Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

CD-DVD recenzije 12.2005.

CD-DVD recenzije 12.2005.The Darkness - ”One Way Ticket To Hell... And Back”

[Atlantic / Wea 2005]

Nakon gotovo godinu dana grupa The Darkness iz studija je izašla preporođena i oslobođena, s novim, drugim albumom ˝One Way Ticket To Hell... And Back˝.

Prvijenac ˝Permission To Land˝, prodan u 3,5 milijuna primjeraka, grupi je priskrbio tri rasprodane večeri u Wembely Areni, četiri top 10 singla, tri nagrade Brit Award, jednu Ivor Novello, glavne uloge na festivalima Reading i Leeds, ali i ˝glavobolju˝ zbpg neprestanog opravdanja i dokazivanja publici i novinarima. Stoga su članovi grupe The Darkness, nakon neprekidne četverogodišnje turneje, krajem 2004., odlučili sletjeti u seosko okruženje smješteno tik do rodnog im grada Lowestofa.

Dan Hawkins se prisjeća: ˝Svakoga dana bismo ulazili u studio, polazili pored tih nagomilanih nagradi i priznanja, a ja bih ih ugledao i mislio ˝O, Bože, pa da li ću ja ikada više uopće biti sposoban napisati pjesmu˝... Moram negdje sakriti te vražje nagrade zbog kojih mislimo da nam svaka pjesma mora zvučati kao nekakav rock klasik˝.

Nagrade su skrivene, pjesme snimljene, a jedini logični odabir producenta pao je na Roya Thomasa Bakera, u čijem su životopisu zapisana imena poput: The Rolling Stones, David Bowie, The Queen, Free i The Who. Ljubav između grupe grupe i Bakera začeta je u L.A.-u gdje je ˝One Way Ticket to Hell... And Back˝ napokon poprimio svoj konačni obris. The Darkness su na tržište krajem studenog lansirali svoje najnovije djelo˝One Way Ticket to Hell... And Back˝ kroz koje se provlače humorom začinjene teme o slomljenim srcima, iskrenosti, odanosti, izdaji, požudi, ali najviše od svega o trijumfu ljubavi. Ako vam ne idu na živce i ako kužite njihov smisao za humor, na ovom albumu imate školski primjer uistinu ˝zabavne˝ glazbe.

Tracklisting:
1. One Way Ticket
2. Knockers
3. Is It Just Me?
4. Dinner Lady Arms
5. Seemed Like A Good Idea At the Time
6. Hazel Eyes
7. Bald Listen
8. Girlfriend
9. English Country
10. Blind Man.


Queens Of The Stone Age - ”Over the Years and Through the Woods”

[Interscope 2005]

Mnoštvo Queens Of The Stone Age standarda ( ”In My Head”, ”Go With The Flow”, ”Burn The Witch”, ”No One Knows”, ”Song For The Dead” i ”Little Sister”) snimljena je 2005.godine u rasprodanoj londonskoj Brixton Academy na albumu (te još razvidnije na DVD-u) smiješana je u užarenu lavu r’n’r vulkana koji eruptira svakih nekoliko sekundi provučen kroz brojna pojačala i distorzije na stageu brixtonske akademije.
DVD se sastoji od regularnog ”akademskog” koncertnog dijela i mnoštva, također koncertnih, dodataka gdje uz QOTSA nastupaju i Dave Grohl na bubnjavima, Billy Gibbons iz ZZ Top, stalni suradnik Mark Lanegan i bivši basist Nick Olivieri. Za zagrižene fanove radova Josha Hommea radost predstavlja i uvrštene dvije pjesme ”Fun Machine”i ”Make It Wit Chu” sa kultnih albuma ”Desert Sessions” Kyussa. Bez vidnije mane te izrazito uzbudljiv za opetovanu i glasnu kućnu reprodukciju ovo je naizgledniji kandidat za glazbeni DVD godine. Uz DVD dobivate i audio CD koncerta iz Brixton Academyja.

Tracklisting:
2. Regular John
3. Monsters In the Parasol
4. Tangled Up In Plaid
5. Little Sister
6. You Can’t Quit Me, Baby
7. I Wanna Make It Wit Chu
8. Leg Of Lamb
9. I Think I Lost My Headache
10. Mexicola Listen Listen
11. Burn The Witch
12. Song For The Dead
13. No One Knows
14. Long Slow Goodbye
itd.


