Top singlovi

 1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
 2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
 3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
 4. Radiohead - Lift
 5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
 6. Prophets Of Rage – Living On The 110
 7. Nine Inch Nails – Less Than
 8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
 9. U2 - You’re The Best Thing About Me
 10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Intervju: Mandrili – Sve što ih čini takvima

Intervju: Mandrili – Sve što ih čini takvimaRiječka skupina Mandrili krenula je s promocijom svog četvrtog albuma, a mi smo osjetili potrebu da malo porazgovaramo s njima o svemu kroz što su prošli na svom putu do Tibeta. Poslušajmo priču...

RiRock.com: Iako je ta priča već daleko iza vas ostala u prošloj godini, zanima me kako ste reagirali kada ste prvi put čuli da postoji band ManDrill iz Brooklyna? Tko vam se prvi javio po tom pitanju?

Robi: Na mail nam je stiglo pisamce iz bratske Amerike, od strane jednog od ”the boys”. Bili smo zamoljeni da promijenimo ime ili nam slijede tužbe, zavrzlame itd…Na moj kratki odgovor, vratilo se poduže pismo gdje nas oni razumiju ali ipak moramo napraviti promjenu blablabla…Uglavnom, tamo pravna država radi a ovdje ne i to je sva razlika. Ja ako sam dovoljno blesav, mogu se nazvat sutra Gibonni i Prijatelji i vjerojatno nikom ništa. Čak bi se potukao na cesti sa imenjakom hehehe. Ajde, nije toliko crno, ali nema teorije da u USA takva priča prođe…Postojao je vani i bend Flare, pa Nirvana prije Nirvane ali su prestali sa radom. USA Mandrili opet kreću u akciju a mi Hrvati im smetamo…A jesam se raspričao…Sori, dobre sam volje zbog Sterea…

RiRock.com: Neka, neka samo ti pričaj. To je i poanta. Dali ste sada kad na cijelu priču gledate s odmakom zadovoljni postignutim kompromisom?

Robi: Ma jesmo, nije nam bio bed neki jer su nas svi i svugdje zvali Mandrili. Riječki Mandrili, Mandrili iz Rijeke…Tako da nije frka tolika. Od 100% samo 10% nas je zvalo Man Drill, kako je i bilo zamišljeno. Dragi mladi glazbenici, ne komplicirajte, dakle. Poslušajte savjet iskusnog mudraca. Jednostavnost i ciao.

RiRock.com: Dali vam je promjena imena donijela puno problema?

Robi: Ne, osim papirologije nije bilo problema.

RiRock.com: Dugo ste stvarali pod imenom ManDrill te je i ime bilo dio vaše cjelokupne priče...

Robi: Pa ima jedan blog na našem myspaceu gdje se opraštam od imena. Eto, ako vam se da, bacite oko…

RiRock.com: Dobra stvar koja se rodila iz ove komplikacije je pjesma inspirirana spomenutom pričom,”Sve što nas čini takvima” koju ste izabrali za najavni singl novoga albuma. Jeli ona odgovor na situaciju nastalu zbog spora oko imena ili jednostavno objašnjava vas Mandrile?

Robi: Pjesma govori o povezanosti među nama na nekom ”drugom” nivou. To je odavno preraslo klasično prijateljstvo iz birca…Njih tri su mene vidjeli u izdanjima u kojima me NITKO drugi nije vidio. Isto vrijedi za bilo koga od nas. Čudno smo povezani. Drugačije komuniciram s njima nego s ostatkom svijeta. Ne mogu drugačije objasniti to.

RiRock.com: Osim priče oko promjene imena 2008. godinu pamtiti će te i po nemalom priznanju. Naime VIP je kao glazbenu podlogu za reklamu ”Pokaži što osjećaš” iskoristio vašu stvar ”Ljubio, valjao” s albuma ”P”. Kako je došlo do ove suradnje?

Robi: Ne znam hahaha! Ja sam bio na kratkom odmoru, vratim se i upalim mobitel. On zazvoni i izdavač mi viče ”čestitaaammm”!!! A ja – na čemu??? Pa zvao je Vip i hoće vašu pjesmu u reklami itd itd. Eto, tako bješe. Prvi HR bend u takvoj reklami ikad…Naajs…

RiRock.com: A sad krenimo na Tibet. Promociju, odnosno predpromociju ”Tibeta” odradili ste na Grobniku u avio hangaru. Tko je došao na tu genijalnu ideju?

