Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Intervju: Rade Malobabić, Downfall - Najperspektivniji mladi glazbenik

Intervju: Rade Malobabić, Downfall - Najperspektivniji mladi glazbenikSvaka je nagrada vrijedna, no kad priznanje za rad stigne od struke i kad vam je tek 21 godina, veselju nema kraja. Upravo se to dogodilo mladom riječkom gitaristu i članu metal grupe ”Downfall” Radi Malobabiću kojeg je Hrvatska glazbena unija nagradila posebnom plaketom Status za najperspektivnijeg mladog glazbenika 2006. godine.

– Bio sam stvarno ugodno iznenađen kad su mi javili jer nisam ni znao da sam nominiran. Naime, za nagradu Status nominirao me Damir Martinović Mrle, urednik ”Strašnih Riječana”, prve kompilacije na kojoj su izašle dvije pjesme ”Downfalla”. Uvjeti izbora bili su da kandidat mora imati do 21 godine i barem jedno izdano autorsko djelo. Tek kasnije sam shvatio da je riječ o doista važnoj nagradi, a s obzirom na to da je priznanje bilo i medijski popraćeno, u tom sam se trenutku osjećao stvarno značajno. Naime, ovo je priznanje struke za mladog glazbenika stvarno važno i daje poticaj za daljnji rad. Veliki je poticaj kad shvatiš da netko prati rad nas mladih i da postoji ova nagrada koja nas motivira za daljnji napredak, priznao nam je Rade koji se glazbom bavi pet godina, a prije nešto više od tri godine zajedno s istomišljenicima osniva metal grupu ”Downfall” s kojom se uspješno predstavlja na riječkim ”Gitarijadama”.

– Svirati sam počeo sa šesnaest godina i polako sam svim svojim ukućanima počeo ići na živce. Kad sam još kao mulac u sobi prije pet godina prvi put primio gitaru u ruke, nisam ni slutio da bi se stvari ovako mogle razvijati. Osim nekoliko instrukcija sviranja, nisam pohađao tečajeve niti glazbenu školu, već sam sve sam naučio. Pomogli su mi prijatelji i kolege iz benda pa stoga smatram da je ova nagrada ne samo moja već od cijelog benda, a uostalom jedan od uvjeta je i izdano autorsko djelo, a mi zajedno stvaramo našu glazbu, naglasio je 21-godišnji gitarist istaknuvši da se gitare primio zahvaljujući uzorima iz ”Metallice”.

– Glazbeni uzor broj jedan je ”Metallica”, zbog njih sam i počeo svirati gitaru, ali kako sam napredovao tako su se pojavili i neki novi uzori. Počeo sam slušati i neku drugu glazbu uz metal. Ipak, ”Metallica”, ”Nevermore” i ”Panthera” moj su prvi izbor, a njima treba pridodati i solo gitariste Johna Petruccija iz ”Dream Theatera”, Tommyja Emmanuela i Andyja McKeea. No, imam ja još što učiti barem desetak godina, skroman je Rade.

Uz Radino priznanje struke, prošla je godina za grupu ”Downfall” bila zaista vrlo uspješna. Naime, njihove su pjesme uvrštene na dva kompilacijska albuma ”Dallas Recordsa”. Prvo su zaslužili mjesto na presjeku aktualne riječke glazbene scene ”Strašni Riječani”, a potom je slijedila kompilacija koja objedinjuje najbolje od hrvatske metal scene ”New Underground – Hard Hitters from Croatia”.

– Ako sve bude išlo prema našim planovima, do kraja ove godine trebali bi izdati prvi samostalni album za ”Dallas Records”. Uz svirke, sad ozbiljno radimo na novom materijalu, a razmišljamo i o novom imenu benda jer smo nedavno otkrili da već postoji jedan ”Downfall”, kazao nam je Rade i pozvao sve ljubitelje žestokog zvuka da posjete stranicu Downfallsite.com.

Danijela Bauk

Objavljeno 14.04.2007.

Vremeplov

Volim ”male” ljude i smatram da nikada ne treba ljude razlikovati prema tome tko što radi. Jednom sam se usred noći našao na pljusku sam s neispravnim autom. I odjednom su se stvorili djelatnici riječke Čistoće i pomogli mi odgurati auto. Nemojte nikada razlikovati ljude s obzirom na znanje ili titulu jer svi smo mi - samo ljudi.
Ljubo Kostić, riječki odvjetnik