Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Preminuo John Martyn

Preminuo John MartynLegendarni gitarist i tekstopisac John Martyn umro je u šezdesetoj godini života. Među najbolje Martynove albume ubrajaju se: ”Solid Air”, ”Inside Out” i ”Grace And Danger”.

Nadareni glazbenik uživao je osobito poštovanje kao jedan od britanskih najinovativnijih folk-blues izvođača. Nažalost, njegov je živahan talent bio okaljan dugogodišnjim alkoholizmom. Nedavno je morao amputirati desnu nogu zbog prsnuća ciste.

Martyn je rođen u New Maldenu, Surrey, a odrastao je u Glasgowu. Godine 2008. bio je nagrađen BBC-jevom Folk Awards.

Vijest o smrti objavio je njegov website. Pisalo je: ”Teška srca i s velikim osjećajem gubitka, moramo objaviti da je John jutros preminuo.”

Odavajući počast Martynu, BBC-jev Radio 2’s folk predstavnik Mike Harding je izjavio: ”John Martyn bio je istinski originalan, jedan od divova folk scene. Mogao je napisati i izvesti klasike poput ”May You Never” i ”Fairy Tale Lullaby, kao nitko drugi. Mogao je pjevati tradicionalne pjesme poput Spencer The Rover kao da su upravo nastale.”

Martyn je u svojim kasnim tinejdžerskim godinama odselio u London gdje je nastupao u Soho Folk Club Les Cousins. Njegov debi album London Conversations objavio je 1968. godine Islands Records, no tek je pet godina kasnije Solid Air postao njegovo najpoznatije djelo. Tu se nalazi pjesma posvećena prijatelju Nicku Drakeu.
Vrlo skoro počeo je ovisiti o piću koje ga je rijetko činilo ubrojivim na njegovim nastupima. Unatoč tome, on je i dalje nastavio suradnju s Ringom Starrom i Davidom Gilmourom. Nakon gubitka noge, nastupao je u invalidskim kolicima.

Objavljeno 23.02.2009.

Vremeplov

Poezija je samo dokaz o životu onoga tko je piše. Ako se vaš život rasplamsao poput vatre poezija je pepeo.
Leonard Cohen