Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Bad Brains – ‘Into The Future’ (Megaforce Records, 2012)

Bad Brains – ‘Into The Future’ (Megaforce Records, 2012)Washingtonski Bad Brains objavili su svoj deveti studijski album ’Into the Future’. Mješavina hard-core punka, reaggea, metala i duba je njihov zaštitni znak ali i njihov najveći problem.

Iako postoje od 1977. godine izdali su samo devet albuma. Bend je nekoliko puta prekidao s radom i mijenjao članove. Njihov treći album ’I Against I’ (1986) je remek djelo hard-core muzike, album koji je utjecao na mnoge: Red Hot Chili Peppers, Faith No More, Janes Addiction, Beastie Boys, Anthrax, Sublime, Fishbone...

Pod utjecajem The Clash i Joe Strummera Bad Brains mješaju reagge sa punkom ali to nije uvijek davalo najbolje rezultate. ’I Against I’ jedini na kome nisu pravili takvu muzičku kombinaciju je i njihov najuspješniji album.

Karakteristično interpretiranje pjevača H.R.-a (skraćenica od „Human Rights“, puno ime Paul D. Hudson) se ne može uvijek nazvati pjevanjem jer se kreće od rapidnog izgovaranja teksta do unjkavog cvilenja slogova. Pridružio se Bad Brainsima 1978. godine na nagovor mlađeg brata bubnjara Earl Hudsonona koji je osnovao bend s gitaristom Dr. Know (pravo ime Gary Miller) i basistom Darryl Jeniferom.

’Into the Future’ objavljen krajem studenog 2012. godine drugi je studijski album od kako se bend ponovo oformio u originalnom sastavu 1998. godine. Svakako je napredak u odnosu na ’Build A Nation’ izdat 2007. godine.

I reggae i punk su zastupljeni na novom izdanju ali problem je što djeluje kao da slušate dva različita benda. Reggae dub pjesme kao da ne sviraju Bad Brains i prilično umiruju album na trenutke, dok hard-core dio albuma donosi previše energije. Par pjesama gdje je napravljen spoj ova dva muzička pravca su zapravo i najineteresantniji momenti ovog izdanja.

Naslovna „Into The Future“ otvara album na odličan način, punk kakav se svirao krajem sedamdesetih sa ska osjećajem uz prijelomni dio u pjesmi - mračan garažni rock umjesto solaže. Nastavljaju žestoko sa „Popcorn“ mješavinom rocka, reggaea sa rapom, podsjećajući na rani Faith No More. Zapravo su oni taj stil i patentirali mnogo prije FNM-a.

Kombinacija hard-core i H.R.-ovog pjevušenja djeluje kao da je treća „We Belong Together“ ispala s ’I Against I’ albuma. Još malo vraćanja u prošlost s „Youth of Today“, hard-core kakav samo Bad Brains sviraju. Reggae završetak u ovoj pjesmi je nastavak na sljedeću „Rubadub Love“.

Slijede: kratke HC „Yes I“ i „Suck Sess“ do ponovnog povratka u dub s „Jah Love“. Deveta „Earnest Love“ uz heavy metal solažu samo previše podsjeća na neke stare pjesme Bad Brainsa.
Najzanimljivija na ’Into The Future’ je „Fun“, jedanaesta pjesma, jedina gdje je kombinacija reggae pjevanja i heavy gitara dala očekivano dobre rezultate.

Jeste bolji od prethodnog ali jednostavno nekompletan album, nedostatak originalnosti donosi malo hard-core punka, malo reggaea, par recikliranih pjesama a to je ipak nedovoljno za visoku ocjenu. Ako niste nikada slušali Bad Brains a volite mješavinu stilova ovo vam se može svidjeti. Ostaje nada da će sljedeće treće izdanje od novog osnivanja benda biti fenomenalno kao i treći album u karijeri, taj neponovljivi ’I Against I’.

Mikica Stanković

Objavljeno 01.04.2013.

Vremeplov

Svirajući s ljudima raznolikih izričaja čovjek širi vidike, a Rijeka ima pregršt kvalitetnih glazbenika koji imaju što za reći.
Vedran Križan (Manofon), intervju za RiRock.com