Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

CD-DVD recenzije 1.2006.

CD-DVD recenzije 1.2006.H.I.M. - ”Dark Light”

[Sire / London / Rhino 2005]

Formirani 1995. u Finskoj pod vodstvom frontmana Villea Hermanija Valloa, H.I.M. su do sada izdali četiri albuma. Nastavili su
put “Sisters of Mercy” i “Mission”, te 1996. prvim albumom “Greatest Love Songs Vol. 666” učvrstili kultni status u regiji (obrada
“Wicked Games” Chrisa Isaaka), sljedeći “Razorblade Romance” (2000.) iskoristili su za veliku europsku turneju i uspjeh nije
izostao. Albumi ˝Deep Shadows & Brilliant Highlights˝ iz 2002. i ˝Love Metal˝ iz 2003., natjerali su i američke izdavače da za svoj teritorij reizdaju sve što je grupa H.I.M. stvorila.

Prelazak na novu etiketu, H.I.M. su odlučili iskoristiti za kreativne promjene, pa je ˝Dark Light˝ stvaran dugo i studiozno kako bi se konačno oslobodili imagea teenagerske pop atrakcije. Za tu su priliku angažirali iskuskusnog producenta Tima Palmera (U2/The Cure) koji je klasičnim pasažima (violina, čelo, piano) karakterističnu ghotic atmosferu preselio u drugi plan te istakao markantni vokal Valloa. Uspjeh je bio neizbježan, i H.I.M. su na ovaj način glazbeno sazrijeli baš kao i njihovi vjerni fanovi čiji je krug albumom ˝Dark Light˝ postao širi. Čvrst i do detalja izrađen zvuk trebao bi vas natjerati da ovaj album slušate više puta prije zasićenja. Osjetan je to napredak za njih, u svakom slučaju, no, pitanje je dali i dovoljan, da bi ih shvatili nešto ozbiljnije od njihovih mlađahnih fanova.

Tracklisting:
1. Face of God
2. Rip Out the Wings of A Butterfly
3. Killing Loneliness
4. Behind the Crimson Door
5. Dark Light
6. Under the Rose
7. Vampire Heart
8. Play Dead Listen
9. Drunk on Shadows
10. In the Nightside of Eden.

Mate Bogut


The Mars Volta - ”Scab Dates”, Live

[Universal 2005]

Mars Volta nikad nisu bili band za ljubitelje pop pjesmica. Da li su baš vrhunac suvremenog poimanja rock glazbe ili ipak samo arogatni ”umjetnici”, o tome bi se dalo satima raspravljati.

Činjenica je da su posebni, da ono što rade Omar Alfredo Rodriguez Lopez kao glavni komponist i virtuoz na gitari i Cedric Bixler Zavalas kao glavni interpret, ne radi nitko, ili, barem, ne tako uspješno.

Pjesme koje traju gotovo 20 minuta, experimentiranje sa zvukovima, povremeni ”wall of sound” s keyboardima, basevima i gitarama, naslaganih jedno preko drugog, pjevanje između šaputanja i psihotičnog vriskanja, nazivi pjesama koje vjerojatno ne razumiju ni sami.

Ovo je live album, u kojem se povremeno čuje pljeskanje i vika ali tijekom većine pjesama fanovi se drže uputa koje im je Omar Alfredo Rodriguez Lopez dao na početku koncerta ”shut up and listen from the beginning to the end”. I bi tako...

Tracklisting:
1. Abrasions mount the timpani
2. Take the veil cerpin taxt a) gust of mutts b) and ghosted pouts
3. Caviglia
4. Concertina
5. Haruspex
6. Cicatriz a) pt I b) pt II c) pt III d) pt IV.

Anton Cvijić

The Strokes - ”First Impressions Of Earth”

[RCA 2005]

Grupa The Strokes ima treći album ”First Impressions Of Earth” kojeg je najavio surf rock singl ”Juicebox”. To je najagresivnija stvar koju smo ikad napravili. Kada smo radili prvi album sve je išlo tako brzo da nismo imali pojma što radimo, album prošao još brže, ali i dalje nismo znali što radimo. Ovaj put smo stali na kočnicu i dogodile su se promjene” izjavio gitarist Albert Hammond Jr.

Nakon više od godinu dana rada u vlastitom studiju napravili su ”First Impressions Of Earth”. Na albumu snažnijeg zvuka negoli do sada nalazi se 14 pjesama, no opći dojam nakon preslušavanja materijala je da su Strokesi rekli sve što su imali na svom prvijencu, a daljnja karijera im se svodi samo na puno prekrajanje istog.
Iz ovog, na momente dosadnjikavog materijala, ipak se da izdvojiti pokoja dobra pjesma, što je ruku na srcu, kontradiktorno optimističnim najavama izdavačke kuće. Prosječno djelo, preporučamo uglavnom zagriženim fanovima i manje kritički raspoloženim ljubiteljima retro rock zvukova.

