Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Blue Jard Hill - ’’Blue Jard Hill’’ (Slušaj Najglasnije,2013.)

Blue Jard Hill - ’’Blue Jard Hill’’ (Slušaj Najglasnije,2013.)Nova srpska scena iznjedrila je mnogo odličnih bendova poput Goribora i S.A.R.S.a, a Beograd je oduvijek poznat po mnogim nadarenim i kvalitetnim glazbenicima koji svaki imaju svoju zanimljivu priču.

Priča oko Blue Jard Hilla vrlo je neobična i neuobičajena. Ivicu Edge Stankovića obilato su i dugo posjećivale muze glazbe i on je, ne mogavši se više opirati silini nagomilane inspiracije odlučio sam ući u studio snimiti album.

Nije imao bend stoga je uz pomoć prijatelja i prijateljevih prijatelja ostvario svoju zamisao. Rezultat svega je odlična zezancija, ugodno, inspirativno provedeno vrijeme, nova prijateljstva i album ’’Blue Jard Hill’’. No, nakon snimanja, najveći izazov je postala potraga za izdavačem.

Godine 2013. i ta se prepreka preskočila i završila suradnjom s legendarnom Franjićevom kućom Slušaj Najglasnije. Osim albuma u opipljivom obliku bend možete poslušati na stranicama bandcamp, reverbnation i soundcloud gdje Blue Jard Hill obitavaju u bespućima interneta.

Samo ime benda i ono što sam prethodno čitala o njima nije mi dalo nikakvu ideju o tome što mogu očekivati slušajući njihovu glazbu i album. Jedino što sam primijetila je da su na albumu radila i neka renomirana imena glazbene svcene poput Paje Vučkovića koji je najpoznatiji po tome što na gitari prati Zdravka Ćolića, a albumu je najviše doprinosa dao solažom na instrumentalu „Western Melody“.

Unatoč tom saznanju album sam krenula slušati s velikom dozom nepovjerenja. Nekako sam očekivala da jedino kompaktni bendovi u kojima postoji suradnja, dugogodišnje povjerenje, veliko prijateljstvo i ogromna ljubav prema sličnoj glazbi može iznjedriti nešto kvalitetno.

Bojim se da sam bila u krivu. Blue Jard Hill već na prvo slušanje odaje ozbiljan pristup glazbi, kompaktnost, ujednačenost i visoku dozu kvalitete. Album nudi deset pjesama koje su odreda sve na engleskom osim pjesama ’’Nebo vedro je’’ i recitacije u pjesmi ’’LSD’’.

Izuzetno mi je zanimljivo kako su odabrali redoslijed pjesama i kako teče Edgeov glazbeni tok svijesti. ’’Sleep Tight’’ je odlično pogođen uvod u doživljaj cjelokupnog albuma. Odmah rasturi na prvu nježnim uvodom, a zatim protrese i uzdrma.

Odličan je dijalog između izvrsne bass gitare Alexe Animal Miloševića i melodičnog ritma bubnjeva za koje gotovo da se i ne čuje da je u pitanju odličan rad Alexa 69 Jonića koji je programirao bubnjeve na čitavom albumu, te je ujedno bio snimatelj i producent albuma.

Pjesmom ’’We are shit’’ dominiraju odlično pogođena boja vokala Radovana Wicked Skendžića i super breakovi. Pjesmu ’’New Era’’ prati lijepa priča i zanimljiv solo.

’’Tribute to LSD’’ je pjesma inspirirana onim što stvaraju Timothy Leary & Simon Stokes, dok me stilom pjevanja pjesma podsjeća na neobičan miks duhovitosti izričaja Ramba Amadeusa kad bi svirao ovakvu vrstu rocka i Riblje Čorbe.

Odlična ’’Sad is the hunter’’ na trenutke podsjeća na neke momente iz izričaja armenske grupe System of a Down s još nekim predstavnicima rocka kasnih devedesetih uz dozu Satrijanijevske solaže na puno pitkiji način.

’’PIN’’ kao stvar ima odličnu ideju i odlično se uklapa ženski vokal na srpskom engleskom u čitavu priču. Tekst ove pjesme napisala je Milena Blondie Dimitrijević zajedno s Ivicom Edge Stankovićem. ’’Blue Blue Sky’ ima odličnu vibru i bass uvod i ne čudi što se mjesecima ne miče s vrha regionalnih top lista. ’’Western Melody’’ je krasan instrumental za čiju je izvrsnost zaslužan Paja Vučković.

’’LSD’’ – je duhovita pjesma recitirajućeg vokala opjevana na srpskom. ’’Nebo Vedro je’’ original je Dicka Marella, dok su pjesmu snimili, producirali, aranžirali, muziku i tekst napisali Zoran Djavo Jović i Livius Kudža Pavlov.

Nakon slušanja albuma ne mogu se oteti dojmu da Blue Jard Hill stvara zrelu, svježu i kvalitetnu glazbu, stoga ne čudi što polako ali sigurno osvaja top ljestvice na radio stanicama u regiji: prvo mjesto na listi Radio Autsajder na Radio Zeprašić i u Hit-u Beograda 202 kao i na Croatian underground radiju.

Kraj 2013. i početak 2014. godine obilježile su koncertne promocije od kojih se izdvaja nastup na Festu u Zemunu. Ivici čestitke na odlično odrađenom poslu, a čitateljima Ri-Rock.com-a iskrene preporuke.

Elizabeta Milanović Glavica

Objavljeno 21.11.2014.

Vremeplov

Ako i postoji cenzura jednostavno je zaobiđemo.
Adam Jones (Tool)