Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

”British Blues Explosion Live” - Joe Bonamassa

”British Blues Explosion Live” - Joe Bonamassa Blues virtuoz, nominiran za Grammy nagradu, Joe Bonamassa, objavio je novi CD, 18. svibnja.

“British Blues Explosion Live” bilježi 14 pjesama s turneje od pet koncerata i odaje počast glazbi Eric Claptona, Jeff Becka i Jimmy Pagea. Čitav koncert je zabilježen u Greenwhich Music Timeu na The Royal Naval Collegeu u Greenwhichu u Londonu 2016. godine.

S dubokom ljubavlju i poštovanjem spomenutih sjajnih glazbenika i onoga što su postigli, Joe Bonamassa posvećuje posebnu počast britanskim gitaristima, svojim idolima, koji su ga inspirirali i koji su, povijesno gledano, uveliko utjecali na blues inspiriran rockom.

Potpomognuti Antonom Figom na bubnjevima, Reese Wynansom na orguljama, Michael Rhodesom na basu i Russ Irwinom na ritam gitari (na klavijaturi i backing vokalima), Bonamassa je pozdravio britanske blues velikane kao što samo on može - dostojno i s puno ljubavi i poštovanja.

Dupli CD-a Bonamassa otvara svojom verzijom ”Bolero / Rice Pudding” Jeffa Becka. Potrebno je imati hrabrosti i napraviti takvu izvedbu, ali Bonamassa to čini svojim zaštitnim znakom: preciznim i vatrenim gitarskim tonom kakav je izgradio tijekom godina .

Slijedi Eric Claptonova ”Mainline Florida”. Ono što smatram izvanrednim na ovoj izvedbi je Wynansova suptilna, postojana i čvrsta ritam podloga. Kao u originalnoj verziji , ton nije nadmoćan, ali njegova je prisutnost istaknuta i doprinosi bogatijem osjećaju za pjesmu.

Zeppelinov ”Boogie With Stu” dobiva snažnu groove snagu od tandema Bonamassa / Wynans. Bonamassina preciznost na gitari i Wynansova podjednako precizna klavirska svirka ovaj Led Zeppelin klasik podižu na novu razinu zvučnog užitka.

S Williejem Dixon klasikom, ”Let Me Love You Baby”, kojega je proslavio Jeff Beck, Joe Bonamassa ”obojio je” ovu numeru hard rock zvukovima, tj. tonom kakav su Page i Clapton njegovali krajem šezdesetih.

Sljedeća pjesma ”Plynth (Water Down the Drain - original Jeff Beck)”, donosi gitarski ton koji je Bonamassa ”pokupio” slušajući Billyja Gibbonsa. Sirovo = Prljavo = Odlično distorzirano.
Nakon nje je kompozicija iz repertoara Jeff Beck Group ”Spanish Boots ” odsvirana u Hard Rock maniri pomiješano s klasičnim Bonamassa osjećajem za blues raspoloženje. Odlično ukomponirana tehnička priroda tona i vokalna interpretacija. Ako je potrebno bolje uspoređivanje za prikaz ove numere onda neka bude napisano: Led Zeppelin susreću Black Sabbath.

Posljednja numera prvog cd-a “British Blues Explosion Live” donosi Claptonovu ”Motherless Children”. Ova numera ima prizvuk Delaney i Bonnie (bend u kome je Clapton boravio tijekom svoje duge karijere) . Ovakva izvedba pokazuje Bonamassu kao aktivnog i predanog konzumenta blues rock glazbe - Delaney i Bonnie polako padaju u zaborav pred navalom nove glazbe ali, Bonamassa je slušalački definitivno proučio glazbenu bluesrock povijest (podsjećanja radi: Delaney i Bonnie su američki duo koji su oko sebe imali nevjerovatno dobre i kvalitetne glazbenike: spomenutog Eric Claptona, Duane Allmana, Gregg Allmana, George Harrisona, Leon Russella, Bobby Whitlocka, Dave Masona, Rita Coolidge, King Curtisa ) - odlična verzija.