Robi: Pa eto ja. Imaš i avionski cover na cd-u, pa se super uklopila priča. Otud mi ideja.

RiRock.com: Jeste li se lako dogovorili s odgovornima iz Krila kvarnera?

Robi: To su divni ljudi, samo to mogu reći za njih. Simpatični i normalni.

RiRock.com: Zašto ste za svoje putovanje odabrali baš Tibet?

Robi: Prosječnom zapadnjaku je to pojam duhovnosti, nečeg ”drugog”. Nezaražena materija. Tibet kao pojam te ne fura baš na Internet, MTV i takve zavrzlame. A za ovaj album nismo se baš trgali oko ”trendova”. Nije nam bilo bitno što je ”in”. Htjeli smo samo napraviti dobar album.

RiRock.com: Album ”Tibet” sadrži jedanaest novih pjesama i dva video bonusa. Kako je teklo stvaranje pjesama za ovaj album? Tko dolazi s idejama, tko piše tekstove? Kako nastaju aranžmani?

Robi: Pa materijal je relativno brzo nastao, ”odčepili” smo se i samo je krenulo…Tekstove radi najviše Ćoza, što je i apsolutno idealno. Ipak je on i interpretator istih. Mjuzu radimo Tomo i ja a oko aranžmana se dogovorimo brzo, u pravilu kad doneseš pjesmu, znaš i gdje će bit koji dio. Završno poliranje je ono za što sam uvjeren da nas izdvaja od drugih bendova, to je ono što čini razliku. Ne mislim na odvajanje u smislu da smo najbolji na svijetu, nego na moment prepoznavanja – aha, to su Mandrili. Na to. Poliranje je nekad teže od same ideje za pjesmu.

RiRock.com: Kada znate da ste zadovoljni s pjesmom i da je to to?

Robi: Ufff…Pa neznam. Baš ne znam. Skužiš to. Koje pitanje…nikad o tome nisam razmišljao hmmmm

RiRock.com: Kako izgledaju vaše probe?

Robi: Ovisi o danu. Uvijek je proba na kraju dana i onda ovisi tko je imao kakvo iskustvo do tog momenta. Ako su dvojica loše volje, onda krenemo pa ako nismo uštimani međusobno, odemo igrat karte. Trešete i to. Kad je sve svima ok, onda ubijamo! Ha!

RiRock.com: Pretpostavljam da na album niste uvrstili sve pjesme koje su nastajale na probama, koje je vaše mjerilo po kojem se vodite u odabiru pjesama za album?

Robi: Ovo je prvi album na kojem smo htjeli imati pjesme sličnog raspoloženja. I mogu ti reći da nam nije bilo lako. Nama je prirodno da napravimo dva hip hopa, dva funka, dvije balade i dvije žestine. Bar do sada. Tako da smo se pomučili malo da bi stigli do ovakve zvučne slike.

RiRock.com: Sada kad je album već neko vrijeme vani jeste li zadovoljni s napravljenim?

Robi: Jesmo. Svi smo zadovoljni.

RiRock.com: Tko je sve uz vas radio na albumu?

Robi: Matej Zec je mixao i producirao cd. Sve je snimljeno uživo. Napokon.
Krivac i Ćoza su napisali skupa neki tekst, bili su u zanimljivom stanju…Have you ever been experienced, pitao je najveći hehehe…
Dečki sa Ri Rock scene su nam došli pjevat vokale, družili smo se, bilo je ugodno…Kiki Vučković je fotkao, Damir Bralić radio omot…Ako sam što zaboravio, sve piše na [url=http://www.mandrili.com |][/url]

RiRock.com: Tko je odgovoran za video spotove?

Robi: Radi ih IRS Art, ideje su naše. Moram pohvaliti našeg Daleta, koji spotove raspisuje do u sekundu radnje. Njemu se da to raditi i ja ga volim zbog toga. Ja mrzim spotove.
Zadnji, Tibet, je radila ekipa RiTv-a i IRS Art kombinirano. Eto.

