Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Intervju: Lidija Nikolić - ”I neka najbolji dio tebe bude za tvog prijatelja”

Intervju: Lidija Nikolić - ”I neka najbolji dio tebe bude za tvog prijatelja”„Post criptum“ – nova knjiga Lidije Nikolić o sudbini Margite Stefanović Magi iz EKV-a, slavne pijanistice, arhitektice i rock-heroine, nastavak „Osećanja. O. Sećanja.“, knjige koja je „izazvala lavinu – dostojnu prijateljstva“.

RiRock.com: Prije sedam godina, razgovarali smo o Vašoj knjizi „Osećanja. O. Sećanja.“ posvećenoj Margiti Stefanović Magi iz EKV-a, povodom drugog izdanja. Povod za ovaj razgovor je Vaša nova knjiga o njoj – „Post scriptum“. Premda ste je najavljivali, ona je ipak izazvala veliko iznenađenje publike. Zašto?

Lidija Nikolić: Nitko, pa ni ja, nije očekivao još jednu knjigu tako velikog obima i formata, bogatog dokumentarnog materijala i impresivanog dizajna. Činilo se da je o Magi već sve rečeno, a ispostavilo se da ta priča nema kraja. Sam naslov „Post scriptum“ upućivao je na neki mali dodatak, napomene ili objašnjenja, a ne na još jedno obimno djelo, na kome sam predano radila tri godine. Također su mnogi čitatelji, zavarani sličnošću naslovnice, pomislili da je u pitanju dopunjeno izdanje „Osećanja“.


RiRock.com: Što nam to novo o Magi nudi knjiga „Post scriptum“ u odnosu na „Osećanja. O. Sećanja.“?

Lidija Nikolić: Za razliku od prve knjige, ona se prije svega bavi tuđim osjećanjima i sjećanjima na Margitu, a ne mojim osobnim. Osim toga, u „Post scriptumu“ ima mnoštvo novih fotografija iz osobnih arhiva i albuma, kao i Margitinih crteža, dokumenata, starih intervjua i stranica iz dnevnika, koji nisu objavljeni u prvoj knjizi... Što se forme tiče, vremenski period na koji se knjiga odnosi, a to je suvremeno doba sa svojom tehnologijom, diktiralo je malo drugačiji postupak, te ova knjiga obiluje i mejlovima, sms porukama, tekstovima s Interneta, komentarima s društvenih mreža, Facebook-a, portala, blogova...


RiRick.com: Otkuda potreba da se priča o Magi nastavi? Tko Vas je ovoga puta na to potaknuo?

Lidija Nikolić: Prije svega moj dragi, sad već pokojni, otac – književnik Danilo Nikolić. Po povratku s promocija u Beogradu i po gradovima Srbije, kao i nakon gostovanja u Hrvatskoj i Makedoniji, dijelila sam s njim svoje dojmove, pričala mu o brojnim dirljivim susretima i uzbudljivim doživljajima, koji su donjeli i nova saznanja i nove priče o Magi i EKV-u. On je, kao iskusni pisac, u tome vidio književni materijal za novo djelo, i rekao: „Napiši to!“ Te neobične priče i potresna sjećanja dani su u knjizi kroz opis mojih susreta ili prepisku s nepoznatim fanovima, ali i s uglednim javnim ličnostima, koji postaju i svojevrsni junaci ove knjige.


RiRock.com: Međutim, pored sjećanja na Magi i EKV, postoje u „Post scriptumu“ i neke druge priče, o nekim drugim osobama...

