Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

David Bowie - The Next Day – Potpuno subjektivan doživljaj

David Bowie - The Next Day – Potpuno subjektivan doživljajNestrpljivo sam čekao pojavljivanje novog albuma David Bowie-a ’The Next Day’. Kada sam konačno preslušao to remek djelo shvatio sam da nema potrebe recenzirati ga. Možda sam se i uplašio da ću napisati neku glupost jer i ako znam sve hitove nikada se nisam ozbiljno bavio karijerom David Bowie-a.

Jednostavno, svaki put kada sam razmišljao da napravim listu deset najljepših, najboljih, najoriginalnijih pjesama ikada, mada mrzim takve liste, barem tri Bowie-ve pjesme bi se našle među prvih pet. Možda glupo zvuči ali mislim da nisam dovoljno kompetentan da Ja dam kritiku o novom albumu umjetnika kakav je David Bowie.

Čitajući što su neki eminentni recenzenti napisali o ’The Next Day’ albumu iritiralo me je što su se potrudili da nađu koja pjesma podsjeća na koji album iz bogate karijere ovog izvođača. Naravno da će pjesme podsjećati na Bowie-a kada ih on piše, bilo bi strašno da ne liči na njegov prepoznatljiv stil. Izvođači njegovih godina uglavnom objavljuju Best Of izdanja sa po jednom do dvije nove pjesme, dok je Bowie objavio album koji je na neki čudan način Best Of samo sa novim pjesmama. Svaka od pjesama ima prizvuk nekog dijela njegove karijere a ipak su izuzetno svježe. Djeluje mi kao da je u isto vrijeme ovaj album i retro i moderan, ako to ima ikakvog smisla!

Od starta i naslovne pjesme ”The Next Day” pa preko novog singla ”The Stars (Are Out Tonight)”, ”Where Are We Now?” Prvog singla, jazz fusion ”If You Can See Me”, pop varijanta u ”Dancing Out In Space ”do posljednje” Heat ”izuzetno mračne balade - ovaj album vam jednostavno drži pažnju i ne pušta vas! Sve je tu, sve je na mjestu, Bowie-ev vokal, klavir, gitare, bas, bubnjevi, nište ne odskače i ništa ne fali. Produkcija je apsolutno savršena, mislim da je producent Tony Visconti pokazao mladim producentima kako se producira album. Bez obzira koji jezik govorite, razumijete li riječi koje Bowie pjeva, imate dojam da se baš vama obraća. Takvu snagu u glasu i sposobnost da prenose emocije a ne samo zvuk imaju još samo par umjetnika pored Bowie-a.

Da li je vrijedilo čekati deset godina za ovakav album? Naravno da jeste! Ostaje samo da se nadamo da će se David Bowie predomislite po pitanju turneje i održati, barem par koncerata.

Mikica Stanković

Objavljeno 29.03.2013.

Vremeplov

Nemam moto već vjerujem u ljude.
Žak Valenta, riječki redatelj