RiRock.com: Kako je išla priča oko omota albuma?

Robi: Pa jednostavno, nitko nije to htio raditi pa sam se uhvatio ja. Počelo me to zanimati, dizajn, reklo bi se. Da ne razlažem, mislim da se omot i album super nadopunjuju. Izdavač je malo poludio kad smo mu dostavili po 4 omota za svaki cd…ako ljudi već kupuju, nek bar malo guštaju! Damir Bralić to sve priprema. On je potpuno dizajnirao album ”P” omot. A krasan je momak pa mu se rado damo u ruke.

RiRock.com: Sredinom ovog mjeseca gledali smo vas u emisiji Garaža izgledalo je kao da se svi jako dobro zabavljate. Uspjeh nije umanjila ni Ćozina prehlada, pridobili ste i publiku i kamermane. Stvarno ste dobro zvučali.

Robi: Ma bilo je super. Tv je medij bez kojeg ne možeš a opet toliko je smiješno nastupati u sterilnim uvjetima, majko moja…Najbolje mi je bilo kad smo nastupali u jednoj emisiji nedjeljom, sviraš, drmaš glavom, završi stvar i tišina ko u grobnici. Bleskasto.
U Garaži smo lako pridobili i osoblje i publiku jer smo sve snimili iz prve. Rekao je režiser tamo da puuuno poznatiji bendovi ponavljaju po par puta…Naša Garaža je trajala upravo onoliko koliko ste vidjeli.

RiRock.com: Kad malo razmislim padaju mi na pamet sve promjene koje ste kao band pretrpjeli, odlazak Tee, Đimija, dolazak Tomislava u band, saobraćajna, zafrkancija s odvjetnikom nekog banda iz Brooklyna... Tu su i druge obaveze, obitelji, poslovi. Uz sve peripetije vi se držite i planinarite dalje. Što vam, svakom ponaosob, daje energiju da nastavite dalje? (Dali to nešto mirno spava u pjesmama? Dali je odgovor na ovo pitanje upravo pjesma ”Sve što nas čini takvima”?)

Robi: Svi problemi i čine bend. Ako nisi spreman na probleme, najblaže moguće rečeno, nemoj ni startat sa bendom. Nama više nitko ne može ništa. Pukla mi žica? Pa nije prvi put. Pao na stageu? Jesam. Povratio? Jesam. Zaboravili tekst? Jesmo. Kiksali stvar kompletno? Naravno da jesmo. Što god ti padne na pamet, desilo nam se. Ali idemo dalje.

RiRock.com: Prošli petak ste odradili i prvi koncert u sklopu promocije albuma i to naravno u Rijeci. Kao i za sve tako ste se i oko njega potrudili. Ne bih se začudila da u ovoj godini u turističkim agencijama poraste prodaja karata za Tibet. Gle, gle, imali slučajno tko od vas turističku agenciju?

Robi: Hahaha, nema, nema…Ali ako ima dobrih ljudi, mi bi rado snimili spot tamo gore…

RiRock.com: Šalu na stranu, gdje ste našli Oriettu i tko od vas toliko zna o Tibetu, tibetanske zdjele nisu baš neki razvikani instrument?

Robi: Pa nisu razvikane ali su dio kulture Tibeta. Naučili smo gradivo, back to school hihihi
Mt Everest je visok 8840 metara. Aha!

RiRock.com: Svaka čast! Sjedi, pet. Jeste li zadovoljni s koncertom u Stereu?

Robi: A tko ne bi bio?! Šala, naravno da jesmo. Osjetila se ljubav. Stvarno je. Uzajamno.

RiRock.com: Koji su vaši daljnji planovi?

Robi: Svirati i penjati se i dalje prema našem Tibetu a po putu upoznavati dobre ljude.

RiRock.com: Hvala ti na razgovoru. Želim vam puno dobrih svirki i da stignete do Tibeta.


Mandrili – Sve što nas čini takvima


Anamarija Simčić Paulić

Objavljeno 27.01.2009.

Vremeplov

Čitav život su mi drugi govorili što da radim. Sada ja govorim njima…
John Lee Hooker