Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Skupina Laibach u Čakovcu

Skupina Laibach u Čakovcu U organizaciji čakovečke kulturne udruge ’Pokret plus’, Centra za kulturu i ’Mars Musica’, te pod pokroviteljstvom Grada Čakovca, 19. ožujka 2009. godine s početkom 20 sati program ’Čakovec četvrtkom’ ugostit će kultni slovenski sastav iz Trbovlja, Laibach.

Okupili su se 1980. godine ubrzo nakon smrti Josipa Broza Tita, u godini kojom je simbolički započelo vrijeme nesigurnosti i previranja u SFRJ, te neslaganja i sukoba među republikama i narodima koji su činili ovu državnu tvorevinu.

Sami počeci vezani su uz geriliski umjetnički kolektiv Neue Slowenische Kunst, a radi kontraverzne i provokativne ikonografije izazivaju bijes tadašnjih političkih struktura.

U travnju 1985. izdaju prvi album, koji radi zabrana korištenja imena na omotu donosi samo danas prepoznatljivi simbol crnog križa, te zvuk Wagnerovskih rogova isprepleten s ritmom vojnih marševa i zaštitnog znaka benda, dubokog, zagrobnog glasa pjevača.

Laibach nikad nije pokušavao biti običan rock sastav, izvedba ledeno ozbiljnih lica,
popraćena vrhunskim video projekcijama, te prije svega kvaliteta glazbe koju izvode, otvara im vrata svjetske scene, te neki od eminentnih glazbenih sastava (Ramstein, Morbid Angel…) ne kriju njihov utjecaj.

U više navrata su uz europske kulturne metropole, spomenimo Berlin, London. Pariz, Beč i Prag, nastupali i u Moskvi, New Yorku, San Franciscu, Hollywoodu, a velik broj poklonika imaju i u Hrvatskoj.

U svom dugogodišnjem radu prolazili su kroz stilove u rasponu od klasične i etno glazbe, death metala do techna, uvijek spremni na istraživanje novih teritorija zvuka, a svoj pečat dali su i na izvedbe klasika poput bendova The Beatles (Let It Be), The Rolling Stones (Sympathy For The Devil), Queen (One Vision), Europe (Final Countdown), mjuzikl hita Jesus Christ Superstar, te Bachovih fuga.

Prepreke koje su svojim djelovanjem rušili su često bile istovremeno fizičke, mentalne i ideološke. Poput super heroja iz stripova, čini se da gdje god ima nepravde tamo je i Laibach koji pokušava spasiti stvar.

Nastupom u Centru za kulturu u Čakovcu uz presjek najbitnijih trenutaka karijere, predstavit će i program Volk (narod, nacija) koji je baziran reinterpretacijom himni, izražavajući svoj jasan politički beskompromisan stav, uz vrlo primjeren komentar današnje političke situacije.

Cijena ulaznice je 100 kuna u pretprodaji, broj karata je limitiran,

Objavljeno 07.03.2009.

Vremeplov

Smatrali smo da to što sviramo, izlazi iz nas nije umjetno i namješteno. Mislim da je tu ta esencija, srž toga sto se sad naziva RiRock. Vjera da si dobar i poseban - da si iz Rijeke.
Miro Tešević (Fit/Cyberfit), intervju za RiRock.com