Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Diskurz - Nova stvarnost (Dallas Records, 2011.)

Diskurz - Nova stvarnost (Dallas Records, 2011.)Prije dvije godine riječki punkeri Diskurz izdali su vrlo hvaljeni i nagrađivani prvijenac ’’U protivnom’’. Singlovi ’’Želite’’ i ’’Debela glava’’ ostavili su dobar dojam što im je između ostalog donijelo mnogo zapaženih nastupa.

Tada su ih uspoređivali s legndama riječke punk scene, a stvari su im bile vidljivo inspirirane Sex Pistolsima. Danas, dvije godine kasnije, diskurzovci su zreliji i, naravno stariji, što se jasno čuje na novom albumu.

Čim je album izašao pojavili su se komentari u stilu- to više nije onaj Diskurz, to nije pravi pravi punk, promjenili su se... Ali, zašto bi to bilo nešto loše? Mislim da je pravo svakog benda da se mijenja, napreduje i da svira ono što oni žele, a ne ono što bi publika željela čuti.

Tako je Diskurz napustio klasični punk stil s tri akorda i krenuo prema složenijem i mračnijem zvuku, pomalo art, post punk. Takvom promjenom bend je vrlo lukavo izbjegao zamku drugog albuma i pritom mnoge iznenadio. Pjesme su na ovom albumu duže, ’’Blizine’’ traju čak 6.38 minuta, ali tekstovi su i dalje iskreni. Naravno, to ne znači da su poptuno napustili punk, oni su i dalje punokrvni punk bend.

Album otvara odlični prvi singl s novog albuma ’’Jedini’’, a slijedi ga ’’U vijek’’. Te dvije stvari možda i najviše podsjećaju na ranije pjesme. Slijedi ih ’’Duh vremena’’, vrlo dobra stvar u kojoj je dosta očit taj napredak benda. Od ostalih svakako treba izdvojiti ’’Strop’’, naslovnu ’’Nova stvarnost’’ i ’’Sasvim sigurno’’. Album zatvara ’’Ponor’’, skroz neobična stvar koja odksače od ostatka albuma, sasvim mračna i pomalo daje na industrial.

’’Nova stvarnost’’ je kvalitetom ujednačen album na kojem će svaki slušatelj naći nešto što mu se ne sviđa, ali i ne sviđa. Vrijeme će pokazati hoće li album biti uspješan kao i prethodni jer je u ovom trenutku nezahvalno išta prognozirati. No sigurno je da i ovaj albuma ima potencijala kao i prošli.

Miran Milić

Objavljeno 06.06.2011.

Vremeplov

Među mnogim stvarima po kojima je Rijeka posebna, riječka glazbena scena zauzima veliko i važno mjesto. Ona nije samo stvar glazbe, ona je postala dio riječkog stila života i načina razmišljanja.
Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke