Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Chui – ’Chui’ (Dancing Bear, 2012.)

Chui – ’Chui’ (Dancing Bear, 2012.)Trio Chui sastavljen je od članova benda Mangroove, Bambi Molesters, Beat Busters, Less Than a Minute, DZ81, Sinestet, Groovy Cakes priredio nam je pravu glazbenu poslasticu.

Iza imena Chui kriju se Toni Starešinić - keyboards & effects, Đuro Dobranić – drums percussio sounds i Andrej Jakuš - trumpet&effects.

Album otvara pjesma ’Punch’ i odmah na prvu postaje vam jasno da je ovo album za slušanje i preslušavanje. S prvim taktovima ’Punch’ vas odvodi u neke nove sfere, vrijeme usporava i vi se prepuštate čaroliji Chui.

Izvrsni glazbenici svojom igrom, jer kod njih izvedba tako zvuči, jednostavno i lako, dokazuju da instrumentalna glazba može prenjeti emociju, doživljaj i parirati odličnim vokalno instrumentalnim uradcima.

Pomalo tromo, usporeno, s odličnim osječajem za mjeru i tempo, začinjeno i posloženo tako da osvaja na prvu ’Punch’ nas dovodi do pjesme ’In memory of drum’n’bass’.

U pjesmu nas uvodi duboki muški glas kratkim predstavljanjem onoga što slijedi, a slijedi igra bubnja i basa uz primjesu dobro uklopljenih efekata i zvukova i trubu koja svojom dionicom pjesmi daje osebujan ton.

Pjesma ’Night’ u potpunosti dočarava noć, sporog tempa, uspavana, kao da se jedva kotrlja prema svome kraju i u prvi plan izbacuje trubu, instrument koji u ovoj skladbi priča priču.

Šetajući kroz noć velikog grada došli smo na obalu mora gdje nas dočekuju lagani udarci valova o žal i numera ’Sea suite’. Sama pjesma podijeljena je na tri djela od kojih prvi dio ’Waves’ dočarava igru morskih valova. Nježna melodija, smirujuća atmosfera i poneki specijalni efekt postižu da se i slušatelj u mislima nađe na plaži gledajući u more.

U drugom dijelu ove suite koji nosi naziv ’New Child’ sve započinje igrom po činelama, pomalo ne ritmičnomi van melodije, te zvukovima koji podsjećaju na glasanje djeteta i njegovu igru staklenim zvoncima. Čuje se navijanje zvučnih igračaka, mobila koji se okreču, zvečke i udaraljke, omiljene igračke svakog malog djeteta. Tu je i pjesma ptičice, moguće glinena ptica napunjena vodom koja proizvodi zvuk sličan pjevu ptica, skvičanje plastične igračkice kakvo dobijemo kada je pretisnemo...

Uglavnom, od početka albuma trio Chui igra se svojim instrumentima i zvukovima i priča priče, a u ovom djelu suite instrumentima su uspjeli dočarati igru djeteta. Iako u trenucima zvuči pomalo kaotično, kada znamo da osluškujemo zvukove jednog djetinjstva, zvukove, tonove i melodije koje i dijete u najranijim danima osluškuje shvaćamo da je sve baš kako i treba biti.

Valovi su se izgubili na otvorenom moru, dijete je zaspalo nakon svoje igre, a mi se selimo na ’Island’. I treći dio suite krasi nježna melodija, umjerenog tempa, koja se na sredini otvara, raste te smiruje prema svome kraju i ostavlja nam samo šum valova.

Slijedi zanimljiva numera naziva ’Chui radio’. Čitavu večer smo slušali ’Waes’ na ’Islandu’ a jutro nas je dočekalo uz brze, vedre zvuke s ’Chui radia’. I dok se spremamo za novi dan, ispijamo kavu i slično kroz radiofoničnu glazbu čujemo kako nam voditeljica na engleskom najavljuje posljednju stvar na albumu ’Heal me’.

Skladba ’Heal me’ započinje nježnom melodijom na klaviru kojom se pridružuju ostali instrumenti. Ponavljajući glavnu temu uz poneku varijaciju na pojedinim instrumentima pjesma ide od nježnog ka snažnom od tihog ka glasnom. Nakon velikog finala slijedi malo poigravanje efektima i kraj.

Nakon preslušanog albuma ostaje dojam da iako se svaka numera može slušati kao jedinstvena cjelina koja sama u sebi krije svoju priču ipak je svaka numera dio neke veče cjeline, poglavlje jedne knjige, scena filma... a o kakvom se filmu, knjizi radi najbolje je da provjerite sami preslušavajući ’Chui’.

Popis pjesama:
1.Punch
2. In memory of drum’n’bass
3. Night
4.Sea suite: a) waves
b)new child
c)island
5.Chui radio
6.Heal me

Chui - Punch – Promo


Chui- live@BeatManifestAS.Paulić

Objavljeno 23.10.2012.

Vremeplov

U Austriji smo na jednom festivalu svirali u 20.00, a na drugom, udaljenom 100 kilometara, u ponoć. Nije nam bilo teško.
Biljan (Erotic Biljan & His Heretics)