Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Billy Talent – ‘Dead Silence’ (Warner Bros. Records / Roadrunner. 2012.)

Billy Talent – ‘Dead Silence’ (Warner Bros. Records / Roadrunner. 2012.)Billy Talent, punk rock četvorka iz Kanade, objavili su svoj četvrti album Dead Silence. Nepisano pravilo da treći album definira pravac kojim će se bend kretati u svojoj daljnjoj karijeri, nije važilo za Billy Talent.

I ako je sadržao nekoliko odličnih hitova Billy Talent III iz 2009. je za sada najslabiji album u karijeri ova četiri momka. Nakon tri albuma, jednog koncertnog i dvd izdanja Billy Talent se vraćaju jači nego ikad, vođeni iskustvom i snagom kakvu imaju samo pravi punk bendovi.

Za razliku od američkih kolega Offspring, Green Day i Blink 182 kanadski Billy Talent nemaju korporativno u opisu svog glazbenog pravca. Njihove pjesme se bave anti-globalizmom, kontra-kulturom, ružnim bivšim djevojkama, uzaludnošću rata kao donositelja mira. Na turneji koja promovira ‘Dead Silence’ jednu pjesmu iz repertoara posvećuju punk bendu iz Rusije Pussy Riot.

Zanimljivo za ovaj bend da iako su stekli svjetsku slavu ali ne i veliki komercijalni uspjeh na svojim turnejama sviraju u prosjeku za par tisuća ljudi po koncertu. Najveću popularnost imaju u Njemačkoj gdje redovito sviraju sve velike festivale kao jedne od glavnih zvijezdi večeri i imaju najmasovniju bazu obožavatelja.

Prva tri albuma Billy Talent su jednostavno nazivani rimskim brojevima I, II, III, a ovo je prvi album koji nosi naziv po nekoj od pjesama. Album otvara kratki intro ‘Lonely Road to Absolution’. Prvi singl ‘Viking Death March’ sa fenomenalnim stihom ”Na koljenima ne izgledaš tako visoko” (down on your knees you don’t look so tall). Slijedi pjesma ‘Suprise Surprise’, sada već drugi singl s albuma.

‘Runnin ’Across the Tracks’ i ‘Love Was Still Around’ su kao i prve dvije pjesme također u brzom tempu koji je karakterističan za ovaj bend. Tek peta pjesma ‘Stan Up And Run’ je tu da malo spusti ritam ovog albuma koja se možda neće svidjeti starim fanovima ovg benda.

Gitarista benda Ian Michael D’Sa je ovog puta bio i producent na albumu i ovo mu je drugi put da se bavi produkcijom svog benda. Prvi put je to bilo na albumu II gdje je bio ko-producent. Mora se priznati da je sada odradio odličan posao.

‘Crooked Minds’, ‘Man Alive!’, ‘Hanging By A Thread’ su brze agresivne punk rock pjesme koje manir ovog albuma. Prava snaga ovog benda su uživo nastupi, što se može vidjet i čuti na dvd / cd izddanju ‘666’ iz 2007 godine.

Benjamin Kowalewicz pjevač benda je pravi frontmen koji jednostavno vlada binom i manipulira publikom od prve do zadnje pjesme. Na sceni podsjeća pokretima na Iggy Popa ali svoj karakteristični, visok, skoro kreštavi glas, izuzetno dobro upotrebljava i bez pogrešaka i umora daje sve od sebe svih 90 minuta svakog nastupa.

‘Cure for the Enemy’ malo sporija od prethodnih pjesama, s jakim refrenom, jedna od najboljih pjesama na albumu i definitivno zaslužuje da bude singl. Za razliku od pjesme ‘Don’t Count on the Wicked’, kratka pjesma ‘Show Me the Way’ kao da je našla svoje mjesto na ovom albumu radi popunjavanja minutaže.

Pretposljednja na ovom albumu ‘Swallowed Up by the Ocean’ jedna je od dužih pjesama na albumu (5 min 02 sec.) ali s prethodno spomenutom kompozicijom predstavlja najnižu točku ovog albuma.

Naslovna ‘Dead Silence’ zatvara album na pravi način. U Billy Talent stilu, s više vokala, ova pjesma prijeti da postane veliki koncertni hit, rame uz rame sa dosadašnjim ‘Red Flag’, ‘Prisoner of Today’ ...


Mikica Stanković
Objavljeno 29.11.2012.

Vremeplov

Ne trebam drogu da bi učinio svoj život tragičnim.
Eddie Wedder (Pearl Jam)