Alanis Morissette - ’The Collection’

[Maverick 2005]

Njena je glazba, baš kao i njeni nastupi, s pravom zaslužila hvalospjeve kritičara i odanost fanova. Njeni su albumi diljem svijeta prodani u više od 40 milijuna primjeraka. Alanis je sedmerostruka dobitnica nagrade Grammy. 11. studenog, bez pretjerane medijske pompe, s 18 pjesama, objedinjenih pod naslovom ’The Collection’, zaokružila je desetogodišnju karijeru objavivši album najvećih zgoditaka karijere.

Objavljen za Madonninu izdavačku kuću Maverick, ’The Collection’, uz prepoznatljive hitove (You Oughta Know, Head Over Feet, Ironic, Thank You, Hands Clean...), zaviruje i u manje poznate, ali jednako interesantne i važne kutke karijere ove izvanredne kanadske umjetnice. Tako su na jedno mjesto okupljene nekad raštrkane pjesme iz soundtrackova ’Dogma’ (Still), ’De-Lovely’ (Let’s Do It, Let’s Fall In Love), ’City of Angels’ (Uninvited), pjesme s DVD-a ’Feast On Scraps’ (Sister Blister i Simple Together), s albuma ’MTV Unplugged’ (Princes Familiar), te pjesma ’Mercy’ snimljena 1999. za izdanje etikete Sony, ’The Prayer Cycle’.

U specijalnom, limitiranom i dvostrukom CD i DVD formatu, ’The Collection’ je objavljen 6. prosinca. U takvoj proširenoj formi, kompilacija uz navedene pjesme, sadrži i materijale snimljene iza scene, te jednosatni dokumentarac koji počevši s ’95. i multiplatinstim albumom ’Jagged Little Pill’ prati sazrijevanje karijere Alanis Morissette.


Rammstein - ”Rosenrot” / CD + LE Bonus DVD

Debitantski album ‘Herzheld’ iz 1995. je započeo priču, a uslijedili su ‘Sehnsucht’ (1997), ‘Mutter’ (2001) i ne tako davno ‘Reise, Reise’ (2004) koji je, već tipično, udarao na sva zvona podržan širokom lepezom live nastupa Europom i Dalekim Istokom. U predasima između albuma, tempo su održali live albumom ‘Live Aus Berlin’ i s par uistinu izvanrednih DVD izdanja (‘Live Aus Berlin’ & ‘Lichtspielhaus’), ali generalno Rammstein – istočnonjemačka senzacija čija brojka prodanih primjeraka albuma prelazi 10 milijuna albuma i veže se uz zlatne i platinaste naklade, oduvijek je ostavljala prostor od više godina između studijskih projekata.

Krajem listopada 2005. njemački najpoznatiji (ponekad i po lošem glasu) rock izvoz još jednom se razotkrio petim studijskim albumom nazvanim ‘Rosenrot’ (Krevet od ruža), snimljenim pod producentskim nadzorom Jacoba Hellnera, uobičajenog potpisnika Rammstein izdanja. ‘Rosenrot’ je objavljen tek nešto više od godine nakon ‘Reise, Reise’ i, iako su sve pjesme friške uhu, dobrim dijelom su nastale u El Cortijo studijima u Španjolskoj za vrijeme snimanja albuma ‘Reise Reise’. Rammstein već tada odlučuju ne objaviti dvostruki album - previše dobrih stvari ima jednak efekt kao i premalo dobrih i nakon objavljivanja ‘Reise Reise’ bilo je samo pitanje vremena kada će dovršiti preostali materijal i objaviti ga. U to ime dolazi ‘Rosenrot’ koji je najavljen singlom ‘Benzin’, a slijedi ga naslovni ‘Rosenrot’. U našoj redakciji nema nekih velikih ljubitelja Rammsteina, Laibach nam je daleko bolji/originalniji, no na vama je da procijenite sami koliko ste raspoloženi za ovaj metalni krevet posipan ružinim laticama.

Tracklisting:
1. Benzin
2. Mann Gegen Mann
3. Rosenrot
4. Spring
5. Wo Bist Du
6. Stirb Nicht Vor Mir
7. Zerstören
8. Hilf Mir
9. Te Quiero Puta
10. Feuer & Wasser
11. Ein Lied

Limited Edition Bonus DVD:
1. Reise, Reise ( Live From Arenes De Nimes, Nimes/France July 2005)
2. Mein Teil ( Live From Club Citta, Kangawa/Japan June 2005 )
3. Sonne ( Live From Brixton Academy, London/UK February 2005).


Pips Chips & Videoclips - ”Dokument”

[Menart 2005.]

Nakon posljednjeg albuma ”Drveće i rijeke” Pips Chips & Videoclips iznenada su pripremili posebno, interesantno izdanje - ”album bez struje” zvan ”Dokument”. Radi se o snimci koja je nastala 17.12.2004. prilikom njihovog unplugged nastupa u emisiji ”Izštekani” Jure Longyke na slovenskom radiju Val 202. Sve pjesme izveli su Dubravko, Ivan, Mario, Zdeslav, Šinec, Dino i Vus, a na repertoaru se našlo 11 odabranih pjesama. Singl koji najavljuje ovo ekskluzivno izdanje je pjesma ”Rosita Pedringo”, a album je u prodaji od kraja studenog.

Nakon slušanja ”Dokumenta” bez imalo vrzmanja možemo hladne glave zaključiti da se radi o najboljem domaćem unplugged albumu (koji to nije, kao što nije jedan nije do kraja ištekan iz struje, no dobro, da ne cjepidlačimo...). Odličan odabir pjesama, best off tipa, dakle nema ”hitova”, ali zato ima stihova i melodija od kojih cijeli jedan svemir dijeli današnje Pipse od ostatka prosječne tuzemne scene. S ”Dokumentom” Pipsi su (p)ostali najbolji ”mali” hrvatski bend koliko god Dubravku Ivanišu to ništa ne značilo, a nama je ostao jedan predivan album koji je nastao gotovo ”usput”. Ako ste nešto mlađahnija generacija ovo izdanje je također odličan odabir za prvo susretanje sa Pipsima.

Tracklisting:
1. Plači
2. Rosita pedringo
3. Mak
4. Mrgud gorostas i tat
5. Baka lucija
6. 2x2
7. Poštar lakog sna
8. Nogomet
9. Narko
10. Porculan
11. Na putu prema dole.


Green Day - ’’Bullet In A Bible’’ Live CD/DVD

[Reprise / Warner 2005.]

Nevjerojatna pomama za izvrsnim posljednjim albumom ”American Idiot” uz par velikih hitova pokrenuli su menagersku mašineriju oko benda, kako to već biva u svijetu showbizza, i eto nam novog best of CD/DVD izdanja Green Daya. Da ne bude sve tako predvidljivo album je u cijelosti sastavljen od koncertnih snimki. Na sreću.

Green Day su odsvirali ovaj engleski gig uvjerljivo moćno sipajući glazbene adute i najbolje pjesme iz rukava pred više od 65.000 ljudi koliko ih se zateklo na koncertu. Dovoljno je da malo bacite oko na tracklisting albuma ili DVD-a ”Bullet In A Bible”, koji još sadrži i zanimljive komentare članova benda o nastupima, politici i tijeku karijere Green Daya.

Tekstovima na ”Idiotu” su se, kao što već znate, okomili na bezobzirni američki način upravljanja svijetom, na predsjednika Georgea Busha, na pokvarene i korumpirane političare i na rat kao stalnu pojavu u našem društvu. Nevjerojatna snaga tih pjesama osjeti se kada je uz njih pjeva još šezdesetak tisuća ljudi zbog čega je ovo izdanje i dodatno dobilo na težini, uz sav lightshow, moćan zvuk te produkciju koncerta. Ovo je definitivno godina Green Daya, njihov punkerski nerv nije nikada bio arikuliraniji, niti oštriji, a s druge strane toliko emotivan i aktualan.

Tracklisting:

American Idiot
Jesus Of Suburbia
Holiday
Are We The Waiting
St. Jimmy
Longview
Hitchin’ A Ride
Brain Stew
Basket Case
King For A Day / Shout
Wake Me Up When September Ends
Minority
Boulevard Of Broken Dreams
Good Riddance (Time Of Your Life).

Robert Paulić

Objavljeno 07.12.2005.

Vremeplov

Za sedamnaesti rođendan dobio sam nešto love i dozvolu od staraca da si kupim prvu bas gitaru i pojačalo. Činjenica da sam tek par mjeseci kasnije otkrio kako je taj isti bas imao prije toga slomljen vrat, govori dovoljno o tome koliko sam se u bas razumio i kako me tip koji mi ga je prodao dobro procijenio kao totalnog debila... Nema veze. Bio je potpuno sjeban, ali je proizvodio mrak zvuk... Godinama.
Damir Urban