Lidija Nikolić: Čitajući Margitine dnevnike i intervjue, primjetila sam da spominje ljude o kojima mladi danas sve manje znaju... Dakle, željela sam da iz mraka zaborava otrgnem i neke druge značajne ličnosti iz svijeta kulture i umjetnosti s ovih prostora. Stoga se ova knjiga dotiče i sudbina članova njene obitelji, suradnika, prijatelјa, susjeda, suputnika i sapatnika, značajnih za našu kulturu, kao što su Margitin otac, redatelj Slavoljub Stefanović Ravasi, njegov polubrat, glumac Siniša Ravasi, njegova prva supruga, glumica Mehribane Šalja, glazbenici Dušan Radetić, Vlajko Lalić i Mitar Subotić Suba, arhitekt i profesor Bogdan Bogdanović, glumica Sonja Savić, glumac Bekim Fehmiu, slikar Dušan Gerzić Gera, menadžer Nebojša Grgić Grga…


RiRock.com: Zašto je Vaš urednik istaknuo da je „Post scriptum“ – „bela knjiga naših naravi“?

Lidija Nikolić: Objavljivanje „Osećanja“ pokrenulo je, po riječima Pece Popovića „lavinu dostojnu prijateljstva“. Sve ono što je ta lavina sobom nosila, i dobro i loše, i lijepo i ružno, našlo se u novoj knjizi. Proturječne reakcije prijatelja, novinara, fanova, povodom moje knjige i mene, Magi i EKV-a, u tekstovima, pismima, medijima i komentarima na društvenim mrežama, daju suvremenu, ali i svevremenu, sliku ljudske prirode. Zato je ovo ujedno i „knjiga o knjizi”, o reakcijama na „Osećanja“, o mukama stvaralaštva i izdavaštva, o naličju slave i sudbini žene pisca.


RiRock.com: Kakva je moć reakcije čitateljske publike i kako one utječu na Vaš dalji rad?

Lidija Nikolić: Često pomislim da se bavim jednim uzaludnim poslom i u trenucima malodušnosti odlučim da od njega odustanem… Onda stigne neko pismo, poruka ili poziv, stignu riječi ohrabrenja koje me potiču da nastavim dalje, tim istim, teškim i lijepim, književnim putem…


RiRock.com: A kakve su reakcije na knjigu „Post scriptum“ dosadašnjih čitatelja?

Lidija Nikolić: Citirati ću samo neke:
„’Post scriptum’ je dragocjena knjiga o Magi koja bitno nadopunjuje prvu. Ako je prva knjiga bila Njena biografija i ujedno Tvoja autobiografija, u drugoj knjizi si sakupila i lucidno komentirala nevjerovatno bogatu recepciju i odjeke njene muzike i ličnosti. Obje knjige su ogledalo dramatične epohe; siguran sam da će služiti kao izvor informacija za povijest kulture i razumjevanje vremena.“ (Boris A. Novak)
„Knjiga ti je ge-ni-jal-na! Za ovu Bibliju o Magi platit će ti naručilac, Savaot lično!“ (Miloš Radović)
„Ako su me ’O. sećanja’ odvela pravo u srce tame i iznova izazivala drhtanja, ’P.S.’ mi je probudio neku vrstu duboke malankolije...“ (Zorica Bajin Đukanović)
„Fascinantan i originalan pristup. Neobična knjiga, nabijena s toliko iskrenih emocija. Način kako predstavlja jednu ličnost i sve druge aktere, koji se susreću, dodiruju, sučeljavaju – naprosto je jedinstven, uzbudljiv, potresan, s mnogo različitih nivoa sagledan. Tako dobro stvari tumači za pažljivog čitaoca.“ (Miroslav Predojević)
„Ovo me uznemirava. Nosi duh vremena i sve nas. A tad smo još bili snažni… Mnogo me tu stvari pogađa. Prije svega to je najbolji komad naših života, to vrijeme… Nije lako sjetiti se svega. Ipak uživam. Dobro je što si to uradila.“ (Vesna Aleksić)
„’Osećanja’ sam ’odbolovao’, depresivno ih nosio u srcu, a evo sada ’Post Scriptum’ mi izgleda drugačije – dokazuje njihovu veličinu, Maginu kreativnost, neobičnost, originalnost, krhkost...“ (Darko Micić)
„Već prvih 50-ak stranica su me blago rečeno razbile! Istina o Magi se de facto mjeri vašim perom.“ (Borko Basarić)
„Čestitam ti na gospodskom pristupu svemu i na nereagiranju na mnoge trivijalijalnosti u vezi s Magi... Napravila si dvije savršene, Velike Knjige...“ (Snežana Jovanović)
„Sada si zaokružila život svoje prijateljice kao njena odana prijateljica i štovatelj. Žrtvovala si svoje dragoceno vrijeme i sebe kao odličan pisac, da bi se u ime čitaoca i onih koji su ih voljeli i vole odužila tako velikim stvaraocima. Mene tvoja upornost i samopregor u tome zadivljuju.“ (Radosav Stojanović)


