Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Elemental protiv kolektivne amnezije

Prvi single ”Zašto te imam” koji izravno najavljuje izlazak albuma ”Pod pritiskom” grupe Elemental ovih je dana krenuo put radijskog emitiranja. Elemental ovom pjesmom dokazuje koliko su socijalno osvješteni i vraćaju se onoj, pomalo zaboravljenoj, glavnoj namjeni rap glazbe - upućivanje na društvenu situaciju i društvenu krizu. ”Zašto te imam” govori u ime prosječnog građanina, a upućena je vladajućoj strukturi. Pjesma opisuje hrvatsko stanje svijesti u državi u kojoj se građanska intevencija kažnjava zatvorom, a tajkunske malverzacije nailaze na odobravanje vladajućih.

”Ovom pjesmom pokušavamo probuditi pomalo uspavani hrvatski glas prosječnog građanina i to u periodu kada se za njega grebu političari s plakata i s govornica. ”Zašto te imam” ne smije postati bezvremenska pjesma i ne smije biti primjenjiva i za tri, četiri godine. To će značiti da se nismo pomakli s mrtve točke i da smo još uvijek muzara koju muze vladajuća kamarila. Zadaća ove pjesme je da pokuša izliječiti hrvatsku kolektivnu amneziju, da slušatelje natjera da promisle tko nam to radi o glavi i zašto im takve stvari dopuštamo” - kaže Remi.

”Ova je pjesma napisana je još prije skoro dvije godine, bez nekih pretenzija da ikada bude izdana kao singl. To je tema koja nas je okupirala, o tome smo razgovarali, i tako je nastala pjesma jer je to trebalo izbaciti iz sebe. Nakon što je snimljena shvatili smo da brutalnom realnošću pogađa trenutno stanje i da je nažalost potpuno primjenjiva na ovaj trenutak u kojem se nalazimo - vrijeme lica iz Photoshopa koje nas s jumbo plakata uvjeravaju da su drugačiji nego što stvarno jesu. Ovo je pjesma koja ta lica promatra iz perspektive običnog čovjeka, iz one perspektive iz koje se likovi te farse na žalost više nisu sami u stanju vidjeti. Mi se ne trudimo biti angažirani bend. Ne doživljavamo svoju glazbu kao posebnu misiju čiji je cilj promjena društva oko nas. Ne možemo ništa promijeniti, tu smo samo da zabilježimo stvari koje vidimo oko sebe. Stvari koje čak i kada ih ne želimo vidjeti ulaze same u naš dom i provociraju svojim apsurdom. Uzeli smo si pravo reći što mislimo o svemu tome...” - zaključuje Shot iz Elementala.

Više o svemu pronađite na www.elemental.com.hr.

Objavljeno 05.11.2007.

Vremeplov

Svjestan sam da bi me opsesivnije bavljenje jazzom posve udaljilo od glazbe kojoj sam posvetio čitavu svoju karijeru. Strah me, također, da bi jazz u meni probudio neku vrstu srama prema većini onoga što sam minulih godina pjevao.
Oliver Dragojević