Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

”British Blues Explosion Live” - Joe Bonamassa

”British Blues Explosion Live” - Joe Bonamassa Blues virtuoz, nominiran za Grammy nagradu, Joe Bonamassa, objavio je novi CD, 18. svibnja.

“British Blues Explosion Live” bilježi 14 pjesama s turneje od pet koncerata i odaje počast glazbi Eric Claptona, Jeff Becka i Jimmy Pagea. Čitav koncert je zabilježen u Greenwhich Music Timeu na The Royal Naval Collegeu u Greenwhichu u Londonu 2016. godine.

S dubokom ljubavlju i poštovanjem spomenutih sjajnih glazbenika i onoga što su postigli, Joe Bonamassa posvećuje posebnu počast britanskim gitaristima, svojim idolima, koji su ga inspirirali i koji su, povijesno gledano, uveliko utjecali na blues inspiriran rockom.

Potpomognuti Antonom Figom na bubnjevima, Reese Wynansom na orguljama, Michael Rhodesom na basu i Russ Irwinom na ritam gitari (na klavijaturi i backing vokalima), Bonamassa je pozdravio britanske blues velikane kao što samo on može - dostojno i s puno ljubavi i poštovanja.

Dupli CD-a Bonamassa otvara svojom verzijom ”Bolero / Rice Pudding” Jeffa Becka. Potrebno je imati hrabrosti i napraviti takvu izvedbu, ali Bonamassa to čini svojim zaštitnim znakom: preciznim i vatrenim gitarskim tonom kakav je izgradio tijekom godina .

Slijedi Eric Claptonova ”Mainline Florida”. Ono što smatram izvanrednim na ovoj izvedbi je Wynansova suptilna, postojana i čvrsta ritam podloga. Kao u originalnoj verziji , ton nije nadmoćan, ali njegova je prisutnost istaknuta i doprinosi bogatijem osjećaju za pjesmu.

Zeppelinov ”Boogie With Stu” dobiva snažnu groove snagu od tandema Bonamassa / Wynans. Bonamassina preciznost na gitari i Wynansova podjednako precizna klavirska svirka ovaj Led Zeppelin klasik podižu na novu razinu zvučnog užitka.

S Williejem Dixon klasikom, ”Let Me Love You Baby”, kojega je proslavio Jeff Beck, Joe Bonamassa ”obojio je” ovu numeru hard rock zvukovima, tj. tonom kakav su Page i Clapton njegovali krajem šezdesetih.

Sljedeća pjesma ”Plynth (Water Down the Drain - original Jeff Beck)”, donosi gitarski ton koji je Bonamassa ”pokupio” slušajući Billyja Gibbonsa. Sirovo = Prljavo = Odlično distorzirano.
Nakon nje je kompozicija iz repertoara Jeff Beck Group ”Spanish Boots ” odsvirana u Hard Rock maniri pomiješano s klasičnim Bonamassa osjećajem za blues raspoloženje. Odlično ukomponirana tehnička priroda tona i vokalna interpretacija. Ako je potrebno bolje uspoređivanje za prikaz ove numere onda neka bude napisano: Led Zeppelin susreću Black Sabbath.

Posljednja numera prvog cd-a “British Blues Explosion Live” donosi Claptonovu ”Motherless Children”. Ova numera ima prizvuk Delaney i Bonnie (bend u kome je Clapton boravio tijekom svoje duge karijere) . Ovakva izvedba pokazuje Bonamassu kao aktivnog i predanog konzumenta blues rock glazbe - Delaney i Bonnie polako padaju u zaborav pred navalom nove glazbe ali, Bonamassa je slušalački definitivno proučio glazbenu bluesrock povijest (podsjećanja radi: Delaney i Bonnie su američki duo koji su oko sebe imali nevjerovatno dobre i kvalitetne glazbenike: spomenutog Eric Claptona, Duane Allmana, Gregg Allmana, George Harrisona, Leon Russella, Bobby Whitlocka, Dave Masona, Rita Coolidge, King Curtisa ) - odlična verzija.

