Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Biffy Clyro – ’Opposites’ (14th Floor, 2013)

Biffy Clyro – ’Opposites’ (14th Floor, 2013)Škoti Biffy Clyro svoje šesto izdanje ’Opposites’ objavljuju kao dupli album. Možda pretenciozno s njihove strane, ali u dvadeset pjesama, po deset na svakom disku, dobivamo nove rock himne bez patetike i s jasnom porukom „Ovako treba zvučati pravi rock album“!

’Mon the Biff!’, kako ih fanovi zovu, su u svojoj karijeri imali dva albuma (’Puzzle’ (2007),
’Only Revolutions’ (2009) koji su dostigli Top 5 na listi najprodavanijih u Britaniji. Iako veoma uspješni u svojoj domovini, na žalost, nedovoljno su poznati i priznati van nje. Nadajmo se da će novo izdanje to promijeniti.

Njihovu muziku kvalificiraju kao alternativni rock, što nije daleko od istine: kombincija new wave gitara s hard rockom i izuzetno pjevnim refrenima.

Prvi disk ’Opposites’ albuma nosi naziv ’The Sand at the Core of Our Bones’.

„Different People“ otvara izdanje i sa sporim monotonim početkom prelazi u fenomenalnu energičnu rock pjesmu. Jednostavno odličan uvod u album. Slijedi prvi zvanični singl „Black Chandelier“, sporija s izuzetno žestokim refrenom, možda i pomalo morbidna pjesma koja na prvo slušanje ne ostavlja dojam potencijalnog hita ali sa svakim novim preslušavanjem shvačate zašto je završila na prvom mjestu liste singlova.

Treća na albumu „Sounds Like Balloons“ je u 2012. godini bila veliki radijski hit i jedna je od pjesama koje bend već svira uživo. New wave zvuk u „The Joke’s On Us“ s jakim rifovima u refrenu daje „možda“ potencijalni singl. „Biblical“, ima najljepši refren na albumu. Još se izdvaja izuzetno zanimljiva i brza „A Girl and His Cat“. Ostatak diska je iste kvalite bez tzv. pjesama za dopunjavanje.

Drugi disk nosi naziv ’The Land at the End of Our Toes’

„Stingin’ Belle“ otvara drugi dio ’Opposites’ - prva je objavljena pjesma i nije objavljena kao singl već je bila ponuđena kao digitalni download. U ’Stingin’ Belle’ dobivate kombinaciju pitomog i agresivnog rock zvuka što je prepoznatljivi stil Biffy Clyro.

Nastavljaju žestoko s „Modern Magic Formula“ u kojoj dominiraju glasni bubnjevi. Trube kao dodatak bendu na „Spanish Radio“ samo dodaju novu dimenziju ovog energičnog albuma. Sljedeći singl „Victory Over the Sun“ uz miran početak prerasta u pravu rock himnu.

Na drugoj polovici ovog diska kvaliteta u kontinuitetu, u odnosu na prvi disk opada: „Pocket“, jednostavna rock pjesma koja bi bila dobra samo kao B strana nekog od singlova; „Trumpet or Tap“ samo bespotrebno usporava album kao i sljedeća „Skylight“. Predzadnja „Woo Woo“, u punk maniru, podiže raspoloženje. Poslednja numera je „Picture a Knife Fight“ - jednostavna i simpatična rock pjesma.

Prvi dio albuma je definitivno bolji, iako na drugom ima odličnih pjesama ipak je preveliki pad na drugoj polovici diska. Uz specijalno izdanje dobivate i dva bonus instrumentala na kraju svakog diska, a album možete kupiti i kao jedan disk sa 14 pjesama.

Tročlani Biffy Clyro čine: Simon Neil – gitara i vokal, braća blizanci James Johnston – bas i Ben Johnston – bubnjevi. Na koncertima imaju još dva priključena člana: Mike Vennart – gitara i Gambler - gitara, klavir. Album je producirao Garth ”GGGarth” Richardson kojem je ovo treća suradnja s bendom.

Mikica Stanković

Objavljeno 15.04.2013.

Vremeplov

Svatko ima svoje male slatke tajne...
Dražen Turina Šajeta