Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Jones ugošćuje Florence Rawlings

Jones ugošćuje Florence RawlingsDo koncerta Tom Jonesa u beogradskoj Areni ostalo je još mjesec dana. Prije njega nastupiti će Florence Rawlings.

Podsjećamo, Tom Jones je karijeru započeo prije skoro pola stoljeća, pjevušeći u rudnicima rodnog grada Pontipida u Welsu gde je radio, a njegov najnoviji album predstavlja ”intimno retrospektivno putovanje”, na kojem je jedna od stanica i pjesma ’’Sugardady’’ koju su napisali Bono i Edge, članovi benda ”U2”.

Tom Jones je u više navrata spominjao kako veoma poštuje rad nekih mladih glazbenika. Tako je jednom prilikom izjavio: “Volim na primijer Daffy. Daffy je Welška pjevačica i mislim da bih mogao surađivati s njom. Ali isto tako volim i neke nove bendove. Volim Kings of Leon, taj dečko baš zna pjevati.”

Kao iskusan pjevač Jones lako prepoznaje prave talente, te je možda je baš zato odabrao da na nastupu u Beogradu 13. studenog prije njega svoje umijeće pokaže mlada pjevačica Florence Rawlings.

Florence Rawling je prvi put zadivila Mike Batta, predsednika Dramatico Records kada je sa trinaest godina pjevala u njegovoj kući nakon što je čula da on traži nove pjevačice za svoju firmu Dramatico.

Dvije pjevačice su odmah privukle pažnju Battu, jedna je bila Katie Melua a druga Florence Rawlings. S obzirom da je Florence bila jako mlada, dogovili su se da se prvo koncentrira na školovanje.
Dok su se ostali tinejdžeri tek upoznavali s pravim svijetom, Florence je pjevala sa srcem i dušom kao da taj svijet poznaje u potpunosti.

Od djetinjstva je išla u muzički kamp i studirala umjetnost pjevanja, te bila okružena pločama soul muzike.
S nevjerovatno osvežavajućim i zrelim nastupom, njen glas se spuštao i uzdizao u impresivnom vokalnim rangu a inspiraciju i stil je uzimala od legendi kao što su Aretha Franklin, Eva Cassidy i Martha Reeves.

Kada je Florece završila svoje ispite, potpisala je ugovor sa Dramatico (Katie Melua, Marianne Faithfull, Carla Bruni, Gurrumul) i napokom iskoristila svoje godine šegrtovanja, kako bi snimila svoj debi album s Mike Battom ”A Fool In Love”.

Impresivan debi s autentičnom soul muzikom, čistim zvukom i rhythm & bluesom. Prvi singl sa albuma ”Hard To Get” služi kao upoznavanje karizmatične pjevačice dok je njen debi album pun soul melodija i bleh-instrumenata, uljepšan gospel vokalima i zaraznim ritmovima koji kulminiraju u mješavini sirove soul muzike koja se veoma dugo nije čula na radiju.

Pored kolekcije autorskih pjesama od tekstopisca Mike Batta, kao što je ”Love Can Be A Battlefield” i cool Motown pjesma ”Hard To Get”- Florence je otkrila dragulje iz prethodnih godina i preradila ih svojim soul stilom.

Čak i fanovi Gladys Knight ne poriču da je Florence donjela pjesmi ”Take Me In Your Arms And Love Me” veoma osoban pečat. Pjesma Allen Toussainta ”Riverboat” je spašena i prerađena uz izvanrednu produkciju.

Dvadesetogodišnja djevojka iz Londona osjećala se jednako ugodno pjevajući u studiju ili na bini, kao što je bilo očigledno na ”Isle of Wight” festivalu kada je zaprepastila publiku svojim nastupom.
Nakom festivala, promotor John Giddings je objavio da je Florence Rawlings sigurna zvijezda u budućnosti, dok su drugi promotori jurili kako bi je bukirali za mainstage festivala koji su slijedili.


Objavljeno 19.10.2009.

Vremeplov

Možda i jesam živa legenda, no to ne pomaže puno kod mijenjanja prazne automobilske gume.
Roy Orbison