RiRock.com: Knjiga „Osećanja. O. Sećanja.“ izazvala je velik interes čitatelja i u Hrvatskoj. Je li je i „Post scriptum“ podjednako zanimljiv za ovdašnju publiku?

Lidija Nikolić: Ono što je posebno zanimljivo za hrvatsku publiku, to je dnevnik koji sam vodila 2012. godine tijekom mini-turneje u Vinkovcima, Zagrebu, Rijeci i Puli, koju je organizirao Distune promotion, zahvaljujući Anamariji Simčić Paulić i Raulu Jerebu. Pored tih dnevničkih bilješki, u knjizi su objavljene i fotografije s tih gostovanja, intervjui, prikazi u medijima, pisma čitatelja iz Hrvatske, reakcije novinara i kritičara, te komentari obožavatelja na društvenim mrežama. Zanimljiv je i opis mog susreta sa Josipom Lisac, u Beogradu…


RiRock.com: Jesu li obje Vaše knjige o Magi dostupne publici u Hrvatskoj?

Lidija Nikolić: Zahvaljujući prijateljima iz glazbene knjižare Rockmark u Zagrebu, knjiga „Post scriptum“ je dostupna čitateljima od trenutka objavljivanja, a uskoro će biti u prodaji i novo izdanje „Osećanja“.


RiRock.com: Danas su i pisci i čitatelji nažalost skloni površnosti, a prije svega senzacionalizmu. Ima li toga u Vašoj novoj knjizi?


Lidija Nikolić: Ima mnogo novih otkrića, detalja i saznanja, ali nisu u prvom planu... Zato ostavljam svakom pažljivom, posvećenom i strpljivom čitatelju da ih sam otkrije... Ono što takvi čitatelji ističu kao zanimljivo je Margitina obiteljska povijest, podatak da je njeno izvorno prezime zapravo Stevanović; otkriće njezinog jedinog pravog rođaka; objašnjenje dvostrukog prezimena njenog oca, kao i svjedočenja da nije u krvnom srodstvu s porodicom Ravasi... Što se tiče fotografija, posebnu pažnju izazvala je nepoznata, dosad neobjavljena, fotografija Sonje Savić, autora Vlade Petrovića; Margitine fotografije s Bogdanom Bogdanovićem u školi arhitekture u Malom Popoviću, kao i fotografije iz predratnih predstava i prvog posljeratnog filma Margitinog strica, glumca Siniše Ravasija, koje ne posjeduje nijedna arhiva. Iz Margitinih dnevnika, objavljene su bilješke posvećene glumcu Srđanu Todoroviću, uz njegovo pismo njoj, zatim ranopreminulom fotografu Gordanu Škondriću i glazbeniku Vlajku Laliću, tragično stradalom u Rovinju. Najzad, uz dopuštenje autora, objavljeno je i pismo doktora Mitrovića, koji je prepoznao Margitu kada je dovezena u Urgentni centar, tri tjedna prije nego što će se preseliti „iz običnog u beskrajni san“...


RiRock.com: Je li je Vama, (danas, nakon dvije knjige o Margiti), vrijeme bilo prijatelj ili...?

