Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Mozart umro od banalne infekcije bubrega?

Mozart umro od banalne infekcije bubrega? Wolfgang Amadeus Mozart, preminuo u prosincu 1791. u 35. godini, umro je od bubrežnih komplikacija zbog infekcije streptokokom, prema švedskoj studiji objavljenoj u američkom medicinskom časopisu ”Anali interne medicine”.

Smrt austrijskog skladatelja navela je na mnogobrojna nagađanja među kojima su već davno napuštena ona o trovanju ili tuberkulozi.

No, objašnjava Richard Zegers sa Sveučilišta u Amsterdamu, jedan od trojice autora tog istraživanja, čini se da je mala epidemija streptokoka pogodila Beč tijekom razdoblja bolesti nakon je koje Mozart umro.

Zegers i njegovi kolege oslonili su se na dosad nepoznate izvore među kojima je registar umrlih u Beču u kojem se spominje ta epidemija bolesti popraćene nadutošću među mladim ljudima tijekom razdoblja u kojem je Mozart umro.

Služili su se i izjavama izravnih svjedoka, posebno šurjakinje glazbenika Sophie Haibel.
Oslanjajući se na te dokumente, istraživači iznose hipotezu o infekciji streptokokom koja je izazvala jaku groznicu i nadutost nakon čega slijedila teška bubrežna infekcija.

Njegova šurjakinja pripovijeda da je Mozartovo tijelo bilo jako napuhnuto te da se zbog toga nije mogao okrenuti u krevetu. Po njoj, bio je svjestan i mentalno u dobrom stanju do zadnjeg dana života.

Prema potvrdi o smrti, kao službeni uzrok Mozartove smrti navodi se ”Hitziges Frieselfieber” ili groznica s osipom, termin koji je imao administrativnu funkciju ali nije imao posebno medicinsko značenje.

Objavljeno 27.08.2009.

Vremeplov

Punk u Rijeci nije bila samo glazba, riječki je punk bio pokret koji je krenuo, pokrenuo i rasturio sve šablone koje su u ovom gradu i toj ondašnjoj državi tada vladale. A okidač su mu bili, ne intelektualci, ne seljaci, ne radnička klasa, već klinci – golobradi mulci i još nepropupali cureci.
Slavica Mrkić Modrić, riječka novinarka (Novi list)