Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Intervju: Leifert - Sigurnije i motiviranije za daljnji rad!

Intervju: Leifert - Sigurnije i motiviranije za daljnji rad!Larve ste upoznali i svidjele su vam se , no znate li tko su Leifert?...

RiRock.com: Poznajemo vas po radu u skupini Larve, za sve one koji to još neznaju , recite nam što se točno dogodilo s Larvama?

Petra: Nije se ništa posebnog dogodilo, oboljela sam i prenijela sam boleštinu na Vidu. A trećoj se članici to nije svidjelo pa smo se razišle.

Vida: Ne znam ja ništa o Larvama. Toliko puta mi je već postavljeno to pitanje da se sva nakostriješim i dobijem napadaj Krda Kožnih Čopora. Mašem rukama.


RiRock.com: Jeli bilo bolno ’ugasiti’ Larve s obzirom da ste vrlo brzo postigle da vas podjednako cijene i mlađe kolege ali i afirmirani glazbenici?

Petra: Nije, tek sada smo oformljene i poviše promijenjene s psihom i gledištima na mnogo stvari. Tu bih uključila i glazbeni smjer i njegovu promjenu isto kao i primjenu. I tako je došlo i do novoga imena jer se više nismo osjećale kao Larve, nego smo osjetile potrebu za novom stranicom benda.

Vida: Na početku je možda bilo malo teže jer smo morale vidjeti kako ćemo i što sa gitarom i ostalim stvarima. Možda nam je trebalo određeno vrijeme da se naviknemo i profunkcioniramo. Ali sve u svemu, kako je ispalo na kraju, mogu čak i reći da mi je drago zbog svega toga. Jer se raspadom Larvi razvila naša svijest i ideja što i kako želimo. Mislim da smo sada mnogo sigurnije i motiviranije za daljnji rad što nikako ne može biti ni bolno ni loše.


RiRock.com: Od kuda ime Leifert?

Petra: Leifert je Austrijsko prezime, od kojega ja potječem. Odnosno, djevojačko
prezime moje majke. Koje jako odgovara našem stanju i životu.


RiRock.com: Sama promjena imena insinuira da je došlo i do drugih promjena u vašem glazbenom radu?

Petra: Tako je. Kao što sam to spomenula, osjetile smo da bend treba neko osvježenje i promjenu neku. Dosadile smo si tom našom istom muzikom, majke mi. A i pun nam je kufer tih dosadnih bendova s kojima smo uspoređivane i na koje smo zvučale. Sada su mi bendovi poput Borghesie mnogiji, nego jedan Paraf ili Mrtvi kanal. Nitzer Ebb, Nine Inch Nails i Depeche Mode, nego Siouxsie & the Banshees i ostali. Tu želim naglasiti razliku u glazbi (i mozgu po pitanju glazbe i razvoja glazbe benda). Bendovi koji mi imponiraju su po mom mišljenju i shvaćanju imali ne samo sviranje u glavi, nego cjelokupni pojam kojeg obuhvaća jedan bend tj. kojeg bi trebao obuhvaćati jedan bend. A to je da znaju kakav zvuk imaju ili žele imati, čak se i ne moraju razumijeti u produkciju ali dijelom barem jedan član ili menadžer ako postoji, da znaju postići svoj duh i da ta atmosfera kada čujes taj bend, da ti ostavi dojam kao da je netko prošao pored tebe. Neku prisutnost, impresiju, ne? Shvatiti će me onaj tko je zdrav u glavi. Sada mi je sva ta muzika, u koju su nas prije svrstavali dosadna i preuveličana koji su klinac oni postigli? A sve to je razlog nekonspirativnog rada i napredovanja, kako muzički tako životno. Ako sjediš svaki dan na kauču i nude ti na televiziji ona govna koja se prikazuju, onda si majmun i tako ćeš i živjeti i raditi – nikako. I prilično isfrustrirano funkcionirati.

