grupi 220“, „Parnom valjku“, „Aerodromu“, „Azri“, „Pađen bendu“, „4 asa“, a iza sebe ima i prvi solo album pod nazivom „Žicanje“.

Zašto je po mišljenju mnogih Azra bila toliko poseban i specifičan bend u odnosu na druge rock sastave?

“Azra je bila posebna po svojoj glazbi i po tome što je imala Johnnya. On je pak bio jedan specifičan autor za kojeg možemo reći da je bio prvi koji je u rock glazbu uveo takozvani jezik ulice, odnosno jezik kojim se uobičajeno govorilo. Johnny je izašao iz onih uobičajenih okvira, književnog jezika koji je na neki način bio ustaljen i zapjevao je na jeziku običnih ljudi. Osim toga progovorio je o temama koje drugi do tada nisu ili se nisu usuđivali obrađivati.”

Kako ste vi proživjeli vrijeme provedeno u Azri?

“Bilo je to iznimno zabavno vrijeme i meni je bilo dobro. Osim toga ja sam Azru doživio dvojako, jer smo jedno vrijeme nastupali zajedno Azra i moj bend Aerodrom, a potom sam postao član Azre. Imao sam različitih iskustava, ali sva su ona pozitivna jer naš odnos nije bio samo profesionalan, s obzirom da smo se i privatno družili. Rekao bi da su odnosi u grupi bili više prijateljski.”

Kakvi su bili Azrini koncerti, što pamtite iz tog vremena?

“Uvijek me je fascinirala činjenica da Azra u niti jednom trenutku nije imala krizu, kako stvaralačku, tako ni onu glede publike. Naši koncerti uvijek su bili puni, dvorane pretijesne za sve one koji su nas željeli ćuti uživo. Publika je znala tekstove svih naših pjesama od početka do kraja, od prve do zadnje pjesme. Na koncertima je postojala ta neka suradnja između publike i benda, povezanost, naša publika kao da je bila član benda. Sve je bilo puno drugačije nego što je danas”.

Smatrate li da je Azra možda bila najveći rock bend na ovim našim prostorima?

“Teško mi je to reći s obzirom da sam velik dio svojih glazbenih godina proveo upravo u Azri. Glazba nije sport da možeš sa sigurnošću reći netko je ostvario takav rezultat i to ćemo zabilježiti. Ne postoje neka egzaktna mjerila, jer prodaja nije pravo mjerilo, s obzirom da postoje izvođači koji su prodali ogromnu količinu ploča, a ne smatramo ih najvećima. Ne znam koja bi to bila mjerila po kojima biste mogli reći da je netko najveći. Azra je u svakom slučaju imala svoje mjesto i bila je specifična. Reći ću da je Azra bila velik bend, ali da li je bila najveća neka o tome drugi sude”.

Po čemu je Branimir Štulić bio toliko poseban, oko njegove ličnosti na neki je način stvoren kult? Da li su njegovi tekstovi za to zaslužni?

“Johnny nije bio poseban samo zbog tekstova, jer je pisao i odličnu glazbu. On je bio poseban i kao glazbenik i kao tekstopisac, njegovi intervjui u medijima uvijek su pobuđivali pažnju javnosti jer su bili drugačiji. U svakom slučaju on je bio jedna karizmatična ličnost koja je te pjesme znala iznijeti pred publiku.”

Bivši članovi grupe i dan danas čuvaju uspomenu na Azru organizirajući svake godine koncertno događanje pod nazivom “Tribute to Azra”. Ti koncerti su redovito puni i publika se odlično zabavlja uz pjesme koje su bile hitovi prije dvadesetak godina, a danas ih sluša i mlađa generacija?

“Ja sam pokrenuo taj projekt, no danas više nisam u tome, jer sam se posvetio svojoj glazbi i ima neke nove puteve. Boris Leiner se još uvijek bavi organizacijom tih koncerata, a vidim da je svake godine odlična atmosfera na tim koncertima. To samo potvrđuje činjenicu da su te pjesme preživjele svo ovo vrijeme i da su još uvijek tražene i rado pjevane, te da ih sluša mlađa generacija, koja vjerojatno nikada nije Azru vidjela i slušala uživo.”

U posljednje vrijeme mnogi bendovi su se ponovno okupili, odsvirali nekoliko koncerata, vjerujete li da bi se Azra jednog dana ponovno mogla okupiti u originalnoj postavi?

“Ne vjerujem. Možda je prije nekoliko godina i postojala takva ideja, no nikada nije realizirana. A danas sam siguran da to nije moguće.”

Izvor: Croatia records

Azra - ”Klinček stoji pod oblokom” liveN/A - obrada: RiRock.com

Vremeplov

Punk kao pokret možda i jest mrtav ali neke ključne zasade tog pokreta, tako zorno prisutne na riječkoj sceni, zasigurno nisu. Jer bez tih zasada, uobličenih u glazbenom antikonformizmu, u nepristajanju na diktat industrije zabave, u naglašenoj individualizaciji autorskog rukopisa, sve pod cijenu svjesna pristajanja na status marginaliziranog, teško da bi te scene ikad bilo.
Velid Đekić, riječki publicist i novinar