Lidija Nikolić: U književnosti i umjetnosti postoji ono što se naziva ”sud vremena”. Dovoljno je vrijemena proteklo od prvog izdanja „Osećanja” da bih mogla kazati da mi je u tom smislu, bar za sada, vrijeme bilo „prijatelj”. Knjiga je i dalje tražena i rado čitana, nema je u prodaji već pola godine, očekuje se objavljivanje petog izdanja… O sudu kritike svjedoči to što je nedavno poznati pisac, kritičar i sveučilišni profesor Mihajlo Pantić, osam godina nakon prvog izdanja, objavio izuzetan osvrt na ovu knjigu u svojoj najnovijoj zbirci eseja.


RiRock.com: Kada završite knjigu kao što je ova, (pa i knjiga „Osećanja. O. Sećanja”), boli li tišina? Kako je autoru dok stvara ovakva djela i nakon napisanog?

Lidija Nikolić: Teško, u svakom pogledu. Zahtijeva veliki napor, u emotivnom i fizičkom smislu. Trebalo je nositi breme vlastitih i tuđih sjećanja, naći snage kada te savlada slabost, preseliti bol u riječ, ne iznevjeriti istinu… Biti iskren, i odgovoran… Nakon svega toga, ostati sam i beskrajno umoran… U tim trenucima, ja sam odmah započinjala rad na novim knjigama…


RiRock.com: Je li za Vas pisanje knjiga iscjeljujuća terapija, osobito u današnje „lobotirano vreme”?

Lidija Nikolić: Pisanje, iz srca, čak i samo za svoju dušu, ima terapeutski učinak. Rad (a pisanje je u svakom pogledu i naporan rad!) također. Za mene je u tom smislu posebno iscjeljujuće pisanje za djecu, kao i priređivanje knjiga iz zaostavštine meni bliskih ljudi. U međuvremenu sam objavila tri (nagrađene) knjige za mlade, priredila posljednje djelo iz zaostavštine svog oca i knjige poezije dvojice preminulih prijatelja...


RiRock.com: Ovo ne bih da bude pitanje već kompliment za Vaš trud i rad… „Post scriptum“ je mix emocija, lijepih i tužnih, ali i angažirana knjiga, instrument kojim se utječe na podizanje svijesti čitalaca… Što nam možete reći za kraj ovog intervjua, a da se odnosi na sve dobre ljude kojima je kultura važna?

Lidija Nikolić: Mislim da je takvih ljudi sve manje… I čini mi se da smo se više kulturno uzdizali dok nismo imali pametne telefone, tablete, satelitsku TV, Internet, Facebook, online shopping, elektronske knjige i muziku… Dok smo se dozivali zviždukom ispod prozora, nalazili na zidiću i terenu, razgovarali gledajući se u oči, pisali rukom pisma i dnevnike, slali razglednice, razmjenjivali knjige, prepisivali citate, zajedno slušali ploče, lijepili crno-bijele fotografije u albume, išli u duge šetnje, držali se za ruke, odlazili u kino i kazalište, na koncerte i večeri poezije… Tko uopće danas piše, objavljuje i čita poeziju…?


RiRock.com: Umjesto P.S.-a: Kakvu muziku slušate kada odlučite sebi pokloniti vrijeme i što možete preporučiti našim čitateljima iz svijetske književnosti i muzike?

Lidija Nikolić: Muziku Arsena Dedića, „Dnevnik jedne ljubavi” Josipe Lisac; knjigu „Prorok” Kahlila Gibrana, koju je Magi uvijek nosila u svom ruksaku… U njoj je i naša omiljena pjesma o prijateljstvu: „And let the best be for your friend…” I neka najbolji dio tebe bude za tvog prijatelja…


Ivica Stanković

Objavljeno 04.07.2019.

Vremeplov

Borba za identitet - ako je nekome do njega stalo - uvijek se vodi u vrtiću, školi, na poslu, u obitelji, u disko-klubu, u medijima, na birou za zapošljavanje...
Aljoša Pužar, riječki filozof