Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Blue Jard Hill - ’’Blue Jard Hill’’ (Slušaj Najglasnije,2013.)

Blue Jard Hill - ’’Blue Jard Hill’’ (Slušaj Najglasnije,2013.)Nova srpska scena iznjedrila je mnogo odličnih bendova poput Goribora i S.A.R.S.a, a Beograd je oduvijek poznat po mnogim nadarenim i kvalitetnim glazbenicima koji svaki imaju svoju zanimljivu priču.

Priča oko Blue Jard Hilla vrlo je neobična i neuobičajena. Ivicu Edge Stankovića obilato su i dugo posjećivale muze glazbe i on je, ne mogavši se više opirati silini nagomilane inspiracije odlučio sam ući u studio snimiti album.

Nije imao bend stoga je uz pomoć prijatelja i prijateljevih prijatelja ostvario svoju zamisao. Rezultat svega je odlična zezancija, ugodno, inspirativno provedeno vrijeme, nova prijateljstva i album ’’Blue Jard Hill’’. No, nakon snimanja, najveći izazov je postala potraga za izdavačem.

Godine 2013. i ta se prepreka preskočila i završila suradnjom s legendarnom Franjićevom kućom Slušaj Najglasnije. Osim albuma u opipljivom obliku bend možete poslušati na stranicama bandcamp, reverbnation i soundcloud gdje Blue Jard Hill obitavaju u bespućima interneta.

Samo ime benda i ono što sam prethodno čitala o njima nije mi dalo nikakvu ideju o tome što mogu očekivati slušajući njihovu glazbu i album. Jedino što sam primijetila je da su na albumu radila i neka renomirana imena glazbene svcene poput Paje Vučkovića koji je najpoznatiji po tome što na gitari prati Zdravka Ćolića, a albumu je najviše doprinosa dao solažom na instrumentalu „Western Melody“.

Unatoč tom saznanju album sam krenula slušati s velikom dozom nepovjerenja. Nekako sam očekivala da jedino kompaktni bendovi u kojima postoji suradnja, dugogodišnje povjerenje, veliko prijateljstvo i ogromna ljubav prema sličnoj glazbi može iznjedriti nešto kvalitetno.

Bojim se da sam bila u krivu. Blue Jard Hill već na prvo slušanje odaje ozbiljan pristup glazbi, kompaktnost, ujednačenost i visoku dozu kvalitete. Album nudi deset pjesama koje su odreda sve na engleskom osim pjesama ’’Nebo vedro je’’ i recitacije u pjesmi ’’LSD’’.

Izuzetno mi je zanimljivo kako su odabrali redoslijed pjesama i kako teče Edgeov glazbeni tok svijesti. ’’Sleep Tight’’ je odlično pogođen uvod u doživljaj cjelokupnog albuma. Odmah rasturi na prvu nježnim uvodom, a zatim protrese i uzdrma.

Odličan je dijalog između izvrsne bass gitare Alexe Animal Miloševića i melodičnog ritma bubnjeva za koje gotovo da se i ne čuje da je u pitanju odličan rad Alexa 69 Jonića koji je programirao bubnjeve na čitavom albumu, te je ujedno bio snimatelj i producent albuma.

Pjesmom ’’We are shit’’ dominiraju odlično pogođena boja vokala Radovana Wicked Skendžića i super breakovi. Pjesmu ’’New Era’’ prati lijepa priča i zanimljiv solo.

’’Tribute to LSD’’ je pjesma inspirirana onim što stvaraju Timothy Leary & Simon Stokes, dok me stilom pjevanja pjesma podsjeća na neobičan miks duhovitosti izričaja Ramba Amadeusa kad bi svirao ovakvu vrstu rocka i Riblje Čorbe.

Odlična ’’Sad is the hunter’’ na trenutke podsjeća na neke momente iz izričaja armenske grupe System of a Down s još nekim predstavnicima rocka kasnih devedesetih uz dozu Satrijanijevske solaže na puno pitkiji način.

’’PIN’’ kao stvar ima odličnu ideju i odlično se uklapa ženski vokal na srpskom engleskom u čitavu priču. Tekst ove pjesme napisala je Milena Blondie Dimitrijević zajedno s Ivicom Edge Stankovićem. ’’Blue Blue Sky’ ima odličnu vibru i bass uvod i ne čudi što se mjesecima ne miče s vrha regionalnih top lista. ’’Western Melody’’ je krasan instrumental za čiju je izvrsnost zaslužan Paja Vučković.

’’LSD’’ – je duhovita pjesma recitirajućeg vokala opjevana na srpskom. ’’Nebo Vedro je’’ original je Dicka Marella, dok su pjesmu snimili, producirali, aranžirali, muziku i tekst napisali Zoran Djavo Jović i Livius Kudža Pavlov.

Nakon slušanja albuma ne mogu se oteti dojmu da Blue Jard Hill stvara zrelu, svježu i kvalitetnu glazbu, stoga ne čudi što polako ali sigurno osvaja top ljestvice na radio stanicama u regiji: prvo mjesto na listi Radio Autsajder na Radio Zeprašić i u Hit-u Beograda 202 kao i na Croatian underground radiju.

Kraj 2013. i početak 2014. godine obilježile su koncertne promocije od kojih se izdvaja nastup na Festu u Zemunu. Ivici čestitke na odlično odrađenom poslu, a čitateljima Ri-Rock.com-a iskrene preporuke.

Elizabeta Milanović Glavica

Objavljeno 21.11.2014.

Vremeplov

Nikada se nisam osvrtala unatrag sa žaljenjem. Nikada nisam mislila zašto nisam postala glumica ili zašto sam samo veslala za Johnom? Uvijek sam hodala uz njega, a on je uvijek podržavao sve što sam radila.
June Carter Cash