Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Youssou N’Dour, rijedak afrički dragulj

U drugoj polovici 80-ih albumom prvijencem ˝Nelson Mandela˝ iz Afrike se pojavio tada nepoznati pjevač Youssou N’Dour. Od tada do danas Youssou N’Dour se brojnim uspješnim izdanjima izborio za status jednog od najhvaljenijih umjetnika worldbeat scene. Osim gotovo besprijekorno vođene solo karijere, njegov se rad isticao i u suradnjama s Paulom Simonom, Peterom Gabrielom, Brenfordom Marsalisom i Neneh Cherry, s kojom je ’94.-e otpjevao i supotpisao mega-hit ˝7 seconds˝.

Suradnju su Neneh i Youssou obnovili pjesmom ˝Wake Up (It’s Africa Calling)˝, koja se nalazi na friško objavljenom albumu ˝Rokku Mi Rokka (Give and Take)˝.˝Rokku Mi Rokka˝ je prvi Youssouov album nakon 2004. i ploče ˝Egypt˝ za koju je nagrađen Grammyjem. I dok se na ˝Egyptu˝ bavio svojom intimom i sufizmom, ˝Rokku Mi Rokka˝ širi fokus i prebire po ljubavnim, političkim i duhovnim temama.

Nabijena repetitivnim klavijaturskim rifovima i pulsirajućim ritmom, pjesma ˝4-4-44˝ otvara album i slavi četrdesetčetverogodišnju nezavisnost države Senegala, iz koje Youssou dolazi. ˝Tukki˝ je mala oda putovanjima, a kroz ˝Xel˝ N’Dour poručuje slušateljima da koriste svoj mozak i razmišljaju njime. Ostale Youssouove poruke potražite sami slušajući ukupno jedanaest pjesama s novog albuma, jer ˝Rokku Mi Rokka˝ je još jedan dragulj umjetnika koji je osmislio renesansu afričke glazbe.

Objavljeno 27.11.2007.

Vremeplov

Mislim da je izvođaču najgore ostati bez dobrog autora - kao, doduše, i obratno.
Đana Šegon