Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

”Oni”: Novo ime na riječkom glazbenom nebu

”Oni”: Novo ime na riječkom glazbenom nebuOni su Oni. Novo ime na riječkom glazbenom nebu, bend koji je pozornost slušatelja privukao singlom ’’Kao uvijek’’, čine Igor Stevanović Stiv (Grad), Dado Trpkov (Ogledala), Danijel Benčik (Grad, Grč), Samir Šverko (En face, Grad), Siniša Šumonja (Idejni nemiri) i glumac Alen Liverić, suosnivač i prvi vokalist Laufera.

Stiv: Meni je Liverić prije dvije godine bacio bubu u uho, zašto ne bismo nešto napravili, ali ga nisam ozbiljno shvatio. Jezgru činimo Dado, on i ja, mi smo pokretači, kreativni zamašnjak benda.

Liverić: Ja sam rekao Stivu – ajmo napraviti neku stvar, znao sam da više nije u Gradu, ali da mu je to u krvi. Javio mi se nakon gotovo godinu dana i rekao – imam ideju, ajmo napraviti bend. Rekao je da ima čovjeka koji bi nam se pridružio, bio je to Dado iz Ogledala, i tako smo krenuli. Ideja je bila uživati u tome što radimo, htjeli smo biti kreativni, ne ovisiti ni o kome, ni o kakvoj diskografskoj kući. Radimo tako da stavljamo stvari na internet.

Stiv : Možda ćemo jednog dana i imati diskografsku kuću, ali u početnoj fazi, to je samo pritisak – potpišeš ugovor, a oni uvjetuju singlove, albume.

Stiv: Nemamo još planova za svirke zbog toga što nam ne odgovaraju gaže po bircevima i manjim klubovima, a nekih visokobudžetnih evenata uz veliku produkciju nema.

Liverić: Kad govorimo o kreaciji, govorimo o kreaciji u punom smislu. To nije samo glazbeni izričaj nego i vizualni. U trenutku kad budemo odlučili napraviti koncert, maksimalno ćemo se potruditi da u to uključimo i neke druge ljude – likovnjake, dodati videoprojekcije...

Stiv : Mi smo u bendu svi različiti, on sluša elektroniku, ja metal, Dado indie-pop, nismo u istom kolosijeku, ali se ta vibra osjeti, daje novu dimenziju koja dobro zvuči.

Alenov je vokal jako dobar, on je svirao u Lauferu, pjevao u Publicu... Mene je kod njega oduševilo to što nije klasičan pjevač, ali se odlično snašao.

Stiv: To nije imperativ, ali mi je užasno drago. Nismo pokrenuli nikakvu kampanju, nemamo razgranate igrače. Fora je što nas vrte riječke radiostanice, a dosta nas puštaju i u Slavoniji, Istri. Zagreb je malo zakazao, ali tek smo počeli...

Stiv: Autor teksta je Dado Trpkov, on je dao temeljne akorde, a mi smo glazbu zajedno iznjedrili u prostoriji, zajedno smo je posložili glazbeno i aranžmanski. Što se tiče drugih pjesama, snimili smo ih još nekoliko, ali za sad nećemo objaviti. Dozirat ćemo. Želja bi nam bila objaviti nekoliko singlova godišnje. Što se tiče drugih pjesama, autor tekstova je uglavnom isto Dado, a bend ih zajedno uglazbljuje.

Trudimo se povezati sve struje, ono što volimo. To je kreativan kupus, ali je užasno fora. Nemamo odgovor na pitanje »što vi svirate«, niti ćemo ga ikad imati. Otvoreni smo prema različitim žanrovima. Sad imamo u izradi 5 pjesama. Jedna je vestern, druga je tipa Radiohead, treća je metal...

Liverić: Ali sve imaju neku poveznicu, nešto naše. Volimo istraživati i ne možemo se žanrovski odrediti.

Liverić: Ja sam jedan dan došao iz Zagreba na probu, imali smo audiciju, ljudi su dolazili, jedan basist, drugi basist, jedan bubnjar, drugi bubnjar. Rekao sam – tko su oni? I pomislio, mogli bismo se tako zvati, i tako su nastali Oni. Moja tradicija davanja imena se nastavlja... Ime je kratko, a puno govori, vrlo je konkretno i zanimljivo... Pravo je i sjelo je u pravi trenutak, to je zakon svemira.

Stiv: Imamo dosta planova, do ljeta još jednom idemo u studio, a pripremit ćemo i jedno iznenađenje za jesen. Dosta je važno spomenuti i Mateja Zeca koji nam je puno pomogao u formiranju zvuka benda. Definitivno ćemo nastaviti suradnju s njim.


Ivana Kocijan / Novi list

Objavljeno 17.04.2012.

Vremeplov

Svatko će u budućnosti imati svojim 15 minuta slave.
Andy Warhol