Otvaranje drugog diska je dragulj sa Creamovog albuma Disraeli Gears. ”SWLABR” - odlično vokalno urađena kompozicija i vatreni gitarski solo Bonamasse donose sliku kakvu su Cream imali tijekom svog djelovanja.

Slijede Led Zeppelin kroz numere ”Tea For One / I Can’t Quit You Baby ” (I Can’t Quit You Baby je izvorno numera Willie Dixona - na taj način ovo je druga njegova pjesma u okviru ovog izdanja). U ” I Can’t Quit You Baby ” gitaristički solo je brz i nadahnut intenzitetom tonova - odličan je kontrapunkt naspram “Tea For One” koja djeluje umirujuće. Veoma dobra interpretacija Zeppelin muzike.

”Little Girl” je sljedeća numera na cd-u. Odlična blues kompozicija koju je Clapton u svojim mladenačkim danima radio s John Mayall’s Blues Explosin Breakers. Usudio bih se reći da Bonamassino soliranje na ovoj melodiji zvuči ljepše i melodičnije od samog spomenutog majstora gitare Claptona. Poslušajte i procijenite.

Vjerojatno najugodnije iznenađenje na ovom duplom izdanju je Bonamassina interpretacija Claptonovog ”Pretending”. Pjesma je odmah prepoznatljiva s Wynansovim introom na klavijaturi, Joe pjesmu ”boji” živahnim riffovima i tonovima koji njegovim pjevanjem daju novu snagu ovoj numeri koja je bila MTV hit 80ih godina prošlog stoljeća (što ”remeti” koncept glazbe na ovom cd-u: sve ostale numere su s kraja 60ih osim Claptonove ”Mainline Florida” koja datira iz prve polovine 70ih i “Tea For One” koja je snimljena u drugoj polovini 70ih) Ipak, glazbeno gledano: odlično uklopljena numera. Ova Bonamassina verzija snažnija je od originalne.

CD 2 zatvaraju ”Black Winter / Django” i Led Zeppelin numera ”How More More Times” - kompozicije odišu ritmikom koja ocjenjuje ritam sekciju najvišom ocjenom. Od osme minute “How Many More Times” postaje “The Hunter” - kratko podsjećanje na rad velike grupe Free (u originalu izvodio Albert King) - da bi se snažno rokerski vratila u prvobitnu numeru i donjela sjajan solo na bubnjevima izvanrednog Anton Figa koji je, za one naslušanije, donio spoj Bonhama i Ginger Bakera...

Ljepota živih albuma Joea Bonamassa ide uz činjenicu da svaki njegov koncert možete ocjeniti sa 10+ ocjenom. Jedinstveni ugođaj, s vrlo malo preklapanja (kada je solo gitara u pitanju) između snimaka, dokaz je Joeove vizije da ne ostavi ništa nedorečeno. Joe Bonamassa uvijek ”gura naprijed” i ”izaziva sebe” (od prije skoro 30ak dana u ponudi je njegova obnovljena suradnja s Beth Hart / album “Black Coffee”) kako bi došao do spektakularno novih rješenja za svoje vjerne fanove.

“British Blues Explosion Live” objavljen je u petak, 18.05.2018., od strane Mascot Label Group na CD-u, DVD-u, Blu-ray izdanju i trostruko obojenomi vinilu. Mi smo preslušali za Vas i preporučujemo ga od srca.

Umjesto p.s.-a: Podsjetimo se: kada je prije par godina svirao u Zagrebu (u Boogaloo Clubu) Joe Bonamassa izašao je na binu i zamolio prisutne da mu oproste jer je bolestan i neće moći mnogo pjevati: koncert je trajao preko 120 minuta. Koliko bi trajao da je Bonamassa bio zdrav te večeri?


Ivica Stanković


Objavljeno 05.06.2018.

Vremeplov

ZERP je bija realnost koja je trebala bit provedena, jer izlov ribe u mediteranskom bazenu je nategnut na 37% više nego što bi trebalo da se fond riba obnavlja.
Fran Tomašić (Kopito)