Tracklisting:
1. You Only Live Once
2. Juicebox
3. Heart In A Cage
4. Razor Blade
5. On The Other Side
6. Vision Of Division
7. Ask Me Anything
8. Electricityscape
9. Killing Lies
10. Fear Of Sleep
11. 15 Minutes
12. Ize Of The World
13. Evening Sun
14. Red Light.

Robert Paulić


System Of A Down - ”Hypnotize”

[Sony 2005]

Grupa se vratila s novim izdanjem ’Hypnotize’, drugim ove godine, šest mjeseci nakon što je album ’Mezmerize’ u startu zasjeo na prvo mjesto Billboardove Top 200 ljestvice albuma. ’Hypnotize’ je objavljen u dvije verzije - CD i DualDisc. Obje sadržavaju 12 novih pjesama te umjetnički rad Vartana Malakiana, oca SOAD gitarista Darona. Daron Malakian kaže: ’Ne možeš samo tako izdati dvostruki album i očekivati da će slušatelji samo sjediti i u jednom dahu probijat se kroz tako opsežno stvaralaštvo kao što je naše.’

Kao najradikalniji dio vala nu-metala iz generacije 1999–2000. i najbolje što se dogodilo socijalno angažiranoj glazbi poslije Rage Against The Machine, ovi bradati (sada i dugokosi) Armenci su jedini preživjeli propast žanra iz kojeg su se izrodili. System Of A Down možete voljeti ili mrziti; nema sredine ali ostaje činjenica da je to jedini punk-metal-nešto-nešto bend koji ne prijeti da vas zadavi svime što odsviraju.

’Hypnotize’ je drugi dio, nastavak čak, prijašnje ploče zvane ’Mezmerize’ a koje je gitarist Daron zamislio kao jedinstveni konceptualni album u dva dijela. Ovdje vas čeka 39 minuta i ravno 36 sekundi koje počinju brutalno i direktno sa ’Attack’ kao svojevrsnim nastavkom ’B.Y.O.B.’ i vodi vas prema kroz njihov svijet pjesmu-po-pjesmu do anti-hollywoodskog kraja.

’Ne usredotočujemo se samo na agresivne emocije. Što pjesma počinje mirnije, to će bijes u kasnijim dijelovima ostaviti snažniji dojam’ - riječi su kojima je pjevač losangeleskog kvarteta objasnio ključ njihove dinamike.

Tracklisting:
1. Attack
2. Dreaming
3. Kill Rock ’N Roll
4. Hypnotize
5. Stealing Society
6. Tentative
7. U-Fig
8. Holy Mountains
9. Vicinity Of Obscenity
10. She’s Like Heroin
11. Soldier Side
12. Lonely Day

Anton Cvijić

The Story Of The Ramones - ”End Of The Century” DVD

[Rhino / Wea]

Rockumentarci rijetko kad toliko zalaze u dubinu odnosa i pozadinu izvođača, a još su rjeđe potresni kao ovaj koji bez imalo srcedrapateljstva ogoljuje sliku o punku i Ramonesima do te mjere da čovjeku ne ide u glavu kako su mogli održati ijedan nastup, a kamoli opstati 25 godina nakon prvoga kultnog koncerta u njujorškom CBGB-u 1974. godine - napisao je Aleksandar Dragaš u Jutarnjem listu na što mi možemo dodati samo sljedeću rečenicu: Amen, ”End Of The Century” morate imati u svojoj DVD kolekciji.

Detalji:

Actors: The Ramones, Johnny Ramone, Dee Dee Ramone, Tommy Ramone, Joey Ramone
Directors: Jim Fields, Michael Gramaglia
Format: Color, Dolby, Ntsc
Number of discs: 1
DVD Release Date: March 15, 2005
Run Time: 110 min
DVD Features: Theatrical Trailer
Deleted Scene: ”Clem Burke as Elvis Ramone”
Joey Ramone radio interview from FM 106.3
Johnny Ramone interview excerpts
Richie Ramone interview excerpts
Marky Ramone drum techniques
Joe Strummer interview excerpts
Tommy Ramone interview excerpts
Debbie Harry and Chris Stein interview excerpts
”Who Wrote What On the First Three Albums” by Tommy Ramone itd.

Nikola Cvjetović

Objavljeno 09.01.2006.

Vremeplov

Ne trebam drogu da bi učinio svoj život tragičnim.
Eddie Wedder (Pearl Jam)