Vida: Dakako da je došlo do promjene. Samim time što smo ostale kao duo bilo je prijeko potrebno promijeniti i glazbu. I, što je Petra već rekla, dosadilo nam je ono prije. To su bile Larve. Ovo sada što radimo je nova svijest. Razvitak glazbe prati psihološki razvitak nas samih. A i stvarno su me lagano počele iritirati sve te usporedbe s ovima i onima. Moglo bi se reći da prije nisam poznavala dovoljno glazbu općenito, a s vremenom sam sve više učila i otkrivala, što mi se sviđa što ne, kako želim a kako ne. Vjerujem da ću naučiti i saznati još i više. Ali to je pitanje vremena. Bend ne bi trebao stajati na istom mjestu. Potreban je razvitak, promjena i nadogradnja.


RiRock.com: Koja je glavna razlika u glazbenom izričaju između Leifert i Larvi?

Petra: Pa evo, ajmo najjednostavnije moguće reći da smo s punka prešle na mješavinu elektronike s Krdom Kožnih Čopora. Nemogu i neznam reći kojeg smo mi žanra, prilično smo moralne. Tu će vam biti jasnije o čemu je riječ:Vida: Baš to što je rekla Petra, sve što radimo radimo pod utjecajem Krda Kožnih Čopora. Za razliku od onoga vremena kada smo bile zdrave i mlade.


RiRock.com: Kako sada funkcionirate kao duo?

Petra: Odlično, radimo smjesu simfonije s još nečime. Vidjeti, čuti ćete. Punom snagom stvaramo novi materijal, pa ćemo vidjeti dalje. Imamo planova no oni neka za sada ostanu na umu.

Vida. Lijepo nam je. Pijemo skupa čaj, šetamo se. Išle smo jednom i brati cvijeće i gljive. Jedemo skupa dalmatinsku juhu i nema nikakvih tenzija među nama. Puno bolje komuniciramo i, po mom mišljenju, puno više radimo i to kvalitetnije.


RiRock.com: Znamo da ste snimili spot za pjesmu „Žena u godinama” što nam možete o njemu reći?

Petra: Jesmo. I jako nam se sviđa. Spomenula bih tu jako zaslužnog, moga momka, Bojana Bajića iz grupe „Diskurz“. Koji je snimio i masterirao pjesmu i napravio lijep uradak. Isto kao i video montažu gdje smo skupa paradirali. Zadovoljne smo tim spotićem, a primijećujem da se i ljudima dopao.

Vida: Nemam mnogo više za reći od onoga što je Petra navela. Ima dobrog momka. Lijepo radi.


RiRock.com: Na čemu trenutno radite i koji su vam daljnji planovi?

Petra: Radimo na muzici jako kao stoka, uskoro planiramo fotosesijicu koja će biti divna. A ostalo ne bih ništa još spominjala jer tko zna što nakraju ispadne.

Vida: Radimo nove stvari, učimo, prepravljamo, analiziramo, itd. A o daljnjim planovima je teško govoriti kada se gotovo na nikoga ne možeš osloniti i biti siguran u ono što ti kaže, tako da bolje da ne govorimo ništa.

RiRock.com: Gdje vas možemo u skoroj budućnosti čuti i vidjeti?

Petra: Imamo 3 upitna nastupa, kada se potvrde možete pratiti naše nadolazeće nastupe na myspace stranici: www.myspace.com/larverijeka

RiRock.com: Hvala na razgovoru!

Petra: Mnogo i vama! Mi volimo, ja imam.

Vida: Lažeš.


Anamarija Simčić Paulić

Objavljeno 24.01.2011.

Vremeplov

Zapravo sam totalni frik za čitanje, za glazbu i za filmove. Imam veliku kolekciju filmova zato što nemam televiziju već godinama. Ne želim gledati televiziju i čitati neke novine. Jako sam postala izbirljiva i stroga u odabiru. To je neki moj vlastiti ”pokret otpora”.
Nikolina Deranja, novinarka i voditeljica (Radio Rijeka)