Otvaranje drugog diska je dragulj sa Creamovog albuma Disraeli Gears. ”SWLABR” - odlično vokalno urađena kompozicija i vatreni gitarski solo Bonamasse donose sliku kakvu su Cream imali tijekom svog djelovanja.

Slijede Led Zeppelin kroz numere ”Tea For One / I Can’t Quit You Baby ” (I Can’t Quit You Baby je izvorno numera Willie Dixona - na taj način ovo je druga njegova pjesma u okviru ovog izdanja). U ” I Can’t Quit You Baby ” gitaristički solo je brz i nadahnut intenzitetom tonova - odličan je kontrapunkt naspram “Tea For One” koja djeluje umirujuće. Veoma dobra interpretacija Zeppelin muzike.

”Little Girl” je sljedeća numera na cd-u. Odlična blues kompozicija koju je Clapton u svojim mladenačkim danima radio s John Mayall’s Blues Explosin Breakers. Usudio bih se reći da Bonamassino soliranje na ovoj melodiji zvuči ljepše i melodičnije od samog spomenutog majstora gitare Claptona. Poslušajte i procijenite.

Vjerojatno najugodnije iznenađenje na ovom duplom izdanju je Bonamassina interpretacija Claptonovog ”Pretending”. Pjesma je odmah prepoznatljiva s Wynansovim introom na klavijaturi, Joe pjesmu ”boji” živahnim riffovima i tonovima koji njegovim pjevanjem daju novu snagu ovoj numeri koja je bila MTV hit 80ih godina prošlog stoljeća (što ”remeti” koncept glazbe na ovom cd-u: sve ostale numere su s kraja 60ih osim Claptonove ”Mainline Florida” koja datira iz prve polovine 70ih i “Tea For One” koja je snimljena u drugoj polovini 70ih) Ipak, glazbeno gledano: odlično uklopljena numera. Ova Bonamassina verzija snažnija je od originalne.

CD 2 zatvaraju ”Black Winter / Django” i Led Zeppelin numera ”How More More Times” - kompozicije odišu ritmikom koja ocjenjuje ritam sekciju najvišom ocjenom. Od osme minute “How Many More Times” postaje “The Hunter” - kratko podsjećanje na rad velike grupe Free (u originalu izvodio Albert King) - da bi se snažno rokerski vratila u prvobitnu numeru i donjela sjajan solo na bubnjevima izvanrednog Anton Figa koji je, za one naslušanije, donio spoj Bonhama i Ginger Bakera...

Ljepota živih albuma Joea Bonamassa ide uz činjenicu da svaki njegov koncert možete ocjeniti sa 10+ ocjenom. Jedinstveni ugođaj, s vrlo malo preklapanja (kada je solo gitara u pitanju) između snimaka, dokaz je Joeove vizije da ne ostavi ništa nedorečeno. Joe Bonamassa uvijek ”gura naprijed” i ”izaziva sebe” (od prije skoro 30ak dana u ponudi je njegova obnovljena suradnja s Beth Hart / album “Black Coffee”) kako bi došao do spektakularno novih rješenja za svoje vjerne fanove.

“British Blues Explosion Live” objavljen je u petak, 18.05.2018., od strane Mascot Label Group na CD-u, DVD-u, Blu-ray izdanju i trostruko obojenomi vinilu. Mi smo preslušali za Vas i preporučujemo ga od srca.

Umjesto p.s.-a: Podsjetimo se: kada je prije par godina svirao u Zagrebu (u Boogaloo Clubu) Joe Bonamassa izašao je na binu i zamolio prisutne da mu oproste jer je bolestan i neće moći mnogo pjevati: koncert je trajao preko 120 minuta. Koliko bi trajao da je Bonamassa bio zdrav te večeri?


Ivica Stanković


Objavljeno 05.06.2018.

Vremeplov

Odlaskom u Pariz sam prekinuo dosta automatskih nizova stvari, doveo u pitanje dosta toga što mi se činilo samo po sebi razumljivim i našao se u situacijama koje me, da sam ostao, ne bi zadesile.
Darko Rundek, intervju za RiRock.com