Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Braća Teofilović i Miroslav Tadić – ‘Vidarica’ (Helicon Publishing - Croatia Records)

Braća Teofilović i Miroslav Tadić – ‘Vidarica’ (Helicon Publishing - Croatia Records)Braća Teofilović su u dosluhu s vremenom. Njihovo glazbeno opredjeljenje i umjetnički senzibilitet kao da ih je pripremao za doba u kojem je umjetnička sloboda zarobljena ne samo, recimo i ideološki, već i, kako to vrijeme nalaže, sve težim tehničkim rješenjima koja su postala prevladjujuć način razmišljanja ali, na žalost i vid komunikacije.

Upustivši se u onaj glazbeni žanr koji se može nazvati diskursom egzistencije koji polako zahvaća svakog tko pripada ‘novom dobu’ bilo jepotrebno povući crtu. Podleći novotarijama ili ...
Jedna glazbena ambicija je donijela album ‘Vidarica’. Potpisani s Miroslavom Tadićem donijeli su nešto što prkosi novotarijama ali prkosi vremenu jer prijeti da to ‘novo’ vrijeme i pobjedi. Udio braće Teofilović sa Miroslav Tadićem ili obratno, kako god, veoma je značajan jer album ‘Vidarica’ treba promatrati kao posljedicu povjerljivog odnosa prema glazbi tj.. umjetnosti tj.. prema publici.

Svatko tko presluša album ‘Vidarica’ može odahnuti, bar na trenutak, jer je strah i odbojnost pred apokaliptičnom vizijom sukoba ‘dehumanizirajućom elektronikom’ zamijenio za glas i gitaru a dobio ljubav pretočenu kroz tonove.

Album ‘Vidarica’ je veliki izazov i za potpisane umjetnike, konzumente ali i za kritičare. Ovakav album kakav je ‘Vidarica’ mogu stvoriti samo talentirani pripovjedači - album koji je za buduće naraštaje značajno djelo, koje publika treba pažljivo konzumirati.

Slušatelji, kojima je vremenom nametnut drugačiji doživljaj slušanja ali i predstavljanja glazbe, albumom ‘Vidarica’ dobivaju album oslobođen bilo kakvih toksina: tehnoloških, komercijalnih ...

Album je ogoljen - nije ukrašen lažnim perjem kojima se ukrašavaju čak i korice omota da bi se pakirana ‘stvar’ prodala.

‘Vidarica’ predstavlja ljepotu kao prvi i najglavniji zadatak umjetnosti (umjetnosti u pravom smislu te riječi) a da se ne dijeli na glazbenu ili bilo koju drugu. Drugim riječima ‘Vidarica’ predstavlja iskrenost, znanje, rad.

‘Vidarica’ ili njeni autori nude estetiziranu inteligentnu glazbu ali opet umjetnički dotjerane note koje osvježavaju i opijaju ljepotom, iskrenošću. Album je povratio moralno dostojanstvo koje po prirodi stvari i pripada slušateljima kada su umjetnici iskreni i dosljedni u onome što rade i nude. Što onda nude umjetnici Braća Teofilović i Miroslav Tadić na albuma ‘Vidarica’ - nude ljubav u izvornom značenju te riječi, ljubav o kojoj mogu pjevati pjesnici, pjevači, svirači u ovim oskudnim a ponajviše ljubavlju siromašnim vremenima. Opomena za sve koji su se ljubavi odrekli (pod prinudom nekih bioloških zakona) - nakon preslušanog materijala s albuma ‘Vidarica’ zapitajte se: što to bješe ljubav?

Sklonost da se ljubav koristi za umjetničko djelo je oduvijek bila ideal iskrenih i opskrbljenih znanjem umjetnika. Braća Teofilović i Miroslav Tadić su uspjeli da ono što je mašta u ovim surovim i sumornim vremenima pretvore u stvarnost. Album ‘Vidarica’ je album gdje je mašta o ljubavi pretočena u stvarnost. Ostvarenje dostojno poštovanja.

Umjesto P.S.-a: Ako se zanemare prividne vrijednosti koje obiluju ciframa kojima se mjeri rejting na youtube-u, a opet te cifre ne bi bile tu da nije onih koji to podržavaju (ili ne mogu bez toga) ili kraće: da nije konzumenata kiča, kič ne bi postojao - Tu dolazi do frustracije jer ne samo da trpe slušatelji tj.. štovaoci glazbe kao umjetnosti nego i sami autori.

Konzumiranje ovakvih vrijednosti poput ‘Vidarice’ je pitanje statusa koje vas duhovno uzdiže i potiče da neko ipak stvara umjetnost a da se to, kako je vrijeme nametnulo ne mjeri popularnošću. Opet, ako se ne oglašavaju poznavatelji umjetnosti, ostati će u zaboravu rečenica davno ispisana da: inverzni odgovor slušatelja vrijedi bar isto toliko koliko i izravni udar autora.

Ostaje bolna istina da je sadašnjost donjela mogućnost egzistencijalnog opstanka kod umjetnika isključivo putem nastupanja u živo. Ako niste na koncertima ovih autora gdje god oni bili na pozornicama onda bar lajkajte gdje možete kako biste podržali djelo pod nazivom ‘Vidarica’.


Ivica Stanković
Objavljeno 03.07.2012.

Vremeplov

Natječem se sam sa sobom i gubim…
Roger Waters (Pink Floyd)